hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > TARİH > Kuranda adı geçen diğer Salihler > TAlut ve Calut

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 6. October 2008, 07:34 PM   #1
PİLOT
Uzman Üye
 
PİLOT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
Bulunduğu yer: BURSA
Mesajlar: 228
Tesekkür: 17
40 Mesajina 62 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 16
PİLOT is on a distinguished road
Cool Talut ve Calut

Talut ve Calut

Kuran-ı Kerim’de anlatılan Talut ve Calut savaşı, İsrailoğullarının ne kadar inatçı ve şükür etmeyen bir toplum olduklarını tekrar ortaya çıkarıyordu. Zamanın zalim hükümdarı Calut, herkese zülm ediyor ve kendi hakimiyetine almaya çalışıyordu. Kendilerine yapılan zulüm ve işkencelerden bıkan İsrailoğulları zamanın peygamberine kendilerine bir kumandan tayin etmesini ve onunla birlikte bu zalime karşı savaşmak istediklerini söylüyorlar. Zamanın peygamberi de Allah’ın emriyle Talut’un kendilerine kumandan olarak seçildiğini bildiriyor. Bakara suresinde, Talut’un seçilmesi ve İsrailoğulları’nın tabi tutuldukları imtihanlar şöyle anlatılıyor:

“Musa’dan sonra, israiloğullarından ileri gelenleri görmedin mi? Kendilerine gönderilmiş bir peygambere : ‘Bize bir hükümdar gönder ki ( onun komutanlığında) Allah yolunda savaşalım’, demişlerdi. (Peygamber ) Ya size savaş yazılır da savaşmazsanız, dedi. Yurtlarımızdan çıkarılmış, çocuklarımızdan uzaklaştırılmış olduğumuz halde Allah yolunda neden savaşmayalım, dediler. Kendilerine savaş yazılınca, içlerinden pek azı hariç, geri dönüp kaçtılar. Allah zalimleri iyi bilir. Peygamberleri onlara: Bilin ki Allah, Talut’u size hükümdar olarak gönderdi, dedi. Bunun üzerine : Biz hükümdarlığa daha layık olduğumuz halde, kendisine servet ve zenginlik yönünden kendisine genişlik verilmemişken o bize nasıl hükümdar olur? dediler. Allah sizin üzerinize onu seçti, ilimde ve bedende ona üstünlük verdi. Allah mülkünü dilediğine verir. Allah herşeyi ihate eden ve her şeyi bilendir, dedi. Peygamberleri onlara: Onun hükümdarlığının alameti, Tabut’un size gelmesidir. Meleklerin taşıdığı o Tabut’un içinde Rabbinizden size bir ferahlık ve sukunet, Musa ve Harun hanedanlarının bıraktıklarından bir kalıntı vardır. Eğer inanmış kimseler iseniz sizin için bunda şüphesiz bir alamet vardır, dedi. Talut askerlerle beraber (cihad için) ayrılınca: Biliniz ki Allah sizi bir ırmakla imtahan edecek. Kim ondan içerse benden değildir. Eliyle bir avuç içen müstesna kim ondan içmezse bendendir, dedi. İçlerinden pek azı hariç hepsi irmaktan içtiler. Talut ve iman edenler beraberce irmağı geçince ( bazıları ): Bugün bizim Calut’a ve askerlerine karşı koyacak hiç gücümüz yoktur, dediler. Allah’ın huzuruna varacaklarına inananlar: Nice az sayıda bir birlik Allah’ın izniyle çok sayıdaki birliği yenmiştir. Allah sabredenlerle beraberdir, dediler. Calut ve askerleriyle savaşa tutuştuklarında: Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır. Bize cesaret ver ki tutunalım. Kafir kavme karşı bize yardım et, dediler.”[1]

Talut ve Calut’un askerleri savaşa tutuşmuşlardı. Davut, sonradan savaşa katılmış güçlü ve cesur bir gençti. Savaş esnasında elindeki sapanıyla attığı bir taş ile zalim hükümdar Calut´u öldürüyor. Bu neticesinde İsrailoğulları arasında büyük bir itibar kazanmıştı. Calut ‘un ordusu, Calut öldürüldükten sonra korkup kaçıyor böylece Talut savaşı kazanmış, Allah`ın inayeti ile kaybettikleri topraklarına tekrar kavuşmuş oluyorlardı. “ Sonunda Allah’ın izniyle onları yendiler. Davut’ da Calut’u öldürdü. Allah ona( Davut’a) hükümdarlık ve hikmet verdi, dilediği ilimlerden ona öğretti...”[2]

Hz. Davut, Talut´un kızıyla evleniyor ve Talut hükümetine başkumandan olarak atanıyor. Davut, katıldığı bütün savaşları, hem cismi gücünü, hem de akli gücünü kullanarak kazanıp bu makama layık olduğunu ispat ediyordu. İsrailoğulları da ona büyük ilgi gösteriyordu. Talut’un vefatından sonra Allah-u Teala İsrailoğullarına Hz. Davud’u Peygamber olarak seçiyor.
__________________
aydemir.
PİLOT isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
PİLOT Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
sevginur (15. November 2012)
Alt 8. August 2010, 01:44 PM   #2
hiiic
Uzman Üye
 
hiiic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2010
Mesajlar: 1.979
Tesekkür: 1.908
1.298 Mesajina 2.732 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
hiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud of
Standart

Konudaki şu ana hatlarıda unutmayalım..

1. içdikleri su zehirli olduğu için o sudan içmeyenler benimledir (savaşa yetişecekler ölmeyecekler, savaşacak güçleri olacak) demiştir içenler ise zehirlenip ölmüşlerdir.

2. savaş Davud'un ordusunu düşmandan daha iyi zırhlandırmış ve silahlandırmış olması sayesinde kazanılmıştır.

Dersler;
-Hükümdar olarak Talut rejmi eline aldığında ülkenin ileri gelenleri onu desteklemedi ve onun referandumuna hayır dediler. Talut savaşı emrettiğinde israiloğullarından pek çok kişi çeşitli bahane ve yanlarla onun hakikat mücadelesine destek vermedi.. Bu yaptıklarının hesabı kendilerine sorulacak. Halbuki kavede çay içerken ülkeyi kurtarmak adına atıp tutyorlar çeşitli yalanlar söylüyorlardı, "abi bu ülkeyi önce içeriyi temizlemek lazım, yok abi önce pkk yı bitirmek lazım, yok ben gitsem savaşırım, yalan dolan" kendilerine apaçık fırsat gelince çelişkiler içerisinde ökçeleri üzerine döndüler. Talut daha dün belediye başkanıydı ne zaman zengin oldu dediler ama bilmezler mi sen fakirsen o hükümeti sana kurdurtmazlar,,, diğer çalanlar haksız yere 100 çaldıysa talut hak için 1 ödünç almıştır.

-Sayıs azlığı değil, stratejik üstünlük savaşı kazandırır.
Bu konuda başka bir ayet için; Barbaros ve andrianın deniz savaşını inceleyebilirsiniz, yine Allahın izniyle çok az ve güçsüz bir ordu kendisinden kat kat üstün orduyu stratejik üstünlükle yenmiştir. Bunlarda ibretler vardır.

Konu hiiic tarafından (8. August 2010 Saat 01:47 PM ) değiştirilmiştir.
hiiic isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
dost1 (8. August 2010), Miralay (15. November 2012), sevginur (15. November 2012)
Alt 15. November 2012, 07:06 AM   #3
sevginur
Uzman Üye
 
sevginur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2012
Mesajlar: 300
Tesekkür: 477
198 Mesajina 386 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 22
sevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud ofsevginur has much to be proud of
Standart

Allaha sonsuz hamd içindeyim en çok istediğimaradığım arzuladığım sohbetler...
Allah razı olsun kardeşlerim..
Kur'andaki kıssalar evrensel olduğu kadar günümüzdeki kıssalra rehber yol gösterdiğini anlatan hiic mesajı anlamlıydı..

Bunun üzerine : Biz hükümdarlığa daha layık olduğumuz halde, kendisine servet ve zenginlik yönünden kendisine genişlik verilmemişken o bize nasıl hükümdar olur? dediler. Allah sizin üzerinize onu seçti, ilimde ve bedende ona üstünlük verdi. Allah mülkünü dilediğine verir. Allah herşeyi ihate eden ve her şeyi bilendir, dedi.

__________________
De ki: “Ey kâfirler!
Ben sizin taptıklarınıza tapmam/ Ben sizin yaptığınız ibâdeti yapmam.
Siz de benim taptığıma tapıcı değilsiniz/ Siz de benim yaptığım ibâdeti yapmazsınız.
Ve ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim/ Ben asla sizin yapmış olduğunuz ibâdeti yapıcı değilim. Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz/ Siz de benim yapmakta olduğum ibâdeti yapıcı değilsiniz.
Sizin dininiz sadece sizin için, benim dinim de sadece benim içindir.”
Kâfirûn Sûresi
sevginur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
sevginur Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi:
dost1 (15. November 2012), Miralay (15. November 2012)
Alt 29. August 2014, 05:37 PM   #4
galipyetkin
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: Sep 2011
Mesajlar: 1.458
Tesekkür: 105
574 Mesajina 958 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
galipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud of
Standart

Talut ve Calut kıssasında açıklanması gereken esas konu nedense bu güne kadar layıkı ile açıklanmamıştır. Bu kıssa ile verilmek istenen zamanın tarihi gelişimi değildir.

Esas konu ayette geçen: "Biliniz ki Allah sizi bir ırmakla imtahan edecek. Kim ondan içerse benden değildir. Eliyle bir avuç müstesna kim ondan tatmazsa/yemezse bendendir, dedi. İçlerinden pek azı hariç hepsi irmaktan içtiler(yediler). Talut ve iman edenler beraberce irmağı geçince ( bazıları ): Bugün bizim Calut’a ve askerlerine karşı koyacak hiç gücümüz yoktur, dediler. Allah’ın huzuruna varacaklarına inananlar: Nice az sayıda bir birlik Allah’ın izniyle çok sayıdaki birliği yenmiştir. Allah sabredenlerle beraberdir, dediler." anlatımıdır.

Biliyoruz ki "ırmak"/"bol su" bol rızık kaynaklarını tanımlamakta kullanılan bir ifadedir.. Rızkı yalnızca "yiyecek-içecek şeyler" olarak anlamamak gerekir. Bu her türlü zimmete geçirilebilecek "eşya" dır, rızkı, zenginliği elde etmeye yarabilecek her türlü kıymettir. Şu halde Talut ve askerlerinin geçtiği güzergâhta zenginlikler vardı. İşte Talut askerlerine bu zenginlikleri zimmetlerine geçirmemelerini yani GANİMET olarak bunlara el koymamalarını, savaşın amacını saptırıp ganimet avcılığına dönüştürüp birliği bozmamalarını, bunların peşine düşmemelerini, eğer ihtiyaç duyarlarsa, açlıklarını bastırmak ve techizatlarını tamamlamakla yetinmelerini yani yalnızca zaruri (bir avuç) ihtiyaçlarını gidermelerini istiyor. Fakat maalesef çoğunluğun iman etmemiş, mal-mülk düşkünü olduğu görülüyor ve ganimetle zenginleştikleri, dünya malına itibar ettikleri için bu dönekler, idealleri uğruna savaşmaktan, verdikleri söze rağmen savaşmaktan vaz geçiyorlar ve kişisel menfaatleri uğruna dini ve savaşı boş verip (çünkü savaş onlar için zenginleşme aracıdır, dolayısı ile münafıklardır ve dünya malını ahırete tercih ediyorlar ve şahsi menfaatleri uğruna) ordu ve komutanlarını mağlubiyete, ölüme terk ediyorlar. Ama Allah’ın huzuruna varacaklarına, orada hesap vereceklerine inanıp da ganimet almayanlar, müminler: "Yetkin nice az sayıda bir birlik Allah’ın izniyle sayıda üstun birliği yenmiştir." deyip inançla şavaşıyorlar, ve.............

Kıssa ile verilmek istenen ana konu budur.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

Konu galipyetkin tarafından (9. April 2017 Saat 10:56 PM ) değiştirilmiştir.
galipyetkin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
galipyetkin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
beyazasi (30. August 2014)
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
calut, hz.davud, israiloğulları, talut


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Hanifler - Kuran odaklı gerçek din islam