Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15. May 2009, 09:26 PM   #2
SARAH
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Mesajlar: 137
Tesekkür: 11
70 Mesajina 80 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
SARAH has a spectacular aura aboutSARAH has a spectacular aura about
Standart Kış aylarında neden kilo alıyoruz?

Kış aylarında neden kilo alıyoruz?Kış mevsiminde iştah artışı yaşarız ve devamlı bir şeyler tüketmek ihtiyacını hissederiz. Nedenleri ve yeme krizine karşı önlemler bu yazıda...
BeslenmeKilo KontrolüKış mevsiminde metabolizmamız artan soğuk hava nedeniyle vücut ısı dengesini sağlamak için enerjiye gereksinim duyar ve gerekli ısıyı ise vücudun enerji kaynağı olan besinlerden sağlamaktadır. Bu sebeple kış mevsiminde iştah artışı yaşarız ve devamlı bir şeyler tüketmek ihtiyacını hissederiz. Diyetisyen Gamze Altınsoy, "Bu dönemde özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış olmakta ve sonucunda da kilo artışı yaşanmaktadır." diyor.

Bir diğer neden ise; kış mevsiminde vücudun metabolizma hızını yavaşlatmasıdır. Meydana gelen enerji düşüşünün yanısıra ayrıca insanlar bu dönemde soğuk havanın etkisiyle daha az hareket etmeye başlarlar. Birçok insan kış mevsiminde spor merkezlerine gitmeyi ertelemektedir.
Bu hareketsizlik ve metabolizmada yavaşlama durumu besin tüketim miktarını ve tüketilen besinin çeşidini daha da önemli bir hale getirmektedir. Çünkü bu dönemde eğer harcadığınız enerjiden daha fazla enerji alımınız olursa kilo almaya başlarsınız.

Yine bu dönemde havanın erken saatte kararması ve gecenin uzun olması da diğer bir nedendir. Sürekli bir şeyler atıştırılmasına neden olabilen bu durum en kolay kilo alım yoludur.

Kış Mevsiminde Kilo Almamak İçin

• Posalı ( Lifli ) yiyeceklerin tüketimini arttırılmalısınız. Posa içeriği yüksek besinleri tüketmeniz hem daha uzun süre tok kalıp artan iştah durumunu dengelemenizi hem de sindirim sisteminizin çalışmasını düzenleyerek kabızlık problemi yaşamamanızı sağlayacaktır.

Posa içeriği yüksek besinler;
* Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya ),
* Tahıl ürünleri ( Kepekli ürünler, çavdar, yulaf, bulgur ) ,
* Meyve ( Elma, kayısı, erik, armut, ayva, turunçgiller, incir, kuru meyveler. ),
* Sebzelerdir.

• Süt, yoğurt ve ayran tüketmelisiniz. Bu grup besinler kan şeker dengesini koruyarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.
• Sindirim sistemi problemlerini önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak için bitki çayları ve limonlu su içmelisiniz.
• Atıştırmalık olarak havuç, salatalık ve beyaz leblebi tüketebilirsiniz
• Akşam yemeğinden sonra gece tükettiğiniz meyvelerle beraber süt veya yoğurt tüketmeye özen göstermelisiniz bu sayede daha uzun süre tok kalarak başka bir şey tüketmezsiniz.
• Tatlı ihtiyacınızı muz, ananas, kuru meyve ve sütlü tatlı tüketerek dengeleyebilirsiniz.
• Haftada 2 kez spor yapmaya özen göstermelisiniz. Spor yapmanız hem metabolizmanızı hızlandıracaktır hem de vücudunuzdaki seratonin hormonunun uyarılmasını sağlayarak daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
SARAH isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla