Tekil Mesaj gösterimi
Alt 5. June 2014, 09:26 PM   #7
ebumaruf
Katılımcı Üye
 
Üyelik tarihi: May 2014
Mesajlar: 38
Tesekkür: 0
2 Mesajina 2 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
ebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud ofebumaruf has much to be proud of
Standart

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Konuda taraf olmayacağım.

Fakat bir cümle dikkatimi çekti; o da 4. videoda geçtiği açıklanan Nahl-43 ve Embiya-7 deki ".... Eğer bilmiyorsanız İLİM SAHİPLERİne sorun" cümlesi.

Halbuki ayeti okuduğumuzda geçen ifadenin " ez ZİKR" dolayısı ile "zikr ehli" olduğu görülüyor.

Burada geçen "ez zikr", Kur'an'dan önceki kitap "Tevrat"tır. Dolayısı ile de ilahi bilgileri bilmeyenlerin ve de Peygambere klarşı olanların "zikir ehline", yani kitap ehline sormaları isteniyor.

Nedeni de ayetlertin birinci cümlelerinde yatıyor. Çünkü insandan elçi olabileceğini akılları kesmiyor ve Allah'ın elçisinin ancak bir "melek" olabileceğini iddia ediyorlardı.

İşte Muhammad Peygamberden önce gönderilmiş elçilerin melek değil de insan olduğunu eski kitaplar sebebiyle kitap ehli dedikleri dini bilgilere sahip, okur yazar Yahudi ve Hristiyanlar'ın bilgi sahibi olduğu bildiriliyor. Yani bilgi yönünden Allame-i cihanlar değil.

Saygılartımla.
Galip Yetkin.
Tabiki mealler arası fark olabilir. Zikr ehlini ehli tasavvuf olarakta alabilirsiniz.
Fakat İlim sahibleri ile alakalı daha bir çok ayet vardır.
Yusuf
(76) Bunun üzerine Yûsuf, kardeşinin yükünden önce onların yüklerini aramaya başladı. Sonra su kabını kardeşinin yükünden çıkardı. İşte biz Yûsuf'a böyle bir plan öğrettik. Yoksa kralın kanunlarına göre kardeşini alıkoyamazdı. Ancak Allah'ın dilemesi başka. Biz dilediğimiz kimsenin derecelerini yükseltiriz. Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardır.
Nahl
(27) Sonra kıyamet günü Allah onları rezil edecek ve diyecek ki: "Uğrunda mücadele ettiğiniz ortaklarım nerede?!" kendilerine ilim verilenler ise şöyle derler: "Şüphesiz bugün rezillik, aşağılık ve kötülük kafirlerin üzerinedir."
Meryem
(43) "Babacığım! Doğrusu, sana gelmeyen bir ilim bana geldi. Bana uy ki seni doğru yola ileteyim."
v.s daha bir çok ayet var bununla alakalı ben uzamasın diye bir iki örnek verdim zira yaklaşık 18 video için kısa kısa geçmem gerekliydi. O yüzden zaten tek tek daha detaylı açıklama yapılabileceğini bildirdim.
Yani Aklen baktığımızdada herkesin ilmi bir değildir.
Gerek fenni ilimlerde gerekse dini ilimlerde onun için öğretmenler vardır, hocalar vardır, dr. doc, prof lar v.s
Zaten öyle olmasa kitaplarında öğrenmeninde burada bir şeyler yazılmasınında bir manası olmaz. Mesela sen bahsi geçen ayetteki ifadenin zikir olduğunu yazdın. Bunu bilmeyenler öğrenmiş oldu. Yani bilmeyenlerin yanında bir bilen olmuş oldun.
Bu dindede böyledir. İlahiyat fakultesinin olması yada medreselerin olması, onlar içinde bile bölümler değişiktir. Peygamberlerin kendileri aracılığı ile indirilen dini yada kitapları diğer insanlardan daha iyi bilmeleri en doğal olanıdır.
Anlamadığı bir dini yada kitabı insanlara nasıl açıklaması beklenebilir.
Eğer denilirseki herkes Kuranı aynı derecede biliyor. O halde
Bakara
(129) "Rabbimiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara âyetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her kötülükten arındırsın. Şüphesiz, sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin."

Bakara
(151) Nitekim kendi aranızdan, size âyetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.
gibi bir çok ayet boşuna olur. Halbuki ALLAH ın kitabı eksik ve boş değildir. Bu durumda bu tür ayetlerin izah edilmesi gereklidir. Bana görede en mantıklısı bu şekildedir.
Şu halde Peygamberin daha iyi bilmesi etrafınada en iyi şekilde anlatması Onun etrafındakilerinde diğer müminlerden daha iyi anlamış olması manasına gelir.
Zaten aksinin düşünülebilmesi mümkünmü bilemiyorum.
saygılarımla.
ebumaruf isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla