PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Susalim/Susduralim


Hülya
8. May 2009, 11:45 PM
Selamunaleyküm Kardesler!


Oruc (Savm) konusunun dahada acilimlar saglanmasi icin, bizim Savmdan yani Orucdan neler anladigimizi, Dilimiz döndügünce paylasalim insaALLAH

Bakara Suresinin 183-187 ayetlerinde Oruc aciklanmisdir..
183. Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.

184. Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

185. Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

186. Kullarım sana benden sorarlarsa ben Karîb'im, gerçekten çok yakınım. Dua edenin çağrısına, bana çağırıp yakardığı anda cevap veririm. Hadi onlar da bana karşılık versinler, bana inansınlar ki doğru ve iyiyi bulasilsinler.

187. Oruç gecesi kadınlarınıza cinsel yaklaşım size helal kılınmıştır. Onlar sizin için giysidir/eştir, siz de onlar için giysisiniz/eşsiniz. Allah sizin öz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah'ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler.

Ramazan aylarinda Oruc tutariz .. kimimiz Muharem Ayinda da Oruc(Savm) eylemine basvurmaktayiz.. yine icimizde diger zamanlarda da bu eyleme basvuranlar mutlaka vardir!

Oruc sadece yemek icmekden kesilmek olmadigini artik hepimiz biliyoruz insaALLAH!
Ayni zamanda Susmak anlaminida tasiyan Oruc(Savm), neden Susmak ne icin gerekli
bizlerde nelere vesile olacak,nasil iftar etmeliyiz ve nicin bu sekil? Gönlümüzce bir isik tutalim insaALLAH

Öncelikle iftarda sadece bir tas corba veya benzer az besin tüketerek,iftar ediyoruz. Birlikte düsünelim insaALLAH, genelde insanlar ilk birkac gün icin zor oluyor , ama sonra insan alisiyor derler/deriz, bu cümlenin altinda yatan az beslenen Nefsin önce isyan edisi, sonra ama iftarlarda gördügü Padisah sofrasi gibi ziyafet ve iki üc gün bu tekrarlandiginda artik emin olur ve sabreder, nede olsa aksama istediginden daha fazla ile mükafatlandirilcak, bu nedenle bir Tas Corba verelim yada benzer az Besinler verelimki, nefs yilsin, aksama ziyafeti beklemesin, verilen bir tas corbaya sükretmesini ögrensin, kanaatkar olsun insaALLAH, kaldiki sabahdan aksama kadar bugün neler pisirsek neler yesek hesabi ortadan kalkar ve daha önemli konulara yönlendirirz kendimizi.. ve iftarda yiyerek cok fazla enerji kaybetmeyisimizden, daha saglikli düsünebilmemiz icinde enerji depolamis oluyoruz
Sonra "susmaklada" hem icimizdeki fisildayislari bastirmak, kulak asmamak, dinlememek kast, hemde disimizda kimseyle gereginden fazla konusmamak gayretinde olmaliyiz!
Aynen böyle devam edildiginde, icimizdeki fisildayislar susmaya basliycaktir ve bu susma bizim kötüyü ve iyiyi, HAKKI ve Batili ayirt etme yetenegine vesile olcakdir! Artik sürekli icden pazarlik etmeyen.hesap görmeyen, kanaatkar insanin daha kolay idraki acilir insaALLAH,tipki Ramazan ayinin son günlerinde gelen "Kadir Gecesine" vakif olacagiz insaALLAH
yani Ayetler o günden itibaren inmeye basliycak ve bizlerin Bilinclenmesine ilk adimlar atilmis olacak..
Bu eylemler Yil boyu tekrar edilmeli ve herkesin kendi ölcüsüne göre yapilmasi kanaatindeyiz, nedeni sudur ki, nefsi egitmekde icerdigi icin Oruc(Savm) eylemi, Nefs haddini asmaya durdugu andan itibaren bizler Oruc tutmaliyiz! Tabiki baska yöntemlerde vardir, bize Kur´anin ögütledigi, ancak onlarida baska Baslik altinda ele aliriz insaALLAH.
Nefsin haddi asmasini dile getirdik, bunu nasil anlamaliyiz peki?Bize göre icimizdeki Sesler yogunlasdiginda, Vesveseler cogaldiginda, Kur´an ahlakina uymayan davranis bicimlerini fisildamasi iledir, daha öncede Oruc(Savm) eylemine basvurdugumuz icin, bir tekrarinda bunlari kolaylikla fark edip ve gereken Müdahaleyi yapmaliyiz insaALLAH.

Nefsin ipleri bizim Hükmümüz altinda olmali
Biz Nefsin Hükmü altinda olmamaliyiz !

Süphesiz en dogrusunu Allah bilir

Selametle