PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bağımlı ? Bağlı ?


Umar
14. April 2009, 12:46 PM
İki insan karakterini düşünelim; birinin ismi Siyah diğerinin de Beyaz olsun:

Siyah karakteri, hayatını; insanlara yada benzer türevlerdeki olgulara bağımlı bir biçimde sürdürüyor varsayalım.

Beyaz karakteri de, hayatını; insanlara yada benzer türevlerdeki olgulara bağlı bir biçimde sürdürüyor varsayalım.

Siyah ve Beyaz karakterlerini, tek başlarına kaldıkları zaman kesitini baz alarak; sabit yüklem dairesi içerisinde düşünelim; yüklemdeki eylemde; ilerlemek olsun.

Siyah :

Bağımlı olduğu insanlar yada benzer türevleri şu an yanında bulunmadığından ötürü; durgun kalır zirâ doğru adımlar atmak adına şuur pencereleri sunabilecek şeylerden kazandığı açılımlar yoktur, bağımlı olduklarınının komut / güdü alanları dahilindedir; kendi benliğine hâs özelli-(kler)-(ğ)-i yoktur / kazanamamıştır / açığa çıkaramamıştır; pasiftir, kuvvetsizdir.

Düşünmeyi pratike edemeyen, her zaman zarfında güdülenmeye sıcak baktığından dolayı; üzerine donanımlar kuşanamamış, ak(ı)l’edememek ile yüz yüze, şahsına özgü bakışı ve haykırabilmek için repertuârı provasız kalmıştır. Sosyal hayatla irtibât kuramayan, böylece; yarata bildiği hareket alanı da var olmayan yani tek başına kaldığında; yüklemdeki fiili eyleme sokamayan insan konumuna inmiştir.

Beyaz :

Bağlı olduğu insanlar yada benzer türevleri şu an yanında bulunmadığından ötürü; durgun kalmaz zirâ; doğru adımlar atmak adına şuur pencereleri sunabilecek şeylerden kazandığı açılımlar vardır, bağlı olduklarının öğüt / ilke alanları dahilindedir; kendi benliğine hâs özelli-(kler)-(ğ)-i vardır / kazanmıştır / açığa çıkarabilmiştir; aktiftir, kuvvetlidir.

Düşünmeyi pratike edebilen, her zaman zarfında güdülenmeye soğuk baktığından dolayı; üzerine donanımlar kuşanabilmiş, ak(ı)l’etmek ile el ele, şahsına özgü bakışı ve haykırabilmek için repertuârı provalı kalmıştır. Sosyal hayatla irtibât kurabilen, böylece; yarata bildiği hareket alanı var olan yani tek başına kaldığında; yüklemdeki fiili eyleme sokabilen insan konumuna çıkmıştır.

??? :

Birey olarakta birer dünya meydana getirdiğimizin resmini önümüze alıp bakalım; etrafımızdakilere bağımlılık mantığı ile yaklaşmaktansa bağlılık elbisesiyle sarılmak çok daha tutarlı görünüyor. Yıkıma uğratılamayacak şiddette bağlılıklarla desteklemeliyiz hayatla irintili tüm varoluşları. Bu bağlamda, ‘bir’lik orjinini; etüdü doğru zeminler üzerine inşâ edip, gerçek anlamda sosyal yaşamı kuvvetlendiren hatta ilk önce kendi benliğimizden başlayarak aydınlık getiren ‘bir’eylem varederiz dünyaya / dünyalara ...