PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran'da Teşbihin Temel Özellikleri


elmuh
18. March 2009, 11:02 AM
KUR’AN DEYİMLERİNDE TEŞBİHİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Kur'an, mutluluk rehberliğini dün olduğu gibi bugün de yerine getirebilecek güçtedir. Ancak günümüz insanları ile bu kitap arasındaki mesafe iyice açılmıştır. Onun mesajının gereği gibi anlaşılabilmesi ve bu mesafenin kapatılmasında hiç şüphesiz onun dilini ve üslubunu doğru anlamak birincil önem arz etmektedir.

Gerçek şudur ki dini metinler öncelikli olarak edebi metinlerdir. Çünkü bu metinler, muhatap üzerindeki etkilerini, büyük ölçüde üslup öğeleri ile şiir ya da nesir nitelikli dilsel yapıları çerçevesinde icra ederler. Bu anlamda Kur'an'ın edebi üslup ve dile dayanan bir metin olduğunu söyleyebiliriz. Kur'an'ın ilahi kaynaklı bir kelam olmasına rağmen dilinin beşeri oluşu, onun mesajının anlaşılması ve çözümlenmesi için beşere ait yöntemlerin
kullanılmasını zorunlu kılmaktadır.

Şüphesiz deyimler/deyimsel anlatım , Kur'an dili ve üslubunun en önemli öğelerinden biridir. Onu anlamak büyük ölçüde Kur'anın anlatım şifresini çözmek demektir.

Bu anlamda Kur'an'ın deyimsel yapısının dil, edebiyat, kültür vb. açılardan kapsamlı bir şekilde ele alınması, deyimsel anlatımın Kur'an anlatımındaki yeri, gayesi, boyutları vb. konuların ele alınıp incelenmesi günümüz araştırmacılarının önünde önemli bir görev olarak durmaktadır.
Deyimsel anlatım, konuları ele alırken hem akla hem duygulara ve hem de vicdana etkileyici bir üslupla hitap etmek üzere teşbih, mecaz, istiare, kinaye vb. sanatlara başvurur.
Kur'an'ın deyimsel yapılarını anlamada ve çözümlemede hiç şüphesiz söz sanatları önemli yol işaretleri mesabesindedir. Ancak teşbih sanatı, yaygın bir kullanım alanına sahip olması ve birçok sanatın da ilk aşaması sayılması hasebiyle daha fazla bir önemi haizdir. Bu makalemizde Kur'an'ın deyimsel yapılarında çok önemli bir yeri olan teşbihin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilmek için onun temel özelliklerini ortaya koymaya çalışacağız.

Bu alıntının devamını bu linkteki (http://www.dinbilimleri.com/dergi/cilt7/sayi4/makale/kocak.pdf)dökümandan okuyabilirsiniz.