PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mustafa Kemal'e Yapılan Suikastlar


dost1
21. January 2009, 01:13 AM
Mustafa Kemal ATATÜRK’E SUİKASTLER

Devletimiz, çok zor şartlar altında, zorlu aşamalardan sonra kurulmuştur.Kuruluşun en önemli aktörü tabi ki; Mustafa Kemal Atatürk’ dür.İç ve dış düşmanlar, bu kuruluşu engellemek için ellerinden geleni yapmışlardır.
İşte bu engelleme yöntemlerinden en önemli adımlarından biri Mustafa Kemal’ e suikastler düzenlemek olmuştur.Bunlar:
1.Koçigiri ayaklanması (1919-1921) sırasında bölgede bulunan Dersim Kürtlerinin Çardaklı boğazında hazırladıkları suikast planı, önceden haber alınarak etkisiz hale getirilmiştir.

2.Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasından sonra, Samsun-Kavak yolunda 12 Rum tarafından Mustafa Kemal’in konvoyuna pusu kurulmuş, çıkan çatışmada konvoydan üç kişi ölmüş, fakat Mustafa Kemal’in önlem olarak konvoyu 2 km arkadan takip ediyor olması hayatının kurtulmasını sağlamıştır.

3.Temsil Heyeti Ankara’ya gelmeden önce, İngilizlerin ve İstanbul’un ortak hazırladıkları suikast planının Ankara Merkez Komutanı Abdülkadir Bey tarafından bozulmasıdır.(Heyet Başkanı, Mustafa Kemal)

4.Yine Temsil Heyetinin Ankara’ya gelmesinden önce İstanbul’dan gelen yabancı uyruklu bir bayanın Ankara garında şüpheli davranışları sonucu yakalnıp, sorgulanmasıyla bir suikast planının ortaya çıkarılmasıdır.

5.Temsil Heyeti Ankara’da iken, İngilizlerce gönderilen 3 Rum’un tren istasyonunda şüpheli hareketlerinin dikkat çekmesi, yakalnıp sorgulanmaları.Mustafa Kemal’i öldürmeye geldiklerini itiraf etmeleridir. (Komutan Nuri Bey,sorgulama sırasında; Mustafa Kemal’i öldürmeye geldik diyen Rum’u sinirlenerek bir yumrukda öldürmesi olayın bir diğer ilginç yanıdır)

6.İngilizlerin en iyi casuslarından sayılan Hintli Mustafa Sagir’in Afgan temsilcisi sıfatıyla ülkemize gelip, Mustafa Kemal’in huzuruna kadar çıkması.Fakat Sagir’in gizli yazışmalarının Teşkilat-ı Mahsusaca çözülmesiyle suikast planının ortaya çıkarılması ve M. Sagir’in tutuklanıp idam edilmesidir.

7.Çerkez Ethem’in düzenli orduya katılmak istememesi oluşan gergin ortamda, Ethem in Mustafa Kemal’i öldürmeye gitmesi fakat sıkı güvenlik önlemlerinden dolayı vazgeçmesidir.

8.Yine Çerkez ethem’in adamlarının Ankara’da Meclis yolunda pusu kurmaları fakat becerememeleridir.

9.1926 yılında gerçekleşen ve İttihatçıların karıştığı İzmir Suikastidir.

10.Teşkilat-ı Mahsusa fedaisi Hacı Sami’nin Atina’daki Çerkez komitası tarafından Mustafa Kemal’i öldürmesi için tutulması.Fakat Kuşadası’na çıkan Hacı Sami’nin Yörüklere sataşması ve Jandarmayla girdiği çatışmada öldürülmesidir.

11. Esnaf Odası Başkanı ile Kayıkçı Ali Osman’ın, Osmanlıyı yeniden kurmak için Mustafa Kemal’i Öldürmeyi planlamaları ve Durumun ortaya çıkarılmasıyla tutuklanmalarıdır.

12.Mustafa Kemal’in korumalarında Topal Osman’ın, Meclis’te Mustafa Kemal’e karşı çıkan II. Grub lideri Ali Şükrü’yü öldürmesi.Topal Osman bu yüzden suçlanınca da 10 adamıyla Mustafa Kemal’in köşküne saldırması ve çıkan çatışmada öldürülmeleridir.(M.Kemal’in sldrıdan önceden haberi vardı)

13.Giritli bir kişinin İzmir’de iken köşke çıkıp Mustafa Kemal ile görüşmek istemesi.Görüşme başlamadan elindeki el bombasını kullanması, Latife Hanımın yaralanmasıdır.(Ata’ya birşey olmamıştır-Olay Türk basınında sansüre uğramış, yabancı basın aynen geçmiştir)

14.Sovyet Hükümeti destekli Kominist bir Ermeni çetesinin Beyoğlu’ndaki bir otele ziyaret edeceğini öğrendikleri Mustafa Kemal’e suikast hazırlamaları.Planın polis tarafından öğrenilmesi ve çıkan çatışmada üç Ermenin de öldürülmesidir.

15.Yunanistan’daki Ermeni komitacıların iki suikastçiyi Ankara’ya göndermeleri.Suikastçilerden Mercan Manukyan’ın trende giderken boş boğaz davranıp tanıştığı Musa isimli Türk’le sohbet ederken üstü kapalı plandan bahsetmesi ve tutuklanmasıdır.

16.Osmanlı Şehzadelerinden Abdülaziz’in yeğeni Prens Sami’nin Osmanlıyı yeniden kurmak için İngiliz ve Fransızlarla ortak plan hazırlamaları fakat uygulanamamasıdır.

17.Avusturya İstihbaratının kayıtlarında yer alan 1933 de iki Türk ve iki Ermeninin önce Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras’ı sonra da onun cenezesinde Mustafa Kemal’i öldürmeyi planlamalarıdır.