PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Torah


dost1
14. January 2009, 04:05 PM
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşlerim!

Torah:


Öğretmek anlamına gelen İbranice kökenli bir kelime olan Torah, (dar anlamda ilk beş kitabı belirtir) Allah'ın insanlara verdiği bir öğretidir. Geleneğe göre Torah, Sina dağında Musa'ya sözlü bir tefsirle yani (Torah ehebealpe) olarak vahyedilmiştir (sözlü kanun daha sonra Talmud'da toplanmıştır). Geniş anlamda Tora, pratik ve bilgi açısından yazılı ve sözlü kanunlar topluluğunu ve onların tefsirlerini ihtiva eder. Yahudi geleneğinde Tekvin, Çıkış, Levili’ler, Sayılar ve Tesniye'den oluşan beş kitabı belirlemek için Tora kelimesi kullanılır.
Tarih boyunca Yahudiler, Tora'ya çok önem vermişlerdir. Çünkü Tora’nın Sina dağında Musa'ya vahyedildiğine inanmaktadırlar. Bunun için Tora’nın Allah kelamı olduğunu kabul ederler. Tarih boyunca “Ahit Sandığı” denilen bir sandıkta Tora tomarlarını muhafaza etmeye çalışmışlardır. Bu sandık Yahudiler nezdinde kutsaldır. Tora, parşömen rulolar üzerine yazılmış olarak önceleri Bet ha-Mikdaş= (Kudüs Mabedi) da özel bir yerde korunmuştur. Ancak istila ve harbler sonucu Tora, sürekli değişik yerlere götürülmüştür.
Yahudiler Kudüs haricinde, Tora'yı sinagoglarda muhafaza etmişlerdir. Bunun için bütün sinagoglarda kutsal Tora sandıklan bulunur. Yahudiler, Tora'ya ve Tora sandığına çok saygı gösterirler. Saygı ile bir yerden bir yere taşırlar.

Tora, Yahudiler İçin bir Ahittir. Bu Ahit, Tanrıyla İsrailoğulları arasında yapılan bir sözleş*medir. Yahudi milletinin görevi, bu sözleşmeye uymaktır.

Yahudiler, Tevrat'ı belirtmek için sadece Tora kelimesini kullanırlar. Müslümanlar, Tevrat derler. Hıristiyanlar, dinlerinin Yahudiliğin üzerine dayandığını belirtmek için “Eski Ahit” derler, İncile de “yeni Ahİt” derler.

Yahudiler, “Eski Ahit” kelimesini benimsemezler. Çünkü Yahudiler, için Tora eski bir Ahit değildir, Yahudiler, “yeni Ahit” kelimesini de benimsemezler. Çünkü Hıristiyanlığı bir din olarak görmezler. Buna göre, İslâmiyeti de din olarak görmezler.

İslâmiyet, Yahudi kutsal kitabı Torayı Hz. Musa'ya indiği şekliyle kabul eder. Hıristiyanlığı da İncil’in İsa'ya vahyedildiği şekliyle benimser. Fakat ne Yahudiler, ne de Hıristiyanlar İslâmiyeti kendi inançları planında din olarak görmezler. Yahudiler için çok önemli bir yeri olan Tora üzerinde asırlardır yapılan sözlü şerhler ve yorumlar, Mişna'yı meydana getirir. Mişna üzerinde yapılan yorumlar iki önemli Talmud'un doğmasını sağlamıştır. Babil Talmudu ve Kudüs Talmudu.

Yahudilikte Tora, Yahudiliğin, dinî kurallarını, geleneklerini ve törenlerini ihtiva eden temel kitaptır.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.