PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hrıstiyanlıkta Mesih İnancı


dost1
10. January 2009, 08:02 PM
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşlerim!

Konunun daha iyi anlaşılması amacıyla Tevrat’ın içeriği hakkında verdiğimiz bilgi gibi İncil hakkında da biraz bilgi verelim. Hıristiyanlar, Müslümanlıkta olduğu gib, Allah’tan Hz. İsa’ya İncil diye bir kitap indirildiğini iddia etmezler. Hıristiyanlara göre İncil, Hz. İsa’nın ölümünden sonra, M.S. 60-110 yılları arasında insanların arasında dolaşan Hz. İsa hakkındaki sözlü geleneklerden toplanarak (Luka-1:1-3) yazılmış kitapların içinden, M.S . 4 yüzyılda seçtikleri 27 kitabı resmi İncil olarak kabul ederler. Bu kitapçıklardan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna Hz. İsa’nın hayatını anlatan eserlerdir. Daha sonra gelen yine Luka’nın yazdığı iddia edilen “Elçilerin İşleri” kitapçığı önemli Havarilerin misyonerlik faaliyetlerini anlatır. Arkasından Pavlus ve diğer önemli Havarin 22 adet kitapçığı gelir. Havari Pavlus’a ait 13 adet mektup bulunur. Bu yüzden Hıristiyanlığın temelleri, Pavlus’un öğretileri üzerine kurulmuştur. Böylece İncil toplam 9 farklı yazarın yazdığı 27 kitapçıktan oluşur. Her ne kadar bu kitapları insanlar yazmış olsa da, kilise bu kitapların Tanrı tarafından ilham edildiğine inanırlar. Hıristiyanlık “Mesih temeli üzerine kurulmuştur” bir dindir demek, belki de en doğru tanımdır. İncillere göre Hz. İsa, Yahudiler’in beklediği kurtarıcı Mesih’tir. Hıristiyan ismi işte bu Yunanca kelimenin Mesihçiler anlamına gelen şekli Hristianos’tan türemiştir:

“9 Rab’bin bir meleği onlara göründü ve Rab’bin görkemi çevrelerini aydınlattı. Büyük bir korkuya kapıldılar.

10-11 Melek onlara, “Korkmayın!” dedi. “Size, bütün halkı çok sevindirecek bir haber müjdeliyorum: Bugün size, Davut’un kentinde bir Kurtarıcı doğdu. Bu, Rab olan Mesih’tir“(Luka-2)

Yalnız burada çok önemli bir fark gözlenmekte. İncillerde ki Mesih Yahudilerin beklediklerine uymamaktadır. Burada ki Mesih dünyevi bir insan ve kral değil bir Tanrı’dır. Bunu Yuhanna İncili’nin başlangıcında çok açık görmekteyiz:

1 Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı’yla birlikteydi ve Söz Tanrı’ydı.

2 Başlangıçta O, Tanrı’yla birlikteydi

14 Söz, insan olup aramızda yaşadı. O’nun yüceliğini -Baba’dan gelen, lütuf ve gerçekle dolu biricik Oğul’un yüceliğini- gördük.” (Yuhanna-1)

Yahudiler kendileri için kurtarıcı bir Mesih beklerken, Hıristiyanlar da ise Mesih bütün Yahudi olsun olmasın bütün inananlar için bir kurtarıcıdır. Hz. İsa’nın doğumu İnciller iyi incelendiğinde önümüze iki farklı tarih çıkmaktadır. Markos İnciline bakılırsa (Markos-2) Kral Hirodes’in ölümünden 2 yıl önce M.Ö. 6, Luka İnciline göre ise Suriye Valisi Kirinius zamanında ki nüfus sayımından yola çıkarak hesaplandığında ise M.S. 6 olmaktadır. Yine bir İncil’e göre 1.5, diğerine göre 2.5 yıl Kudüs ve kuzeyindeki Celile bölgesinde irşad faaliyetlerinde bulunuyor.Birçok keramette bulunarak Yahudileri uyarıyor. Ama nedense Yahudiler kendisini beklenen Mesih olarak kabul edip arkasına düşmüyorlar. Kendisine çok az kimse inanıyor ve sonunda Yahudi din adamları tarafından bozguncu olarak tutuklanıp Roma Valisine çarmıhta ölüm cezasına çarptırılması için veriliyor. İncillerdeki anlatıma göre, Çarmıhta ölüm cezasına çarptırılan Hz. İsa üç gün sonra gömüldüğü mezardan dirilip kendisine inananlara görünüyor. Bir müddet yaşayıp bu kez ikinci defa kendine inananları kurtarmak için gelecek;insanları kurtarıp, yeryüzünde Tanrısal bir krallık kurarak yarım kalan kurtarıcılık misyonunu tamamlayacağına inanılmaktadır:

61 Ne var ki, İsa susmaya devam etti, hiç yanıt vermedi. Başkâhin O’na yeniden, “Yüce Olan’ın Oğlu Mesih sen misin?” diye sordu.62 İsa, “Benim” dedi. “Ve sizler, İnsanoğlu’nun Kudretli Olan’ın sağında oturduğunu ve göğün bulutlarıyla geldiğini göreceksiniz.“( Markos-14)

Hıristiyanlara göre Hz. İsa’nın bu ikinci kez gelişi Tevrat’ta ki Daniel kitabında verilen kehanetteki insanoğlu tanımıyla beklenen mesihtir:

13 “Gece görümlerimde insanoğluna benzer birinin göğün bulutlarıyla geldiğini gördüm. Eskiden beri var Olan’ın yanına doğru ilerledi, O’nun önüne getirildi.

14 Ona egemenlik, yücelik ve krallık verildi. Bütün halklar, uluslar ve her dilden insan ona tapındı. Egemenliği hiç bitmeyecek sonsuz bir egemenlik, krallığı hiç yıkılmayacak bir krallıktır.” (Daniel-7)

24 “Başkaldırıyı ortadan kaldırmak, günaha son vermek, suçu bağışlatmak, sonsuza dek kalıcı doğruluğu sağlamak, görüm ve peygamberliği mühürlemek, En Kutsal’ı meshetmek* için senin halkına ve kutsal kentine* yetmiş hafta kadar zaman saptanmıştır.

25 “Şunu bil ve anla: Yeruşalim’i yeniden kurmak için buyruğun verilmesinden, meshedilmiş olan önderin gelişine dek yedi hafta geçecek. Altmış iki hafta içinde Yeruşalim yeniden sokaklarla, hendeklerle kurulacak. Ancak bu sıkıntılı zamanlarda olacak.”(Daniel-9)

Bu durumda Yahudilerle Hıristiyanlar arasında önemli bir fark göze çarpmaktadır. Yahudiler yeni bir kurtarıcı şahsiyet beklerlerken, Hıristiyanlar ise Hz. İsa’nın ikinci defa asıl yarım kalan Mesihliğini tamamlamak için beklerler. Yani Hıristiyanlarda Hz. İsa’nın beklenen Mesih görevini henüz tamamlamadığını söylemektedirler. İkinci defa geldiğinde kendilerine inananları kurtarıp, bin yıl yeryüzünde Tanrısal bir krallık kurarak yarım kalan kurtarıcılık misyonunu tamamlayacağına inanılmaktadır:

5 İlk diriliş budur. Ölülerin geri kalanı bin yıl tamamlanmadan dirilmedi.

6 İlk dirilişe dahil olanlar mutlu ve kutsaldır. İkinci ölümün bunların üzerinde yetkisi yoktur. Onlar Tanrı’nın ve Mesih’in kâhinleri olacak, O’nunla birlikte bin yıl egemenlik sürecekler” (Vahiy-20)

Kaynak:İlhan Akkurt
burada (http://armagedonsavasi.com/2008/04/10/hiristiyanlikta)