PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : “yaklaştırıcılar”


EVVAB_İNSAN
28. October 2008, 01:24 PM
“YAKLAŞTIRICILAR”

Tevhidin omurga noktalarını tanıtan Zümer Suresi’nin üçüncü ayeti şirkin bu niteliğini ortaya çıkarmaktadır.:

…Gözünüzü açıp kendinize gelin! Arı duru din yalnız ve yalnız ALLAH’INDIR! O'ndan başkasını veliler edinerek, "biz onlara, bizi ALLAH’A yaklaştırmaları dışında bir şey için kulluk etmiyoruz." diyenlere gelince, hiç kuşkusuz ALLAH onlar arasında, tartışıp durdukları konuyla ilgili hükmü verecektir. Şu bir gerçek ki, ALLAH, yalancı ve nankör kişiyi iyiye ve güzele kılavuzlamaz. Zümer Suresi/3

ŞİRKİN, insanı YÜCE ALLAH’A yaklaştırıcı araç ve aracı ilahları gerekli gören anlayışına HZ. KUR’AN iki yanıt vermiştir:

Birincisi:

…Yemin olsun ki, insanı biz yarattık. Nefsinin ona neler fısıldadığını da biz biliriz. Biz ona, şah damarından daha yakınız. Kaf Suresi/16

Kaf Suresi 16. ayetinde, YÜCE ALLAH’I insana şah damarından daha yakın göstermekle değil aracının, aranın bile olmadığını ortaya koymuş, şirkin temel kanıtını geçersiz ve gereksiz kılmıştır.

İkinci beyyine, insanlık dünyasına ilk inen surelerde ifadeye konmuştur:

…Yalanlamakta olan nimet (refah ve servet) sahiplerini sen bana bırak ve onlara az bir süre tanı. Müzzemmil Suresi/11

….Benimle, yarattığım kişiyi baş başa bırak! Müddessir Suresi/11

3. sure olan Müzzemmil ile 4. sure olan Müddessir’de… İlginçtir, bu beyyine bu surelerin ikisinde de 11. ayettir. “Benimle o nimete boğulmuş yalancıları baş başa bırak!” (3/11) Ve “benimle yarattığım kişiyi baş başa bırak!” (4/11) Aynı mesaj iki ayrı espri içinde verilmiştir: İnsan ister imanlı, ister inkarcı olsun, her iki halde de YÜCE ALLAH ile insan arasında yaklaştırıcı söz konusu edilemez.

Yaklaştırıcılar kabul edilmesinin din hayatındaki uzantıları da gözden kaçırılmamalıdır: Din sınıfının, Din kıyafetinin, ibadette lider zorunluluğunun, ibadet için mekan-mabet zorunluluğunun, vaftiz ve aforoz’un bulunmaması, tüm yeryüzünün mabet kabul edilmesi bu uzantıların önde gelenleridir.

Derleme: İslam nasıl yozlaştırıldı, Yaşar Nuri ÖZTÜRK