PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : “hz. Kur’an’ın anlaşılmasının önündeki engeller”


EVVAB_İNSAN
18. October 2008, 01:45 PM
“HZ. KUR’AN’IN ANLAŞILMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER”

HZ. KUR’AN’IN anlaşılmasının önündeki engellerden olan Geleneksel İslamı temsil eden kitaplardaki Batıl, Hurafe ve Zulümleri ortaya çıkarmak için hazırladığımız bu yazımız, YÜCE ALLAH’IN HALİS DİNİNİ ortaya koymaktan başka bir amaç taşımamaktadır.

HALİS DİN İSLAM’IN berraklığını bozan, anlaşılmasına engel olan, bilerek veya bilmeyerek ŞİRK inancını savunanların karşısında durmayı kendimize bir görev sayıyoruz. Henüz ŞİRKE bulaşmamış veya bulaşmak üzere olan kardeşlerimizi aydınlatmak amacıyla bu küçücük yazılarımızdan birini daha sizlere sunuyoruz.

Günümüzde Şakirt=Kur’an talebelerinin ve gerçekleri bilmeyen samimi Müslümanların kutsallaştırdıkları geleneksel islamı temsil eden kitapları, HZ. KUR’AN gibi kutsal gördükleri, okunmasını ve yazılmasını ibadet bildikleri gelenekçi kitaplar; bilindiğinin aksine ne kutsal, ne dokunulmaz nede hatasızdır. Okunması ve yazılması ibadet değil bilakis zaman kaybı hatta zararlıdır. Hatasız olması bir yana üzülerek belirtelim ki HZ. KUR’AN’IN ile taban tabana zıt, HZ. KUR’AN’I tekzip eden birçok düşünce ve yazılar mevcuttur.

Biz, geleneksel islamı temsil eden kitapların hepsi hurafedir demiyoruz. İçerisinde mutlaka doğrular vardır. Fakat hurafelerle doğrular o kadar birbirine karışmıştır ki sonuçta hurafeler HZ. KUR’AN’IN tefsiri olarak lanse edilmiştir. Ne gariptir ki hurafeler ancak doğru maskesiyle alıcı bulabiliyor. Aksi halde hiçbir akıllı varlık hurafelere talip olmaz.

Geleneksel İslam şakirtlerinin yoğun çabaları sonucunda bu tarz kitapların konumu o kadar abartılmıştır ki; HZ. KUR’AN’IN kutsallığını bu kitaplar bastırmış, HZ. KUR’AN’IN TEBYİNİ yerine bu tarz kitaplar okunur olmuş, Bu kitapları yazan ve yazdıran Gavvslar!, Kutuplar', Pirler!, Şeyhler! ve Seyitler sanki HZ. RASULÜLLAH efendimizi tasdik eden yeni bir peygamber oluvermişlerdir.

İstiyoruz ki samimi kardeşlerimiz bu tarz kitaplar hakkındaki gerçekleri, hurafe ve batılları bilsinler; olayları HZ. KUR’AN gözüyle değerlendirmek için bu tarz kitaplara değil de HZ. KUR’AN’A yönelsinler. Cemaatlerin istediği gibi değil HZ. KUR’AN’IN istediği gibi bir kul olsunlar; birilerinin kitaplarını değil HZ. KUR’AN’I kurtuluş reçetesi olarak bilsinler.

Bizim hedefimiz Şahislar değil bu tarz Batıl, Hurafe dolu YÜCE ALLAH’IN halis dinine yapılan zulümlerdir. Fakat yer yer bu tarz kitapları yazan ve yazdıran dini bozmaya yönelik sadece ticari kaygı taşıyan bu şahıslarada eleştirilerimiz olacaktır. Elimizden geldiğince Hakkın safında haklının yanında olmaya özen gösteriyoruz. Haksızlıkları ve Batıl, hurafeleri HZ. KUR’AN nuruyla ortaya koymaya çalışlışıyoruz vesselam.

Hatalar, eksiklikler bize doğrular ise YÜCE ALLAH’A aittir. Her şeyin en doğrusunu bilen YÜCE ALLAH’A hamdolsun.

Toslunba
18. October 2008, 11:13 PM
Şu an bizler için en önemli sorun ,elimizde güvenilir meallerin az olması sorunudur..Hangi meale elinizi atarsanız atın, iyiden iyiye araştırmasına girdiğinizde muhakkak bir tarafı ağdırıyor. Hakkı Yılmazın çalışmasını dört gözle gözlemekteyim.

Selametle.

cerezci
16. February 2009, 03:57 PM
Kur’an’daki Ayetleri Anlama Metodu
Kur’an, peygamberimizin peygamber oluşuyla peygamberlik tarihinin bitişi arasındaki bir kültürü yansıtır Kur’an’dan önceki ve sonraki Arap toplumu Kur’an’ın dilini yansıtmaz. Bu sebeple sözlüklerde geçen anlamlar Kur’an’ın kastettiği manayı vermez bir örnek verecek olursak.

Ümmi sözlükte.okuma yazma bilmeyen anlamında kullanıldığı halde Kur’an’da hiçbir kitaba tabii olmayan Mekke müşrikleri adına kullanılmıştır.

62/2 O ümmiler içinde kendilerinden olan ve onlara ayetlerini okuyan onları arındırıp temizleyen ve onlara kitap ve hikmeti öğreten bir elçi gönderendir. Oysa onlar bundan önce gerçekten açıkça bir sapıklık içindeydi.
29/48 Bundan önce sen hiç kitap okuyan değildin ve onu sağ elinle de yazmıyordun. Böyle olsaydı batılda olanlar kuşkuya kapılırlardı.
7/157 Onlar ki yanlarındaki Tevrat’ta ve İncil’de geleceği yazılı bulacakları ümmi haber getirici olan elçiye uyarlar o onlara ma’rufu emrediyor. Münkeri yasaklıyor. Temiz şeyleri helal, murdar şeyleri haram kılıyor. Ve onların ağır yükleri üzerindeki zincirleri indiriyor, ona inananlar, destek olup savunanlar, yardım edenler ve onunla birlikte indirilen nuru izleyenler işte kurtuluşa erenler bunlardır.

Demek ki ayette de geçtiği gibi ümmi kelimesi okuma yazma bilmeyen anlamında değil, hiçbir kitaba bağlı olmayan anlamındadır.

Zaten ilerde de bunları detayı ile anlatacağımız gibi bir ticaret yapan bir kişinin okuma yazma bilememesi eşyanın yapısına uygun değildir.

Kur’an daki ayetler genelde 2’ye ayrılmıştır. 1)Müteşabih ayetler 2)Muhkem ayetler:

3/7 "Sana kitabı indiren odur. Ondan kitabın anası(Temeli) olan bir kısım ayetler Muhkemdir. Diğerleri ise Müteşabihdir. Kalplerinde bir kayma olanlar fitne çıkarmak ve olmadık yorumlarını yapmak için ondan Müteşabi h olanına uyarlar. Oysa onun tevilini Allah’tan başkası bilmez. İlimde derinleşenler ise biz ona inandık, tümü rabbimizin katındadır derler. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp düşünmez.”

Muhkem olan ayetlerin anlamı açıktır. Yoruma ve tevile ihtiyaç yoktur. Ama Müteşabih olan ayetler inceleme ve tahlil neticesinde ancak kastettiği mana algılanabilir. Muhkem ve Müteşabih ayetler hem Kur’an ın içinde vardır hem de eşyanın yapısında vardır.

Kur’an’ın anlaşılması ile ilgili metotları maddeler halinde sıralamaya çalışalım;

1- Kur’an daki geçen kelimeleri Kur’an’ın bütünlüğünde arayarak onun ne anlama geldiğini öğrenmek gerekir .
2- Kur’an Allah’ın bir kitabıdır ayetleri anlamaya çalışırken hiçbir ayetin hiçbir ayetle çelişmemesine dikkat etmek lazımdır .
3-Ayetler hangi konu ile ilgili bir meseleden bahsediyorsa o ilim dalının verilerine ters düşmemesi gerekmektedir
4- Kur’an’ı kerim genelde kelimeleri hep çift kullanmıştır burada ayetten bir örnek vermek istiyorum.
109”de ki rabbimin sözlerini (yazmak) için mürekkep olsa yardım için bir benzerini (bir o kadarını) dahi getirsek rabbimin sözleri tükenmeden önce elbette deniz tükeniverirdi ,” buradaki bahsedilen deniz nehirlerin biriktirdiği büyük su kütlesidir. Şimdi mecazi anlamda Kur’an’ın kullandığı denizi Kur’an’dan örneklendirmeye çalışalım.
18/60- “Hani Musa genç yardımcısına demişti iki denizin birleştiği yere ulaşıncaya kadar gideceğim yada uzun zamanlar geçireceğim “
buradaki bahsedilen deniz de yine mecazi anlamda kullanıla hayat denizdir4
5- Kur’an diğer dillerde olduğu gibi kıssaları anlat6ırken sanatsal bir üslupla anlatmıştır yani geçmişi geleceği ve anı aynı anda kullanma sanatı yapmış tır.
6- Kur’ an olayları anlatırken bir roman biçiminde değil de bir meseleyi Kur’an’ın her tarafına serpiştir.
7- Kur’an daki geçen her kelime bir manayı ifade eder.Hiçbir kelimenin yerini tutmaz.
8- Kur’an iki gayib haberinden bahseder.Birisi insan kültürünün geliştikçe ilerledikçe çözebilecek oldukları gayib haberi,ikincisi de insan kültürünün ne kadar araştırsa da incelese de çözemeyecek oldukları gayib haberidir.Bu ahret alemiyle ilgili yani kıyamet koptuktan sonraki ilgili bilgileri içerir.Zaten buna inananlara da mümin denir.
9- Kur’an’da Allah hitap ederken kendisi ile diyalog kurmak isteyenlere ancak hitap eder.Kur’an-ı Kerim’de ‘’Ey insanlar ,ey iman edenler, “ya resulüm” diye hitap ederken kafir olanlara peygamber aracılığıyla konuşuyor. Mesela diyelim ki “deki ey kafirler” ifadesini kullanıyor.

İşte Kur’an da ki ayetleri düzgün bir şekilde anlayabilmek için bu saydıklarımızdan genel olarak haberdar olmak gerekir.
(alıntıdır.)

nuh
17. February 2009, 07:56 PM
yusuf 7. Andolsun ki Yusuf ve kardeşlerinde, (almak) isteyenler için ibretler vardır. 3. Biz, sana bu Kur'an'ı vahyetmekle geçmiş milletlerin haberlerini sana en güzel bir şekilde anlatıyoruz. Gerçek şu ki, sen bundan önce (bu haberleri) elbette bilmeyenlerden idin. hud 24. Bu iki zümrenin durumu, kör ve sağır ile gören ve işiten kimseler gibidir. Bunların hali hiç eşit olur mu? Hâla ibret almıyor musunuz? rad 4. Yeryüzünde birbirine komşu kıtalar, üzüm bağları, ekinler, bir kökten ve çeşitli köklerden dallanmış hurma ağaçları vardır. Bunların hepsi bir su ile sulanır. (Böyle iken) yemişlerinde onların bir kısmını bir kısmına üstün kılarız. İşte bunlarda akıllarını kullanan bir toplum için ibretler vardır 19. Rabbinden sana indirilenin hak olduğunu bilen kimse, kör kimse gibi olur mu? (Fakat bunu) ancak akıl sahipleri anlar. hicr 9. Kur'an'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız. 17. Onları, taşlanmış (kovulmuş) her şeytandan koruduk. 18. Ancak kulak hırsızlığı eden müstesna. Onun da peşine açık bir alev sütunu düşmüştür. 90. Nitekim biz, komplo kuranlara (azabı) indirmişizdir. isra 45. Biz, Kur'an okuduğun zaman, seninle ahirete inanmayanların arasına gizleyici bir örtü çekeriz 82. Biz, Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır. 105. Biz Kur'an'ı hak olarak indirdik; o da hakkı getirdi. Seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. 107. De ki: Siz ona ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilen kimselere o (Kur'an) okununca, derhal yüz üstü secdeye kapanırlar