PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alkolle Kanser Arasındaki Alaka


PİLOT
14. October 2008, 02:04 PM
Alkolle Kanser Arasındaki Alaka

Alkol ile ilgili olarak şu ana kadar çok şey söylendi ve çok fikir ileriye sürüldü. Alkolün zararı o kadar klasikleşti ki, bu hususta herkes bir şeyler söyleyebilir. Burada alkolün zararı üzerinde durmayacağız. Son zamanlarda alkol ile çeşitli organ kanserleri arasında ilişki olduğuna dair yayınlar çıkmaya başladı. Ne enteresandır ki bira zararsızdır diye çeşitli fikirlerin ileriye sürüldüğü bir dönemde biranın diğer bir çok zararını bir yana koyalım, kansere sebep olan içkilerin başında geldiğini ifade eden yayınlar bir hayli arttı. Bjeke barsak kanserleri ile bira arasında ilişki olduğunu yayınladı. (l) Jensen İrlanda’da bira fabrikası işçilerinde barsak kanserinin oldukça fazla olduğunu bildirdi. (2) Benzer bir yayın Wynder tarafından Japonya’dan geldi. (3) . Mc Michael’in İngiltere, A.B.D. Yeni Zelanda ve Avustralya’da bu durumun söz konusu olduğuna dair yayını dikkatleri iyice üzerine çekti. (4) Breslow un 24 ülkede bira içilmesiyle barsak kanseri olduğunu yayınlaması üzerine, tehlikenin ciddiyetini iyice gözler önüne serdi. Japonya’ da 8006 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada ayda 15 litreden fazla bira içenlerin barsak kanseri açısından en yüksek risk gurubunu oluşturduğu bildirilmektedir. Aynı makalede ayda 1.5 litreden fazla şarap veya 1.5 litreden fazla viski içenlerde akciğer kanseri riski olduğu ifade edilmektedir. (5) Heather ise viskinin akciğer kanseri yapabileceğini ifade ederken bira içinde aynı durumun mevzubahis olduğunu bildirmektedir. (6) Keller alkol alımının dudak, yemek borusu, gırtlak kanseri yapacağını belirtirken, (7) Tuyns ise karaciğer ve akciğer kanserine dikkati çekmektedir. (8) Purtilo ve Gottlieb karaciğer kanserinin, uzun süre alkol alanlarda oluşabileceğini göstermiş1 erdir. (9) İsselbacher alkolün karaciğere yaptığı tahribatla, kimyevi detoksifikasyonun (zararlı maddeleri tesirsiz hale getirme) önemli fonksiyonlarını ve biotransformasyonunu değiştirerek,kanser oluşmasını çok yönlü etkilediğini, alkol tarafından oluşturulan metabolik bozukluğun karaciğer hücre organellerine tesir ettiğini bildirmektedir. (10) Lieber deney hayvanlarına uzun süre alkol vermeyle, mikrozomal enzimlerin prokarsinojen maddeleri hızla, kanser yapıcı maddelere çevirdiğini göstermiştir. (11)

Alkolün distilasyonu sırasında fusel yağları oluşmaktadır. Bu yağlar bazı alkollü içkiler için karakteristik koku ve tat vermektedir.Bu sebeple içkilerde kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Tuyns, tecrübe hayvanlarında bu yağların kanser yapıcı etki yaptığını göstermiştir. (12) Bazı içkilerde de kanser yapıcı tesiri olduğu bilinen benzoprin gibi maddeler bulunmaktadır. Kuzey Fransa’daki yemek borusu kanserlerini elma brendisi fazla tüketen kişilerde görülmesi buna bağlanmıştır.(12) Alkol bu maddenin yemek borusu cidarına geçişini sağlamaktadır. Plantholt ise şarap ve vermutta kanser yapıcı olan aspestös lifleri bulmuştur. (13)

Asırlar önce alkolün yasak edilişiyle, kanserin az görülmesi ve asrımızda kanserin alabildiğine bir süratle artışı ve dikkati çeken önemli bir alkol tüketimin oluşu, arada da bir bağlantı bulunması bize Yaratıcı’nın emirlerinin ne kadar hikmetli olduğunu göstermektedir.