PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Melamilik hakkında kısa bilgi


Kirpi
10. October 2008, 04:11 PM
MELAMİLİK HAKKINDA KISA BİLGİ



Melami kendi varlığını hakkın varlığında yok edip Resulullah efendimizin güzel ahlakı ile ahlaklanmaya denir. Melami,Nefsini kınamak ve kendi eksikliğini gün ve gün yok etme gayreti içinde olma manasınıda taşır. Melamilik müstakil bir tarikat olmayıp,kuranı kerim ahkamı ve sünneti seniye doğrultusunda ,irfaniyet ve kemalatının neşesi içinde, hallenerek bir yaşam biçimidir. Gayeye varmak için Resulu meslektır. Bu meslek ve meşrebin içraatında zikirle birlikte mutlaka fikirde vardır.fikirsiz zikirin vuslat sağlamıyacağı inancında olup, taç,hırka ve tekke,zaviye yoktur. Melamilik,tasavvufu bir İslam yaşamı ve sohbet yoludur. Sohbetlerimizde gizlilik yoktur. Herkeze açıktır. Melamilik mesleki Resulullah olup birinci pir Hamdun kassarla başlar.( hicretten sonra 271) ikinci Melami devri : hacı Bayram velinin halifesi Bıçakcı Ömer dede (1475 miladı.) üçüncü Pirimiz şeyh Muhammedi Nur hz.leridir.(miladı 1887).
Melamiler vahdeti vücut zevki ile zevkidardırlar. Bir hadisi şerifte, bir saatlık tefekkür 70 yıllık ibadetten üstündür. Buyurulmuştur. İşte melamiler 70 yıllık bilinçsiz taklidi ibadetleri değil, bir saatlık bilinçli tefekkür yolu yolcuları olup, beş vakit Namazın üstüne sünnetlerden başka bir şey eklemezler. Yalnız kalpleriyle daimi zikirde olmaları nedeniyle Allahla beraberdirler. İlimde derin ilim ve irfaniyete sahiptirler.Muhiddini Arabi Hz.leri futahatı Mekkiyesinde, Allahın seyyid dediği ve Alemlerin Efendisi Hz. Muhammed bunların içindedir. Buyurmuşlardır.Gönülleri hakla,yaşam halleri halkla beraberdir. Yani suretimiz Nakşi, siyretimiz Melamidir. İnsanları kendilerine bağlamazlar. Kendilerine biat ettirmezler. Allaha bağlarlar, Allaha biat ettirirler. Rabıta Allaha dır. Mürşide değil. insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır H.ş. düstürü ile hareket ederler. Bir kişinin Melami olabilmesi için la mevcude illallah diyerek Allahtan başka bir varlık tanımaması lazımdır. Gönlünü Allah aşkıyla doldurması gerekir. Melami, tasavvufta manevi mertebenin en yücesi olan melamete vardığı için, ilahi Nura kavuşmuş olup, gönlünü Cenabı Hak ile doldurmuştur. Bu seviyeye gelen Melami ile Cenabı Hak arasına kimse giremez. Artık o Hak ile Hak olma sırrına ermiştir.Muhiddini Arabi Hz.leri fütahatı mekkiyesinde Melamiler için. eşyaya Allahın baktığı nazarla bakarlar.gerçeği bir birine karıştırmazlar. Bunlar Allahtan başkasına muhtaç olmayıda red ederler. Allaha karşı fakirdirler. buyurmuştur. Melamiler kerameti kevniyeye itibar etmezler. Kerameti ilmiyeye itibar ederler. Melami anlayışında kesinlikle çirkin davranışlarla halkın nefretini kazanmak ve halktan uzaklaşmak yoktur. Aksine halkın sevgisini kazanmak ve halk ile barışık olmak esastır. Müslüman olmanın bilinçi ile Namazını kılan ,Orucunu tutan ,Zekatını veren ,Haç faraziyesini yerine getiren kişilerdir. İbadetlerini nefsi için değil, Hak için ve Hak ile yapma gayretinde olan kişilerdir..Her islamı vecibeleri bilmekten öte, uygulayan kişilerdir. Halka hizmetin, hakka hizmet olduğu bilinçindedirler. Toplumdan kopmadan, toplumun içinde zahiren halk ile, ve batınan Hak ile olduğunu zevk ederek kalıbı halk ,kalbi Hak ile olduğunu tefekkür ederek yaşama zevkine erişenlerdir. insan yer yüzünde Allahın halifesidir. Bu nedenle mazharı tamdır. Hakkın aynasıdır. Aynadaki görüntü aynanın kendisine aid olmadığı gibi ,insandaki görüntü ve tecellilerde kendisine aid değildir. İnsan bu görüntü ve tecellilerin zuhur yeridir. Yani mazharıdır. Mazharın sahibi değil. Mazhara sahiplenmek emanete ihanetlik etmektir. İşte bu sayılamıyaçak kadar hasletleri öğreten yüce bir vuslat müessesesidir. Emrolunduğu gibi dosdoğru olma yoludur.


http://melamileriz.websitem.tv

PİLOT
10. October 2008, 05:32 PM
selamlar,

Melamilik kanımca çok yaygın değil, çünkü ben hiç melamiyim diyen birini görmedim.Yanlız tarikatçılar bizim burada cirit atıyor.Turlar düzenleyip şeyh lerine gidiyorlar.

muvahhit
10. October 2008, 10:50 PM
selamlar,

Melamilik mesleki Resulullah olup birinci pir Hamdun kassarla başlar.( hicretten sonra 271) ikinci Melami devri : hacı Bayram velinin halifesi Bıçakcı Ömer dede (1475 miladı.) üçüncü Pirimiz şeyh Muhammedi Nur hz.leridir.(miladı 1887).

Kuranda Peygamberin melami yada öncüsü olduğu yazıyor mu?..da öncüsü ilan edilmiş?
Muhiddini Arabi Hz.leri fütahatı mekkiyesinde Melamiler için. eşyaya Allahın baktığı nazarla bakarlar.
Bu büyük bir iddia..Allahın baktığı nazarla Allahtan gayri kimse bakamaz..bu yanlış..
Hz kelimesini rast gele kullanmak hatadır..siz bir değer öngörüp cennetlik ilan etmiş olursunuz,oysa kulları en iyi bilen Allahtır,başka değil.
Birde şu var tabi..zihinlere legalliğinin ispatı için başı peygambere bağlamak..ne acip bir iş..
selametle

kamer
11. October 2008, 01:30 AM
Selamlar,
Allah razı olsun kirpi kardeş bildiklerini bizlerle paylaşıyorsun.
Acizane bir kuralı hatırlatma ihtiyacı hissettim.
Forum kuralları 7. Mezhep, cemaat, tarikat propagandası ve efendi, şeyh, hazret reklamı içeren alıntılar yapılamaz. Alıntılarla müzakereler kilitlenemez.
Tüm kardeşlerden bu konuda da daha duyarlı olunmasını rica ediyorum.
Mutlu ve esen kalın.

EVVAB_İNSAN
11. October 2008, 11:41 AM
YÜCE ALLAH koruyanlardan, korunanlardan razı olsun.

Saygıdeğer kirpi kardeş, evvela paylaşımınız için teşekkür ederim. Foruma asmış olduğunuz, “Melamilik Hakkında Kısa Bilgi” üst başlıklı yazınızla, bir kulun YÜCE ALLAH’A yönelişinin nasıl, neyle ve ne şekilde olacağı hakkında “kısa bilgi” verdiğinizi ifade ediyorsunuz. Bu bağlamda sizi daha iyi anlamak babında, yazınızla ilintili bir takım konu ve kavramları açmanızı istirham edeceğiz, aynan yazınızdan alıyorum, şöyle ki;

1- Melamiler vahdeti vücut zevki ile zevki dardırlar.
2- Bir hadisi şerifte, bir saatlik tefekkür 70 yıllık ibadetten üstündür.
3- Beş vakit Namazın üstüne sünnetlerden başka bir şey eklemezler.
4- Muhiddini Arabî Hazretleri futahatı Mekkiyesinde, Allahın Seyyid dediği ve Âlemlerin Efendisi Hz. Muhammed bunların içindedir.
5- Yani suretimiz Nakşî, siyret imiz Melami’dir.
6- İnsanları kendilerine bağlamazlar. Kendilerine biat ettirmezler. Allaha bağlarlar, Allaha biat ettirirler. Rabıta Allaha’dır. Mürşide değil.
7- Bir kişinin Melami olabilmesi için la mevcuda illallah diyerek Allahtan başka bir varlık tanımaması lazımdır.
8- Gönlünü Allah aşkıyla doldurması gerekir.
9- Cenabı Hak arasına kimse giremez.
10- Eşyaya Allahın baktığı nazarla bakarlar.
11- Müslüman olmanın bilinçli ile Namazını kılan, Orucunu tutan, Zekâtını veren, Haç faraziyesini yerine getiren kişilerdir.
12- İnsan yeryüzünde Allahın halifesidir.
13- Emrolunduğu gibi dosdoğru olma.

Aziz kardeşim yukarıda sıraladığım konu ve kavramları, bilerimize açarsanız çok memnun oluruz. Kuralların elverdiği nisbetle, özgür ve özgün bir ortamda birbirimize yardımcı oluruz inşALLAH. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim. selametle kalın…

İman, sevgi, saygı ve hizmete değer verenlere, değer üretenlere Selam, Selam olsun…

PİLOT
11. October 2008, 12:06 PM
13- Emrolunduğu gibi dosdoğru olma.

selamlar,

Bunu anlamadım yamukmu olacağız yani?

PİLOT
11. October 2008, 12:49 PM
selamlar ,

evet, şimdi anladım cümle baştan ters geldi kusura bakmayın....

şöyle olsa daha iyi;

13- Emrolunduğu gibi dosdoğru olmak.

Toslunba
14. October 2008, 05:28 PM
Bildiğim kadari ile melamilik ilk tarikatların oluşmaya başladığı zamanlarda Tarikat ve mezhep karşıtı olarak ortaya çıkmıştır. Tarikatların ve mezheplerin islamı böldüğü ve şirke soktuğu kannatinde bir topluluktur. İbadetler ve iyilikler kesinlikle gizlenir ama günahlar açıkça işlenir.Bu nedenle pek çok kişi melamileri sapıklıkla suçlar. Zira ibadetlerini görmez fakat günahlarını görürler.Ama şu anki halleri nedir bilemem.
Selametle.