PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2014 asgari geçim endeksi


galipyetkin
28. October 2014, 10:16 PM
2014 Asgari Geçim Endeksi Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2014 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmayı değerlendiren Bacıoğlu, “Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.892,55 TL olarak hesaplanmış ve yoksulluk sınırındaki artış, yüzde 2,13 omuştur. Dört kişilik bir ailenin kimseden yardım almadan insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesi için gerekli olan tutar olarak ifade edilen refah sınırı ise 3.814,71 Lira’ya yükselmiş memurun ailesi için yapmak zorunda olduğu harcamaların tutarı son bir ayda 112,38 TL artmıştır. Yapılan araştırmaya göre açlık sınırı Aralık ayına göre yüzde 2,24 oranında artarak 1.426,65 Lira olduğu hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Ocak ayında 1.497,66 Lira olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ocak 2014 verilerine göre günlük 30,40 TL olduğu belirlenmiş ve ailenin yalnızca aylık gıda harcaması toplamı ise 912,06 TL olmuştur. Buna göre ortalama ücretle geçinen bir memurun gıda ve kira harcamaları, maaşının yüzde 69,36’sını oluşturmuştur.Vatandaşlarımızın en düşük standartlarda yaşayabilmesi için zorunlu mal ve hizmet kalemlerini içeren asgari geçim tutarının enflasyondan daha fazla artış göstermesi nedeniyle memurun alım gücü günden güne azalmaktadır." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin, her ay düzenli olarak vatandaşların olmazsa olmaz sayılan gıda, temizlik, ulaşım, kira, sağlık gibi harcama kalemlerindeki fiyat değişimleri ile genel fiyatlar düzeyi arasındaki farkı ortaya koyan bir araştırmaya da imza attığını belirten Bacıoğlu, araştırma sonuçlarını paylaştı. Bacıoğlu; "Buna göre, 2002 yılından beri zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan 36,56 puan daha fazla artış göstermiştir. Bir başka deyişle vatandaşlarımızın zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan yüzde 13,5 daha hızlı arttı, böylece alım gücümüz de düşmüştür.Enflasyonun 2014 yılında beklentilerin üzerinde bir artış sergileyerek Ocak ayında yüzde 1,98 artış göstermesine karşın, zorunlu tüketim kalemlerindeki bir aylık artışın yüzde 3,04 olması bu durumun en açık göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. 2014 yılının tamamı için enflasyon hedefinin yüzde 5,3 olarak belirlendiğini ancak daha yılın ilk ayında Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yükselterek yüzde 6,6’ya çekmiştir. Yılın daha ilk ayında enflasyon tahmininin tutmayacağı anlaşılmıştır. Toplu sözleşme masasında yetkililerle birlikte memuru sırtından hançerleyen sözde yetkili konfederasyon, şimdilerde ortalarda görünmemektedir. Memurları sefalete sürükleyenlerin ‘pardon’ diyerek işin içinden sıyrılma şansları yoktur. Bu hataların ekonomik ve sosyal sonuçlarını gidermek zorunludur. Devletin bütün hesapları revize edilmişken, 2013 yılındaki toplu sözleşmenin ekonomik bir geçerliliği de kalmamıştır. Bu nedenle memur maaş zamlarının da yeni ekonomik gerçeklere göre revize edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Aksi bir durum, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2015 yılı sonuna kadar yaşayacağı sefaletin tasdik edilmesi olacaktır. Memur, emekli ve aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaşımızı hayati derecede ilgilendiren toplu sözleşme masasından 2 gün içinde imza atıp kaçanlar ve vatandaşlara yalanlarını pazarlayanlar, mutlaka bu yaptıklarının bedelini ödemek zorundadır. Aylardır televizyon ekranlarında 123 liranın kerametinden dem vuranlar, gerçekler gün yüzüne çıkınca hangi deliğe sinmişlerdir. Benzine, elektriğe, suya, doğal gaza, ekmeğe yapılan her zam, memurlarımızı 123 TL’ye mahkûm edenlerin omuzlarına vebal olarak eklenmektedir." diye konuştu.

Söyleyin. Bir işcinin veya bir memurun aldıkları aylıkları en az kaç para?

Saygılarımla.
Galip Yetkin