PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İdrar Sıçraması Kabir Azabına mı Neden Olur?


halukgta
9. October 2014, 12:56 PM
Bugün yazımda, peygamberimizin söylediği iddia edilen, bir hadisi üzerinde sizleri düşünmeye davet etmek istiyorum. Peygamberimiz aşağıdaki sözleri, sizce söylemiş olabilir mi?


6063 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kabir azabının çoğu SİDİK sebebiyledir."


İdrar sıçramasından kaçının. ÇÜNKÜ KABİR AZÂBININ ÇOĞU, İDRAR SIÇRAMASINDAN OLMAKTADIR.


Gelin bu sözler üzerinde, birlikte düşünelim. Bu bilgiler eğer gerçekten doğru ise, Kur an mutlaka bu bilgiyi bizlere vermiş olması gerekmez mi? Çünkü Rabbimiz ne diyordu hatırlayalım.


Zuhruf 44: Doğrusu o Kur'an, senin için de, kavmin için de bir öğüttür ve SİZ ONDAN SORGUYA ÇEKİLECEKSİNİZ.


Dikkat ederseniz ayette Allah, sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekeceğim diyor. Allah böyle bir hüküm verdikten sonra, sizce Kur’an da hiç bahsedilmeyen, örneği bile verilmemiş bir hükümden sorumlu tutup, azap verir mi?


Allah Kur’an da birçok kez tekrar ederek, yemin olsun ki Kur’an ı, sizler için kolaylaştırdım der. Bu hükmü veren Rabbimiz, bizlerin farkında olmadan, elbisemize damlamış ya da sıçramış olan idrardan sorumlu tutup, bizlere sizce azap eder mi? Çünkü hiç kimse kasıtlı olarak, idrarını üzerine sıçratmaz. Kasıtlı olmadan yapılan hiç bir şeyden, Rabbimiz bizleri sorumlu tutmayacağını da söylüyorsa, sizce peygamberimiz böyle bir söz söylemiş olabilir mi?


İşte bizler İslam ı, kendi nefsimizde böyle zorlaştırıyor ve adeta korku dini yaratıyoruz. Bunlar doğru olamaz, elimizdeki Kur’an bu bilgileri onaylamıyor diyenleri de, dinden çıkmakla suçlayabiliyoruz.


Lütfen şöyle düşünün, erkek ya da kadın idrarını yaptıktan sonra, kiloduma benim hiç idrar damlamıyor, ben çok dikkatliyim diyen var mı aramızda? Bunu söylemek hiç mümkün değil. HELE YAŞI İLERLEMİŞ, ERKEK YA DA KADININ, BUNDAN NEREDEYSE KAÇIŞI HİÇ YOK DİYEBİLİRİZ. Bu durumda nasıl olurda bu söylenenlere inanırız ve toplumu tedirgin ederiz. Bu güzelim dinimizi, Allah ın vermediği bir hükümle, nasıl olurda toplum içinde korku salarız. Bunun vebalini hiç mi düşünmüyoruz?


Peygamberimiz bakın neler söylemişti hatırlayalım.


BENDEN KUR'AN DIŞINDA BİR ŞEY YAZMAYIN. Kim, benden Kur'an dışında bir şey yazmışsa, onu imha etsin."
Muslim-Zuhd/72(3004) /4137 Ebu Davud-İlm/3(3647) /4136 Musned-c.3/12,21,39 Darimi-Mukaddime/42


4106 - El-Muttalib İbnu Abdillah İbni Hantab radıyallahu anh anlatıyor: "Zeyd İbnu Sabit Hz. Muaviye radıyallahu anhüma'nın yanına girmişti. Hz. Mu'aviye ona bir hadisten sual etti. Zeyd de hadisi ona söyledi. Hz. Muaviye (orada hazır bulunan bir adama) hadisi yazmasını emretti. ZEYD MÜDAHALEDE BULUNARAK RESÛLULLAH ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM, HADİSLERİNDEN HİÇ BİR ŞEY YAZMAMAMIZI EMRETMİŞTİ" dedi. Bunun üzerine Hz. Muaviye yazılanı derhal imha etti."
Ebu Davud, İlm 3, (3647).


5176 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: "Benim hakkımda yalan söylemeyin. ZİRA BENİM ÜZERİME YALAN UYDURAN CEHENNEME GİRER."
Buhâri, İlm 38; Müslim, Mukaddime 1, (1); Tirmizi, İlm 8, (2662).


Bu sözlerin, peygamberimize ait olduğuna inanan bir Müslüman, Kur’an da asla bahsedilmeyen, tek kelimesi bile geçmeyen, İDRARIN KABİR AZABINA NEDEN OLDUĞUNU, PEYGAMBERİMİZİN ASLA SÖYLEMEYECEĞİNİ ÇOK İYİ BİLİR ve bunu söyleyenlere inanmaz. Buna inanmak, peygamberimize iftira atmaktır, lütfen unutmayalım. Kabir azabı konusu da ayrıca, yine Kur’an çizgisinde araştırılmalı ve üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir konudur, onu da belirtmek isterim.


Peygamberimizin yaşadığı devri ve O toplumun yaşadığı şartlarını hatırlayınız lütfen. Evlerde ne su var, nede tuvalet. Büyük tuvalet yapma ihtiyacı duyulduğunda, genelde su bulamadıkları zaman taşlarla taharetlendiklerini, bizlere ulaşan bilgilerden öğreniyoruz. Sormak isterim, büyük abdestini yapan bir insan, taşlarla günümüze göre, ne kadar temiz taharetlenebilir? BU KONUDA SUSKUN KALAN VE HİÇ BİR ŞEY SÖYLEMEYEN BİZLERİN, İDRAR KONUSUNDA BU DERECE FARKLI FİKİRLERE İNANMASINI, SİZLERİN DİKKATİNİZE SUNUYORUM.


Kur’an akıl ve mantık dinidir ve bizlere örneklerle öğüt verir. BİZLERİN TEMİZ, TERTİPLİ İNSANLAR OLMAMIZI İSTER. Bunu yaparken sert bir üslup kullanmaz. Yemin ederek, sizler için kolaylaştırdım dediği kitabı, dini asla zorlaştırarak yaşanmasını istemez.


Kur’an öğretisinden uzak kalıp, batıl ve sanı ile dini yaşayan İslam toplumları, kendilerince gördükleri yanlışları, dini kendi nefislerinde yönlendirmek, şekillendirmek istemiş, böylece ne yazık ki peygamberimizin asla söylemesi mümkün olmayacak sözleri, ona mal ederek söylemişlerdir. TÜM BUNLARI, BELKİ TOPLUMUN İYİLİĞİ İÇİN YAPMAYA ÇALIŞSALAR DA, TOPLUMUN İÇİNDE BU SÖZLERİN, ZAMANLA ÇOK DAHA FARKLI ANLAMLARA BÜRÜNMESİNİ DE ENGELLEYEMEMİŞLERDİR.


İdrar elbette insan üzerinde, hiç istenmeyen bir pisliktir. Böyle bir durumda hemen silmeli, temizlemeliyiz. Bunu zaten her aklı başında insan yapar. Bundan ve BUNA BENZER TÜM PİSLİKLERDEN SAKINMALIYIZ. Çünkü bir Müslüman Allah ın huzuruna durduğu zaman, her haliyle tertemiz olmalıdır.


Tüm bunları söylerken, bir konuya dikkat çekip ve o konu üzerinde korku salarak değil, genel anlamda her türlü pislikten uzak kalarak, temiz bir insan olmanın koşullarını kendimize oluşturmalıyız. Çünkü Kur’an bizlerin, böyle olmamızı ister.


Bir şeyin günah olduğunu ve onu yapanların cezalandırılacağına yalnız Allah hükmeder. Bunun dışında kural ve hüküm koyan yoktur, lütfen bunu unutmayalım. Yazımızın başında bir ayet hatırlatmıştık, SİZLERİ KUR’AN DAN HESABA ÇEKECEĞİM diye. Bu hükmü Allah verdiyse, Kur’an da olmayan hiçbir konudan hesap sormayacağını, aklımızdan çıkarmamalıyız.


Allah birçok ayetinde, peygamberimizin topluma yalnız Kur’an ile hükmetme görevini aldığını açıkça söyler. Bizlerin Kur’an ın ipine sarılmamız gerektiği konusu üzerinde de dikkatimizi çeker ve emin olmadığımız bilginin de ardından gitmemizi yasaklar. Yine peygamberimizde, kendi adına bazı sözlerin söylenmesi konusunda, bizlerin çok dikkatli olmamız adına bizleri uyarır. Ve ben söylemediğim halde, bu peygamberin sözüdür diyenlerin, cehenneme gideceklerini de bizlere bildirir. Onun içindir ki bizlere düşen, her söylenene inanmadan, elimizde FURKAN, söylenenleri mutlaka Kur’an süzgecinden geçirmeliyiz.


Bu titizliği gösteren, peygamberimizin yolunu izlemiş olur. Titiz davranmayan, her söylenene inanan ise, bir bilinmeyenin peşinden giderek, ebedi hayatını tehlikeye atanların ve pişmanlıklarını dile getirenlerin safında yer alır.


Dilerim yüce Rabbimizden, gönül gözleri Kur’an ile parlayan, gönülleri Kur’an nuruyla nurlanan, Rabbin halis azınlık kulları arasında oluruz.


Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

galipyetkin
9. October 2014, 03:53 PM
Yukarıdaki sahifeden:

..........Çünkü bir Müslüman Allah ın huzuruna durduğu zaman.........

Bilenlere arz'ı halimdir.

Muhammed Peygamber'i bile "Burak" adlı bir ata bindirip 7 kat göğe yükseltip de ancak Allah'ın huzuruna ulaştırabilmişlerdi.

Peygamber olmayan ceset ve ruh'tan mamul bir insanı nasıl Allah huzuruna ve bizler için bir mevhum olan Allah'a ulaştırıyorsunuz?

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

khaos
9. October 2014, 10:50 PM
ebu hureyre = hadismatik

Deveye sormuşlar
-niye boynun eğri
-nerem doğru ki
demiş.

kuman
10. October 2014, 03:06 PM
Sidik, eğer enfeksiyonunuz yoksa gayet steril bir sivi dir. Pis değildir.

Manas
10. October 2014, 08:52 PM
idrar enfeksiyonunuz yoksada steril değildir.bu yanlış bir inanış.ayrıca temizlik ve hijyen hastalıkların önlenmesi için olmazsa olmazdır.

kuman
10. October 2014, 11:21 PM
Inanis mi ? Bu da iyi.
Arkadaşım yazı yazmadan önce bir araştır en azından. ....

Senin için pis ise ben ne yapayım.


Sen inanmaya devam et neye inaniyorsan........

Bu arada steril ne demek Biliyormusunuz ?

Manas
11. October 2014, 12:35 AM
Inanis mi ? Bu da iyi.
Arkadaşım yazı yazmadan önce bir araştır en azından. ....

Senin için pis ise ben ne yapayım.


Sen inanmaya devam et neye inaniyorsan........

Bu arada steril ne demek Biliyormusunuz ?

Araştırma yapmadığım yada konu hakkında bilgim olmadığını ne biliyorsun.Senin içini benim içini yok.Yada neye inandığımızın.Yapılan mikrobiyolojik araştırmalar böyle olduğunu söylüyor.Sen söyleyene kadarda ben sterili içki markası sanıyordum.Aşağıdaki araştırmaya bir önem vermiyorsan parmağın yara olduğunda üzerine işeyebilirsin.

İdrarın steril, yani bakterilerden arınmış olduğuna dair genel kabul, yeni bir araştırmayla yanlışlandı ve bu düşüncenin bir mit olduğu anlaşıldı. Evet, havuza ya da denize çiş yapılsa bile idrarın temiz olmasından ötürü kişilere zarar vermeyeceğini ileri süren iddia aslında tamamen hatalı. Daha yaygın bir şekilde, acil durumlarda bir yaranın üzerine idrar dökmenin yarayı steril hale getireceği veya zor durumlarda idrar içmenin sorun olmadığı iddiaları da tamamen yanlış.


Chicago'da bulunan Loyola Üniversitesi'nden araştırmacıların 18 Mayıs 2014'te Boston'da düzenlenen Amerikan Mikrobiyoloji Cemiyeti toplantısında sunduğu rapor, idrarımız içerisinde de bakterilerin yaşadığını gösterdi. Hatta idrarımız içerisinde yaşayan bazı bakterilerin çeşitli idrar kesesi hastalıklarıyla ilişkili olabileceği bile ortaya kondu. Bu hastalıkların, bu keşiften önce mikroplardan değil, nöromasküler sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu. Loyola Üniversitesi'nde bir doktora öğrencisi olan Evann Hilt, şöyle söylüyor:

"İdrar hakkında bildiğimiz her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor."

Yıllar boyunca doktorlar, idrarın steril olduğunu düşündüler. Hilt'in söylediğine göre bu mit günümüzden 50 yıl öncesine, böbrek enfeksiyonlarıyla ilgili görüntüleme yöntemlerinin 1950'lerde Edward Kass tarafından keşfine kadar gidiyor. Bu test öylesine kolay ve hızlıydı ki, kısa sürede idrar kesesi enfeksiyonlarını görüntülemek için de kullanılmaya başlandı. Ancak bu test, açık havada, 35 santigrat derecede, 24 saat boyunca bekleyen az miktarda idrar içerisindeki bakterilerin yetiştirilmesine dayanıyordu. Bu işlem sonucunda eğer ki idrar örneğinin her 1 mililitresinde 100.000'den daha az sayıda bakteri kolonisi oluşturabilecek küme bulunuyorsa, idrar steril demekti. Ancak günümüzde anlaşılan o ki, Kass tarafından belirlenen bu standart koşullar, tüm bakterilerin gözlenmesi için yeterli değil.

Hilt ve arkadaşları sağlıklı bir insanın idrarında bakteri olabileceğinden şüpheleniyorlardı, çünkü Loyola Üniversitesi'ndeki bir başka araştırma ekibi tarafından daha önceden yapılan araştırmalarda, bu tür sağlıklı bireylerin idrarında bakteri DNA'sı bulunmuştu. Nisan 2012'de Clinical Microbiology dergisinde yayımlanan bu araştırma, bakterilerin canlı olarak idrarda bulunabileceğini kanıtlayamamıştı.

Bu gizemi çözmek için araştırmacılar bir kateter yardımıyla aldıkları bakterileri çeşitli maddeler üzerinde, çeşitli şartlar altında yetiştirdiler. Örneğin oksijensiz ortamda veya daha yoğun karbondioksit bulunan ortamda... Eğer ki daha önceden yapılan test güneşli bir günde toprağa sadece 1 tohum atarak bitki üretmeyi ummak ise, yeni araştırma çok çeşitli topraklara ve çok çeşitli ortamlara 100'er tohum ekmek ve bundan bitki üretmeye çalışmak gibiydi. Ayrıca bu yeni araştırmada bakterilere üremek için 24 değil, 48 saat süre tanındı.

Araştırmanın sonucu açık ve netti: sağlıklı bireylerin idrarında, daha önceden tespit edilememiş çok sayıda bakteri yaşıyordu. Bu bakterilerin daha önceden keşfedilememesinin çok basit bir nedeni vardı: daha önce araştırmacılar hiç bu kadar detaylı bakmamışlardı. Sağlıklı insanların %70'inden fazlasının idrarında, en az 33 farklı bakteri cinsi yaşıyordu. Bazı hastalıklara sahip bireylerin idrarlarında bu sayı 77 cinse kadar çıkıyordu!

Bu araştırmada bir klinikte bulunan hastalardan alınan örnekler de kullanıldı. Örneğin hastalardan birinde "fazla aktif idrar kesesi" durumu bulunuyordu. Yani hastanın aniden ve çok sık olarak çişini yapması gerekiyordu. Bu hastalığa sahip bireylerde, belli tür bakteriler sayıca daha fazla bulunuyorlardı. Bu da, bu mikropların söz konusu hastalıkta rol oynayabileceğini düşündürüyor. Hilt şöyle söylüyor:

"Bu bakteri sayısındaki fazlalığın fazla aktif bir idrar kesesine sahip olmanın nedeni mi, yoksa sonucu mu olduğundan emin değiliz. Ancak şu bir gerçek ki, kadınların %15'inde fazla aktif idrar kesesi sorunu var ve bu hastalara uygulanan, kas ve sinir sistemini hedef alan ilaçlar sadece %50'sinde işe yarıyor."

Her ne kadar denek olarak kullanılan kişilerin hiçbirinde idrar yolu hastalıkları bulunmuyor olsa da, idrar içerisinde yaşadığı keşfedilen bakteriler arasında, kimi zaman alt idrar yolu hastalıklarından sorumlu olan Actinobaculum schaalii türü de bulunuyor. İdrar içerisinde yaşayan bir diğer bakteri türü ise Aerococcus urinae. Bu tür, özellikle yaşlı bireylerde idrar ve kalp hastalıklarına neden oluyor. Tıp araştırmacıları, insan mikrobiyomunu, yani insan vücudunda yaşayan bakterileri çalışmaktan büyük bir heyecan duyuyor. Hilt bunu şöyle anlatıyor:

"Kimin iyi, kimin kötü olduğunu bilmek istiyoruz. Ayrıca birbirleriyle ve bulundukları konak canlıyla nasıl etkileşime geçtikleri bizi oldukça ilgilendiriyor."

Bu önemli, çünkü enfeksiyonlara nasıl yaklaşacağımızı belirleyen bu bilgiler. Örneğin idrar içerisindeki bakterilerin hangilerinin iyi, hangilerinin kötü olduğunu tespit etmek, bu bakterilerden kaynaklı enfeksiyonlarla mücadele etmemizde büyük role sahip. Bu sebeple idrarın içerisinde bakterilerin yaşayabildiğinin keşfi, çok büyük bir önem arz ediyor.

Şu anda, insanın bakterilerden arınmış, steril olan herhangi bir bölgesi olup olmadığı bilinmiyor. Daha önceden buna aday 3 bölge vardı: ana karnındaki bebeğin plasentası, beyin ve idrar. Plasenta içerisinde bakterilerin yaşamadığı iddiası daha önce çürütülmüş; hatta bebeklerin sindirim kanalı içerisinde belli sayıda bakteriyle doğduğu gösterilmişti. Beyinde de bakterilerin yaşayabildiği, hatta toprakta yaşayan bazı bakterilerin beynimiz içerisinde bulunduğu gösterildi. Böylelikle üçüncü ve son aday olan idrarın steril olduğu iddiası da çürütülmüş oldu.

Dolayısıyla bir dahaki sefere bir yerinizi kestiğinizde, yanınızda temiz su bulunmuyorsa üzerine idrar dökmeyi denemeyin. Bırakın kanınız aksın ve yaranın etrafını, mikroplarla mücadele edebilecek beyaz kan hücrelerine bulasın. Böylece enfeksiyon kapma şansınız daha düşük olacaktır (tabii yaranız deliler gibi kanamıyorsa; bu başka bir hikaye).

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynaklar ve İleri Okuma:
ASM 2014
Journal of Clinical Microbiology
The Journal of Infectious Diseases
Frontiers in Cellular and Infection Microbiology
Research in Microbiology
PLoS One
ScienceNews
LiveScience

bartsimpson
11. October 2014, 01:17 AM
Araştırma yapmadığım yada konu hakkında bilgim olmadığını ne biliyorsun.Senin içini benim içini yok.Yada neye inandığımızın.Yapılan mikrobiyolojik araştırmalar böyle olduğunu söylüyor.Sen söyleyene kadarda ben sterili içki markası sanıyordum.Aşağıdaki araştırmaya bir önem vermiyorsan parmağın yara olduğunda üzerine işeyebilirsin.

İdrarın steril, yani bakterilerden arınmış olduğuna dair genel kabul, yeni bir araştırmayla yanlışlandı ve bu düşüncenin bir mit olduğu anlaşıldı. Evet, havuza ya da denize çiş yapılsa bile idrarın temiz olmasından ötürü kişilere zarar vermeyeceğini ileri süren iddia aslında tamamen hatalı. Daha yaygın bir şekilde, acil durumlarda bir yaranın üzerine idrar dökmenin yarayı steril hale getireceği veya zor durumlarda idrar içmenin sorun olmadığı iddiaları da tamamen yanlış.


Chicago'da bulunan Loyola Üniversitesi'nden araştırmacıların 18 Mayıs 2014'te Boston'da düzenlenen Amerikan Mikrobiyoloji Cemiyeti toplantısında sunduğu rapor, idrarımız içerisinde de bakterilerin yaşadığını gösterdi. Hatta idrarımız içerisinde yaşayan bazı bakterilerin çeşitli idrar kesesi hastalıklarıyla ilişkili olabileceği bile ortaya kondu. Bu hastalıkların, bu keşiften önce mikroplardan değil, nöromasküler sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu. Loyola Üniversitesi'nde bir doktora öğrencisi olan Evann Hilt, şöyle söylüyor:

"İdrar hakkında bildiğimiz her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor."

Yıllar boyunca doktorlar, idrarın steril olduğunu düşündüler. Hilt'in söylediğine göre bu mit günümüzden 50 yıl öncesine, böbrek enfeksiyonlarıyla ilgili görüntüleme yöntemlerinin 1950'lerde Edward Kass tarafından keşfine kadar gidiyor. Bu test öylesine kolay ve hızlıydı ki, kısa sürede idrar kesesi enfeksiyonlarını görüntülemek için de kullanılmaya başlandı. Ancak bu test, açık havada, 35 santigrat derecede, 24 saat boyunca bekleyen az miktarda idrar içerisindeki bakterilerin yetiştirilmesine dayanıyordu. Bu işlem sonucunda eğer ki idrar örneğinin her 1 mililitresinde 100.000'den daha az sayıda bakteri kolonisi oluşturabilecek küme bulunuyorsa, idrar steril demekti. Ancak günümüzde anlaşılan o ki, Kass tarafından belirlenen bu standart koşullar, tüm bakterilerin gözlenmesi için yeterli değil.

Hilt ve arkadaşları sağlıklı bir insanın idrarında bakteri olabileceğinden şüpheleniyorlardı, çünkü Loyola Üniversitesi'ndeki bir başka araştırma ekibi tarafından daha önceden yapılan araştırmalarda, bu tür sağlıklı bireylerin idrarında bakteri DNA'sı bulunmuştu. Nisan 2012'de Clinical Microbiology dergisinde yayımlanan bu araştırma, bakterilerin canlı olarak idrarda bulunabileceğini kanıtlayamamıştı.

Bu gizemi çözmek için araştırmacılar bir kateter yardımıyla aldıkları bakterileri çeşitli maddeler üzerinde, çeşitli şartlar altında yetiştirdiler. Örneğin oksijensiz ortamda veya daha yoğun karbondioksit bulunan ortamda... Eğer ki daha önceden yapılan test güneşli bir günde toprağa sadece 1 tohum atarak bitki üretmeyi ummak ise, yeni araştırma çok çeşitli topraklara ve çok çeşitli ortamlara 100'er tohum ekmek ve bundan bitki üretmeye çalışmak gibiydi. Ayrıca bu yeni araştırmada bakterilere üremek için 24 değil, 48 saat süre tanındı.

Araştırmanın sonucu açık ve netti: sağlıklı bireylerin idrarında, daha önceden tespit edilememiş çok sayıda bakteri yaşıyordu. Bu bakterilerin daha önceden keşfedilememesinin çok basit bir nedeni vardı: daha önce araştırmacılar hiç bu kadar detaylı bakmamışlardı. Sağlıklı insanların %70'inden fazlasının idrarında, en az 33 farklı bakteri cinsi yaşıyordu. Bazı hastalıklara sahip bireylerin idrarlarında bu sayı 77 cinse kadar çıkıyordu!

Bu araştırmada bir klinikte bulunan hastalardan alınan örnekler de kullanıldı. Örneğin hastalardan birinde "fazla aktif idrar kesesi" durumu bulunuyordu. Yani hastanın aniden ve çok sık olarak çişini yapması gerekiyordu. Bu hastalığa sahip bireylerde, belli tür bakteriler sayıca daha fazla bulunuyorlardı. Bu da, bu mikropların söz konusu hastalıkta rol oynayabileceğini düşündürüyor. Hilt şöyle söylüyor:

"Bu bakteri sayısındaki fazlalığın fazla aktif bir idrar kesesine sahip olmanın nedeni mi, yoksa sonucu mu olduğundan emin değiliz. Ancak şu bir gerçek ki, kadınların %15'inde fazla aktif idrar kesesi sorunu var ve bu hastalara uygulanan, kas ve sinir sistemini hedef alan ilaçlar sadece %50'sinde işe yarıyor."

Her ne kadar denek olarak kullanılan kişilerin hiçbirinde idrar yolu hastalıkları bulunmuyor olsa da, idrar içerisinde yaşadığı keşfedilen bakteriler arasında, kimi zaman alt idrar yolu hastalıklarından sorumlu olan Actinobaculum schaalii türü de bulunuyor. İdrar içerisinde yaşayan bir diğer bakteri türü ise Aerococcus urinae. Bu tür, özellikle yaşlı bireylerde idrar ve kalp hastalıklarına neden oluyor. Tıp araştırmacıları, insan mikrobiyomunu, yani insan vücudunda yaşayan bakterileri çalışmaktan büyük bir heyecan duyuyor. Hilt bunu şöyle anlatıyor:

"Kimin iyi, kimin kötü olduğunu bilmek istiyoruz. Ayrıca birbirleriyle ve bulundukları konak canlıyla nasıl etkileşime geçtikleri bizi oldukça ilgilendiriyor."

Bu önemli, çünkü enfeksiyonlara nasıl yaklaşacağımızı belirleyen bu bilgiler. Örneğin idrar içerisindeki bakterilerin hangilerinin iyi, hangilerinin kötü olduğunu tespit etmek, bu bakterilerden kaynaklı enfeksiyonlarla mücadele etmemizde büyük role sahip. Bu sebeple idrarın içerisinde bakterilerin yaşayabildiğinin keşfi, çok büyük bir önem arz ediyor.

Şu anda, insanın bakterilerden arınmış, steril olan herhangi bir bölgesi olup olmadığı bilinmiyor. Daha önceden buna aday 3 bölge vardı: ana karnındaki bebeğin plasentası, beyin ve idrar. Plasenta içerisinde bakterilerin yaşamadığı iddiası daha önce çürütülmüş; hatta bebeklerin sindirim kanalı içerisinde belli sayıda bakteriyle doğduğu gösterilmişti. Beyinde de bakterilerin yaşayabildiği, hatta toprakta yaşayan bazı bakterilerin beynimiz içerisinde bulunduğu gösterildi. Böylelikle üçüncü ve son aday olan idrarın steril olduğu iddiası da çürütülmüş oldu.

Dolayısıyla bir dahaki sefere bir yerinizi kestiğinizde, yanınızda temiz su bulunmuyorsa üzerine idrar dökmeyi denemeyin. Bırakın kanınız aksın ve yaranın etrafını, mikroplarla mücadele edebilecek beyaz kan hücrelerine bulasın. Böylece enfeksiyon kapma şansınız daha düşük olacaktır (tabii yaranız deliler gibi kanamıyorsa; bu başka bir hikaye).

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynaklar ve İleri Okuma:
ASM 2014
Journal of Clinical Microbiology
The Journal of Infectious Diseases
Frontiers in Cellular and Infection Microbiology
Research in Microbiology
PLoS One
ScienceNews
LiveScience

Are you microbiologist or doctor????

Sağlıklı bir insanda böbrekler, ureter, idrar kesesi ve uretramn büyük bir kısmı bakteri yönünden steril bir bölgedir. Gerek kadınlarda ve gerekse erkeklerde uretra, orifîsten itibaren 1.5-2 cm. içeriye kadar bir bakteri florası ihtiva etmektedir. Normalde, yukarıdaki steril bölgelerden gelen idrar, uretramn bu bölgesinden geçerken daima az veya çok kontamine olmaktadır. Ancak sağlıklı bir kimsedeki bu kontaminasyon belirli bir bakteri sayısını geçmemektedir. Üriner sistemin ve idrarın bu özelliği göz önüne alınarak, mikrobiyolojik incelemeler için idrar örneği alınmadan evvel, idrar alınırken, laboratuara gönderilmesinde, besiyerlerine ekilmesinde ve sonuçların değerlendirilmesinde, biraz sonra açıkîıyac ağımız bazı kriterlere uyulması gerekmektedir.

İnsanlardaki üriner sistem infeksiyonlannın büyük çoğunluğu, uretra oriiîsinden giren bakterilerin oluşturduğu alttan gelişen infeksiyonlar şeklinde olmaktadır. Kadınlarda uretral orifisin, perine ve anuse anatomik olarak yakınlığı ve uretramn erkeklere oranla kısa olması nedeni ile bu tür alttan gelişen infeksiyonlar daha fazla oluşmaktadır.

Erkeklerde üriner sistem infeksiyonlanna 60 yaşlarına kadar az rastlanmakta fakat 60 yaşından sonra infeksiyon insidansı artmaktadır. Bu artışta prostat hipertrofilerinin rolü oldukça fazladır. Buna ilave olarak, tedavisi oldukça güçlük arzeden kronik prostatitler erkeklerdeki tekrarlıyan üriner infeksiyonlann başlıca nedenleridir.

Gerek kadınlarda ve gerekse erkeklerde idrar akımını güçleştiren anatomik engeller, taş ve tümör gibi oluşumlar, üriner infeksiyon gelişiminde, infeksiyonlann tekrarlamasında ve infeksiyonlann uzun süreli olmasındaki en önemli faktörlerdir.

Üriner sisteme uygulanan yabancı cisimler (kısa süreli dahi olsa kateterler veya diğer instrümantasyonlar) hastahanede oluşan üriner infeksiyonlann önde gelen sebepleri arasındadırlar. Üriner infeksiyonlann diğer bir oluşum şekli ise çok daha az miktarda rastlanan ve vücutta bulunan herhangi bir infeksiyon odağından, hematojen yolla gelen mikroorganizmaların oluşturduğu şekildir.

Gerek erkeklerde ve gerekse kadınlardaki üriner sistem infeksiyonlarında en çok görülen bakteri E.coli’dir. Herhangi organik bir lezyon veya instrümantasyon olmadan, bilhassa doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelen üriner infeksiyonlann % 90’ındaki bakteriel etken E.coli’dir. Üriner sistem infeksiyonlannda etken olarak Klebsiella, Enterobacter, Proteus türleri, Pseudomonas, Enterokoklar ve daha az olarak da Staf. türleri, Acinetobacter, Citrobacter, Serratia, Alkaligenes ve Strp. pyogenes gibi mikroorganizmalan sıralayabiliriz. îmmün yetmezliği olan şahıslarda, sitotoksik ilaç alanlarda, kontrol edilemiyen diyabetik hastalarda ve uzun süreli antibiyotik tedavisine tabi tutulan hastalarda candida türü mantarlar ile meydana gelen üriner sistem infeksiyonlanna sıklıkla rastlanılmaktadır.

Bir veya daha fazla bakteri ihtiva eden miks infeksiyonlar genellikle prostatitli hastalarda, idrar akımının zorlandığı hallerde veya kateter uygulanan vakalarda görülmektedir.

Mikrobiyolojik incelemeler için idrar örneğinin alınmasında; sonda uygulanması, devamlı kateter taşıyan şahıslarda, sonda borusunun uretraya yakın bölümünden enjektörle İdrar alınması, suprapubik aspirasyon ve “mid slream” yani orta akım dediğimiz yöntemler kullanılır. Bunlardan ilk üçü, genellikle koopere olmayan hastalarda veya zorunlu olunduğu hallerde uygulanan yöntemlerdir.

Genel olarak idrar örneği almadan evvel, şahıslara idrar antiseptikleri ve antibiyotik gibi ilaçlar verilmemeli ve fazla miktarda su içirilmemelidir.

İdrar örneği almada, orta akım dediğimiz şekil, kooperasyon sağlanan tüm yatan ve poliklinik hastalarında uygulanan en yaygın yöntemdir. Bu yöntemde, hastaların bilmesi ve aydınlatılması gereken en önemli husus, idrar örneği alınmadan evvel yapılması gereken genital bölge temizliğidir. Zira genital bölge hijyen ve temizliğine özen göstermeyen şahıslardan alınan idrar örneklerinde, bilhasa kadınlarda çok sıklıkla 105 kriterinin üzerinde bakteri üremekte ve yanlış olarak üriner infeksiyon teşhisi konulmaktadır. Bu tür şahıslardan iyi bir temizlik yapıldıktan sonra alman idrar Örneklerinde infeksiyon bulunmadığı sık rastlanan olgulardandır. Temizlik için sabun ve su yeterlidir. Şahıslar evvela kendi ellerini iyice yıkayacaklar sonra, erkekler glans penisi ve orifisi, kadınlar genital bölgelerini, labiaları ve orifisi önden arkaya ve yukardan aşağıya doğru olmak üzere temizlemelidirler. Bu temizliğin hemen ardından işemeye başalayan şahıs, ilk baştaki ve sondaki idran değil işeme safhasının ortasındaki idrarı, mikrobiyolojik işlemler için steril bir tüpe veya steril ağzı geniş bir şişeye alacak (5-10 mi. olmak üzere) ve hemen kabın ağzını kapatacaktır. Alman idrar hiç bekletilmeden laboratuara intikal ettirilmelidir. Eğer bu mümkün değilse idrar belirli bir süre için buz dolabında bekletilmelidir.

Laboratuara gelen idrar örneği ya buz dolabında saklanmalı veya 1 saati geçmeyecek bir süre içinde hemen işleme alınmalıdır.

Laboratuarda yapılacak işlemler:

Bazı araştırıcıların üzerinde durdukları ve tavsiye ettikleri, kültür yapmadan evvel idrar örneğinin mikroskopik olarak incelenmesidir. Bunun için, santrifüj etmeden fakat iyice karıştırılan idrardan alınan bir damlanın lam üzerinde kurutulması, tespiti ve boyanmasından sonra immersion objektifi ile incelenmesi tavsiye edilir. Bu yöntemle her immersion alanında görülen bir veya daha fazla bakteri, 105sınınnı aştığı için üriner infeksiyon olarak değerlendirilir. Bu işlem, yükü fazla olmayan laboratuarlar için ve hekim muayenehaneleri için tavsiye edilebilir bir yöntemdir. Ancak çok fazla idrar kültürü yapan (80-100-120) bir laboratuarda, her preparatın hazırlanması, boyanması ve incelenmesi için en azından 4 dakika ayrılacak olsa, bir teknisyenin tüm mesai gününü kapsıyacağmdan, her laboratuar için pratik bir yöntem olmadığını belirtmek yerinde olur.

İdrar alındıktan sonra geçen süre çok önemli olduğu için, istek belgelerine idrar alındığı saat yazılmalıdır.

İdrar örneğinden yapılacak diğer işlem kültür yapmaktır.

Hemen her mikrobiyoloji laboratuarında kullanılan yöntem, pipet veya öze ile ekim yapmaktır. Ekim için kullanılan özeler kalibrasyonlan yapılmış fabrikasyon ürünleridir ve pahalıdırlar. Bundan ayrı olarak en azından ayda bir defa kalibrasyonlannm bozulup bozulmadığı, özel yöntemlerle kontrol edilmeleri gerekmektedir. İthal malı oldukları için teminleri güçlük arzeder. Bizim için en uygun olan 0.1 taksimatlı, 1 mi.İlk serolojik pipetlerdir.

Gelen idrar iyice karıştırıldıktan sonra her petri plağına (kanlı agar-EMB, Endo, MacConkey, vs) pipetle 0.1 mi. olmak üzere ekilir ve steril cam bir bagetle plağa yayılır.

Etüve konulan plaklar (35-37°C) 18-24 saatlik bir inkübasyondan sonra çıkarılarak koloni sayımlan yapılır. Her plakta sayılan koloni miktarı 10 ile çarpılarak mi.deki koloni miktarı olarak ifade edilir. Elde edilen değerlere göre, 0-10.000 arası koloni miktarı NORMAL, 10.000-100.000 arası ŞÜPHELİ, ve 100.000 ile yukarısı ÜRİNER İNFEKSİYON olarak kabul edilir. İnfeksiyon etkeni olarak kabul edilen mikroorganizmanın idantifıkasyon ve antibiyotik duyarlılık testleri de beraberce yürütülerek 48 saat içinde sonuca gidilir.

Sayısal olarak elde edilen sonuçların değerlendirilmesi şöyle yapılır; O-10.0O0/ml. NORMAL dediğimiz durumda bakteri cins veya tür olarak isim belirtilir, koloni sayısı bildirilerek rapor yazılır. Yapılacak başka bir işlem yoktur. Ancak, suprapubik aspirasyon veya sistoskopi esnasında veya ureterlerden alman materyeller için yukardaki kriter uygulanamaz. Burada az miktarda bakteri ürese dahi daima infeksiyon olarak kabul edilir. Bundan ayrı olarak, rutin işlerle satüre halde olan laboratuarlarda yaptırılması istenen özel işlemler için bu işle uğraşan teknik elemanla ilişkiye girmek şarttır. Örneğin; uretral, midstream idrar ve prostat lavajından (Three glass) sonra alınan idrarlar için veya ureterlerden alınan (sağ-sol) idrarlarda olduğu gibi. Zira bu tür idrarların takip ve değerlendirilmesi ayrı bir özen ister. Laktoza etki göstermiyen bakteriler çok az sayıda olsalar dahi muhakkak idantifiye edilmelidirler. Zira kronik salmonella taşıyıcılarmdaki bakteri sayısı infeksiyon sınırının çok altında olabilir.

ŞÜPHELİ olarak vasıflandırdığımız 10.000- 100.000/ml. arasındaki durumlarda laboratuarcı kültürün tekrarını istemelidir. Eğer 105lin altında fakat infeksiyon etkeni olabileceğini düşündüğümüz bir bakterinin (S.aureus P.aeruginosa gibi) saf kültür şeklinde ürediği tespit edilirse, bu da bir infeksiyon olarak kabul edilebilir.

Kadınlarda, bilhassa doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen sık ve ağrılı idrar çıkışı ile kendini belli eden bakteriyel orijinli “akut üretral sendrom” denilen durumlarda idrardaki bakteri miktarı 105‘ten daha azdır fakat bu hastaların çoğunda devamlı piüri tespit edilmektedir. Bu tür vakalar 105 kriterine uymamasına rağmen infeksiyon olarak kabul edilirler.

idrar, gerek organik ve gerekse inorganik tuzlan ihtiva ettiği için bakterilerin üremesi yönünden iyi bir ortam oluşturur. Bu nedenle bakteriler in vivo olarak ve hiçbir doku invazyonu yapmadan üreyerek 105 kriterini aşarlar. Hastalarda üriner sistem infeksiyonlanna ait semptomların ve piürinin bulunmamasına rağmen bu tür vakalarında infeksiyon olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Zira başlangıçta asemptomatik olan bu invivo üremenin, kısa sürede invaziv ve semptomatik bir infeksiyona dönüşebildiği her zaman müşahade edilmektedir. Sonuçların yorumlanmasında klinisyen ve laboratuarcının tek başlanna karar vermeleri mümkün olamıyacağı için böyle durumlarda her ikisi arasında iyi bir kooperssyon olması şarttır.

Erkeklerde 105 veya daha üzerindeki bakteri tespit edilen sonuçlar daima üriner infeksiyon olarak kabul edilirler. Fakat kadınlarda tek bir idrar örneği ile ancak %80, kısa süre içinde alınan iki idrar örneğinde %90 ve birbirini takip eden üç idrar örneği sonucunda ise %100 doğru bir sonuca varılmış olur. Burada en önemli husus her seferinde aynı bakterinin üretilmiş olmasıdır.

Mikroorganizmaların idantifîkasyonunda tür seviyesinde en azından cins seviyesinde bir ayırım yapılmalıdır. Böyle basit ve süratli bir idantifikasyonun yapılabilmesi için her mikrobiyoloji laboratuanda TSİ, indol, üreaz, sitrat, MR, VP, gibi her zaman el altında bulundurulması gereken besiyerlerine gereksinim vardır.

Üriner sistem infeksiyonlarını süratli bir şekilde belirliyeb ilmek için bakteri metabolizması veya bakteriyel enzimlerle ilişkili bazı testler geliştirilmiş ve otomatize edilmiştir. Bunlar hem pahalı hem de bağımlı yöntemlerdir. Bunlardan ayn olarak, kağıt şeritlere emdirilen bazı reaktiflerle (nitrat redüksiyonu, vs.) kısa sürede sonuç verebilen bazı testler de geliştirilmiştir. Ancak sonuçlar her zaman güvenilir değildir. Zira gerek boyama için ve gerekse kültür için yapılan homojenizasyon ve konsantrasyon işlemleri esnasında diğer bakteriler bertaraf edilmektedirler.

Tüberküloz incelemeleri için idrar, sabahleyin ilk idrar olarak alınabildiği gibi, 24 saatlik idrarın toplanması şeklinde olabilir. Tüberküloz çalışmalarında kesin olarak negatif bir sonuca varabilmek için değişik günlerde alınan üç ayn idrar ömeği üzerinde çalışılması gereklidir.

Manas
11. October 2014, 01:31 AM
yok kardeşim manavım.
paylaştığın yazının kaynağını ver.benim paylaştığım araştırma 2014 yılında mikrobiyoloji ve enfeksiyonlar konusunda yayın yapan dünya çapında saygın olan tıp dergilerinde yayınlanmıştır.

Manas
11. October 2014, 03:15 AM
Are you microbiologist or doctor????

Sağlıklı bir insanda böbrekler, ureter, idrar kesesi ve uretramn büyük bir kısmı bakteri yönünden steril bir bölgedir. Gerek kadınlarda ve gerekse erkeklerde uretra, orifîsten itibaren 1.5-2 cm. içeriye kadar bir bakteri florası ihtiva etmektedir. Normalde, yukarıdaki steril bölgelerden gelen idrar, uretramn bu bölgesinden geçerken daima az veya çok kontamine olmaktadır. Ancak sağlıklı bir kimsedeki bu kontaminasyon belirli bir bakteri sayısını geçmemektedir. Üriner sistemin ve idrarın bu özelliği göz önüne alınarak, mikrobiyolojik incelemeler için idrar örneği alınmadan evvel, idrar alınırken, laboratuara gönderilmesinde, besiyerlerine ekilmesinde ve sonuçların değerlendirilmesinde, biraz sonra açıkîıyac ağımız bazı kriterlere uyulması gerekmektedir.

Tabi insanın yazdığını anlayabilmeside lazım.
Steril Bölge: Streril olan üriner sistemin bir bölümü hepsi değil.ayrıca idrarda değil.
Üretra: idrar yolu, idrar borusu
kontamine:atık bulaşması,kirlenme
Kontaminasyon:saflığını yitirme
Anlaşılan bart simpsonun yazdığına görede idrar vucuttan atıldığı anda bakteri barındırıyor.Steril değil.

kuman
11. October 2014, 02:49 PM
Sn manas bilimsel bir dergide bir arastirma yayinlasmis cok guzel. Bizde bilmiyorduk ogrenmis olduk. Ancak bu kisilerin yaptigi calisma yeterlimidir ? Yada bilimsel bir dergi de yayinlanan bir makeleyi bilim derhal kabul eder mi? Cevap sanirim sizinde bildiginiz gibi hayirdir.
Bilimsel bir aeastirmanin bir kabule dayanabilmesi icin tek sart bilimsel dergide yayinlanmis olmasi degil farkli farkli arastirmacilarin bu konuda hem fikir olmasi ile ilgilidir.
Bilimsel bir dergi de yayinlanmasi icin belli sartlar gerekir bu arastirmada bu sartlari sagliyor demektir ancak henuz bilimsel kabul olarak goruluyor mu gorul muyor mu onemli olan budur.
Bilimsel kabul hala sidik sterildir sozudur. Bunu bu sekilde kabul edilerek gerekli tetkikler yapilir.

Umarim bu calismalar bir an once biter ve bizde ogrenmis okuruz.

kuman
11. October 2014, 03:00 PM
Sabun ellerimizi yikariz ve tertemiz olur ancak tamamen bakteri yuvasidir.
Elleri sabun ile yikamayin tahmin edemiyeceginiz pek cok baktetiyi barindirir. Gidin hijyen urunlerinden alin.

kuman
11. October 2014, 03:10 PM
Buraya nerden geldik Idrar pisliktir.
Peki agziniz cok mu hijyenik ? Sidikten daha az oldugu kabul goren bir gercek. Envayi cesit bakterinin cirit attigi bir yer.
Elleriniz yada orasi zaten bakteriler icin bir sirk.

Neden bunlari yazdim cunku sidik pis ise el ve agziniz daha pislik. Peki agiz sagligi icin din ne demis ???
Siddik eger kiyafette olursa Allahin huzuruna cikilmaz kanir azabinin yarisi bundandir. Neden agiz icin bir sey yok.

Dogmatik her seye inanin.
Dogmatik olabilicek tek dusunce Allahin varligidir... Elestirilemez ....

Manas
11. October 2014, 08:26 PM
Peki agziniz cok mu hijyenik ?
Neden bunlari yazdim cunku sidik pis ise el ve agziniz daha pislik.

Yukarıda yazdıklarınızı Türkçenizin zayıflığına veriyorum.

mesele idrar veya dışkı değil.temizlik.özellikle kadınların idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için defn-i hacet sonrası kişisel hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir.İslam insanın temiz olmasını ister.hem ruhen hemde bedenen.İnsanların genital ve koltukaltı temizliği extra önem taşır.bunun yanında bahsettiğiniz özellikle eller yüz ağız ayak baş kulak ve burun temizliği günlük olarak bazıları defalarca yapılmalıdır.Dinimizde bunu emreder.Abdest bunun damgasıdır.Aynı şekilde cinsel birleşme sonrası gusül emredildiği gibi.Cinsel birleşme sırasında vucuttan atılan sıvıların belirli bölgelere bulaşacağı ve terlede birleşince bakterilerin üremesi için uygun ortamı oluşturacaktır.Giydiğimiz kıyafetler içinde aynı şey geçerlidir.Allah hiç bir şeyi boşa emretmez biz sebeplerini anlamıyor olsak bile.

kuman
11. October 2014, 09:13 PM
Turkce guzel bir dildir cektigin yada anladigin yere gider.

Abdest nasil alinir ? Kur an da abdest icin ne yazar?

Kur an abdest icin ellerinizi ayaklarinizi basinizi yikayin der. Agiz nerde burun nerde.
Allah temiz olun demis ama kur an da abdest alirken agiz burunu yikayin dememis.
Abdesti aldiniz kurulanmazsaniz eger bakteriler elinizde yuzunuzde her yerde cogalmaya devam edecektir. Sadece terleyince bakteri olmaz. Su ve havanin oldugu her yerde bakteri vardir.

AGZINIZ BAKTERILERIN UREMESI ICIN EN UYGUN YERDIR... EVET AGZINIZ PIS CUNKU BAKTERI KAYNIYOR.

Manas
12. October 2014, 02:07 AM
türkçene zayıf dedim hayır kıtmış.ağzınız daha pislik diye cümle kuruyorsun.pis sıfattır.pislik ise isimdir. yazdığınının sağa sola çekilecek tarafı yok.yanlış kurulmuş bir cümle.insanda hep idrar yolu enfeksiyonu olacak değilya bazende idrak yollarında problem olabiliyor.sen abdest alırken ağzını burnunu yıkama hatta tuvaletten sonra taharette alma kardeşim nasıl olsa kuranda yazmıyor.koltuk altı ve edep yerlerindeki kıllarıda kesme nasıl olsa oda kuran da yazmıyor.işerken üstüne başına sıçrat amonyak kokusu ve lekeli elbiseler belki hoşunada gidiyordur.hintli gurular gibi ortalıkta gez.öyle de rabbinin karşısına çık.salatını yap. tabi onuda nasıl yapıyorsun bilemem.

kuman
12. October 2014, 12:57 PM
Biyoliojiden turkce ogretmenlige neysee bu beni ilgilendirmez....
Sen abdestini istersen tek ayak ustunde al bu senin bilecegin is ancak aldigin abdesti kur ana dayandirma. Kimden abdest almayi ogrendiysen onu soyle.
Ben temizlik konusunda kur ana bakmam. Kur an temiz olun der.
Kaldirimda nasil yurunecegi konusunda da kur ana bakmam.
Arac nasil kullanilir onda da kur ana bakmam. Sen kur ana baktigini soylersin ama kur ana degil sadece dogmalara bakarsin.
Su ile temizlik olur diyen birisi kalkipta temizlikten bahsetmesin bosuna. Etrafa mikroptan baska bir sey vermezsin.

Bazilarinin sadece agzi pis olmuyor dusunceleri de pis oluyor.

khaos
12. October 2014, 04:22 PM
sakin olun şampiyonlar



Cahiller kâmile sen bilmen deyip,
Anın için kaybettiler irfanı.
Pir Sultan Abdal

Manas
12. October 2014, 05:12 PM
Biyoliojiden turkce ogretmenlige neysee bu beni ilgilendirmez....
Sen abdestini istersen tek ayak ustunde al bu senin bilecegin is ancak aldigin abdesti kur ana dayandirma. Kimden abdest almayi ogrendiysen onu soyle.
Ben temizlik konusunda kur ana bakmam. Kur an temiz olun der.
Kaldirimda nasil yurunecegi konusunda da kur ana bakmam.
Arac nasil kullanilir onda da kur ana bakmam. Sen kur ana baktigini soylersin ama kur ana degil sadece dogmalara bakarsin.
Su ile temizlik olur diyen birisi kalkipta temizlikten bahsetmesin bosuna. Etrafa mikroptan baska bir sey vermezsin.

Bazilarinin sadece agzi pis olmuyor dusunceleri de pis oluyor.

:) az önce deveye hendeği atlattım.sana artık laf anlatmaya uğraşmayacağım.gitte eğitimini başkası tamamlasın.

galipyetkin
12. October 2014, 05:50 PM
Sen abdestini istersen tek ayak ustunde al bu senin bilecegin is ancak aldigin abdesti kur ana dayandirma. Kimden abdest almayi ogrendiysen onu soyle.

Sayın Kuman.

Yukardakı alıntıdaki ifadeleriniz müthiş.

Not ettim.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

bartsimpson
12. October 2014, 07:12 PM
İslam insanın temiz olmasını ister.hem ruhen hemde bedenen.İnsanların genital ve koltukaltı temizliği extra önem taşır.bunun yanında bahsettiğiniz özellikle eller yüz ağız ayak baş kulak ve burun temizliği günlük olarak bazıları defalarca yapılmalıdır.Dinimizde bunu emreder.

Yukarıda söyledikleriniz doğrultusunda aşağıdaki ayeti nasıl yorumlayabilirsiniz?

Tin (4) Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.

Abdest bunun damgasıdır.mesele idrar veya dışkı değil.temizlik.özellikle kadınların idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için defn-i hacet sonrası kişisel hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir.Aynı şekilde cinsel birleşme sonrası gusül emredildiği gibi.Cinsel birleşme sırasında vucuttan atılan sıvıların belirli bölgelere bulaşacağı ve terlede birleşince bakterilerin üremesi için uygun ortamı oluşturacaktır.Giydiğimiz kıyafetler içinde aynı şey geçerlidir.

Yukarıda söyledikleriniz doğrultusunda aşağıdaki ayeti nasıl yorumlayabilirsiniz?

Maide (6) Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan gelir veya kadınlara dokunur da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.


Allah hiç bir şeyi boşa emretmez biz sebeplerini anlamıyor olsak bile.

Yukarıda söyledikleriniz doğrultusunda aşağıdaki ayeti nasıl yorumlayabilirsiniz?

Yusuf (2) Biz onu, akıl erdiresiniz diye arapça bir Kur'an olarak indirdik.

Rad (37) Böylece biz onu (Kur'an'ı) arapça bir hüküm olarak indirdik. Sana gelen bu ilimden sonra eğer sen onların heva ve heveslerine uyarsan, Allah tarafından senin için ne bir dost vardır, ne de bir koruyucu.

Nahl (103) Andolsunki biz onların, "Kur'an'ı ona bir insan öğretiyor" dediklerini biliyoruz. İma ettikleri kimsenin dili yabancıdır. Bu Kur'an ise gayet açık bir arapça'dır.

Ta Ha (113) İşte böylece biz onu arapça bir Kur'an olarak indirdik ve Allah'a karşı gelmekten sakınsınlar, yahut onlara bir uyarı versin diye onda tehditleri teker teker sıraladık.

Şuara (195) Uyarıcılardan olasın diye onu güvenilir Ruh (Cebrail) senin kalbine apaçık arapça bir dil ile indirmiştir.

Şuara (199) Biz onu arapça bilmeyenlerden birine indirseydik ve o da bunu kendilerine okusaydı yine buna inanmazlardı.

Zümer (28) Biz onu, Allah'a karşı gelmekten sakınsınlar diye hiçbir eğriliği bulunmayan arapça bir Kur'an olarak indirdik.

Fussilet (3) Bu, bilen bir toplum için arapça bir Kur'an olarak âyetleri genişçe açıklanmış bir kitaptır.

Şura (7) Böylece biz sana arapça bir Kur'an vahyettik ki, şehirlerin anası olan Mekke'de ve çevresinde bulunanları uyarasın. Hakkında asla şüphe olmayan toplanma günüyle onları uyarasın. Bir grup cennette, bir grup ise cehennemdedir.

Zuhruf (3) Apaçık Kitab'a andolsun ki, iyice anlayasınız diye biz, onu arapça bir Kur'an yaptık.

Manas
12. October 2014, 08:45 PM
Sayın Kuman.

Yukardakı alıntıdaki ifadeleriniz müthiş.

Not ettim.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

banada bir nüshasını gönder.yanınada şu kollektivizmle ilgili bir şeyler ekleyiver.ama gerçekleri yaz.kollektivizm yüzünden öldürülen açlıktan insan eti yemek zorunda bırakılan milyonlarca insanı yaz.
siteye bugün bayağı bir göz attımda kuranı bu kadar sulandıran ve bunuda sistematiğe döken insanların nasılda bir arada öbeklendiğini hayretle gördüm.ayetlere bazen düz bazende uçuk ve alakasız anlamlar yükleyen bir grup insan.dinin gereklerini yerine getirmekte zorlanan ve bu fikirleri görünce hallelujah diye bağıran safları beri tutuyorum.anlatılan düşüncelerin altında müthiş bir toplum mühendisliğinin yattığını düşünüyorum.fikirler batı çalışma grubundaki generallerin kuranı ellerine alıp ürettikleri yeni tip insan modeline uyuyor.ama o kuran elinizde eğreti duruyor.tıpkı doğu perinçeğin televizyonda okuduğu sure gibi.
Özellikle gerçek hanifleri yani müslümanları ve inançlarını yıkmak için en önemli şeyleri sulandırıyorsunuz.Peygamber ve namaz.salat salat diyip duruyorsunuz iddia ediyorum hiç birinizin yaptığı salat birbirine aynı değil. tabi yapıyorsanız.siteye bakan saf insanlar sizin salat tanımızın ne olduğunu anlamaları mümkün olmuyor.kavram kargaşası alakasız ayetler kafa bulandırma tek yaptığınız bu.söylediklerinizden farklı bir şey söyleyen olursa hemen kuranı inkarla hatta kafirlikle suçluyorsunuz.
arapçayı çok iyi bilenleri derin müslüman sanan saf müslümanlar yada itikatı zayıf olanlar hemen düşüyor kucağınıza.günde 5 vakit abdest al namaz kıl.30 gün oruç tut başını ört zekatını ver harama bakma oohooo bunlar zor işler.
şöyle bir müslümanlık olsun
namaz yok -----arada bir allahım beni affet de yeter
oruç yok--------birinci onbeşinci ve otuzuncu günü tut yeter
hacc yok--------turistik gezi.nerde o haccı ekber .araplara para kaptırmayalım
kurban yok----- düpedüz vahşilik çok gerekirse üçbeş kuruş fakirlere verelim
içki serbest----- iki kadeh parlatmanın zararı yok aklın başındaysa salatıda aradan çıkarıver
kıçın başın açık gezebilirsin namahrem falan diye bir şey yok.hatta öyle gezerken daha extrem bir şey yapıp saçını maviye boyayıp üzerine esrar serbest kalsın diye tshirt de giyebilirsin.cennet yok huriler zaten bizim iyi düşüncelerimiz.cennet olmayınca cehennemde yok yani ne yaparsan yap yanmakta yok.korkmana gerekte yok.melek yok cin hiç yok.yok yok yok

ooooh tereyağlı ballı ekmek
böyle din ilkel kabilede bile yok.şu işe bak şeytan bile kendisine tapanlardan daha çok istiyor.ne güzel allah.bu arada peygamberde vardı ama neyse boşver onu takan kim ben nasıl olsa allaha inanıyorum

tam batı çalışma grubunun tsk yı bir zamanlar babasının çiftliği halkıda koyunu sanan subayların yüksek yargının en önemli yerlerine konuşlandırılmış belli bir mezhebe ait hukukçuların yada daha eskiye gidersek ismet paşanın ve onun meşhur memurlarının türkiye için hayal ettiği müslümanlık.

adam antikapitalist müslümanım diye ortalıkta gezer arkasında para babası bir baron.
antikapitalist diyip gerçek kimliğini gizleme sosyalist hatta bir yerde anarşist müslüman de ne çekiniyorsun.
sadece müslüman olmaya ne dersin.olmuyormu
hem sadece müslüman olursan hem anti kapitalist hem anti sosyalist hemde ırkçılık karşıtı olursun.
ama öyle değil halk tarafından ilgi gösterilmeyen solculuğa biraz dini motifler ekleyip adındada alengir yapıp antikapitalist dersen belki yedirirsin.
arapça yazma ve okumayı çok iyi bilen aklı her türlü çetrefilliğe çalışan iki tanede eleman koyarsan hikayenin başına al sana yeni müslüman tipi.
tamam ışid gibi bir manyaklar topluluğu kimse istemez ama marksist leninist müslümanda ne olaki.

ideolojinizle dini inançları özellikle allahın kitabınını yeniden yapılandırmaya çalışıyorsunuz.

Üç beş tane sosyetik kokonaya yada katı devletçi tutuma sahip emekli olmuş devlet memurlarına müslümanlığın gereklerinin zor geleceği tikiler için biçilmiş kaftan bu makyajlı yeni tip müslüman tanımınız.

galipyetkin
12. October 2014, 09:14 PM
Sevgili Kuman.

Ne demiştin sen: Bazilarinin sadece agzi pis olmuyor dusunceleri de pis oluyor.

Avda olsak sana keskin nişancı derdim. Ama sen de sezişlerinde keskin nişancıymışsın. Sana edilen bir kelamdan kelam sahibinin kratını sezginle nişanlayıp hemen ortaya koymuşsun. Sağ olasın.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

Manas
12. October 2014, 09:37 PM
Sevgili Kuman.

Ne demiştin sen:

Avda olsak sana keskin nişancı derdim. Ama sen de sezişlerinde keskin nişancıymışsın. Sana edilen bir kelamdan kelam sahibinin kratını sezginle nişanlayıp hemen ortaya koymuşsun. Sağ olasın.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

gözünüzün sözünüzün özünüzün temizliğinden gözüm nurlandı gönlüm şenlendi.
galip yetkin
alkışlıyorum.tam bir filozof.derin düşünce adamı.kollektivist aynı zamanda klasik koşullandırmadada öncü kişilik.koşullandır bakalım insanları yiyen çok nasıl olsa.daha fazla yancın olur diye düşünüyorum.sen tek takılamazsın .çünkü söyleyemediğini başkasına söyleten kişisin.tek kelimeyle tanımladın ya beni. senin sayfalar dolusu yazın var. çok sıkışırsan kaçarsın.tetikçilerin arkadan yola çıkar.bu arada bir insanın ağzının ne kadar bozuk olabileceğinide tonla yazında göstermişsin.
öğrenmeye meraklı yancılarına bir kıyağım daha olsun.
pavlov un deneyi
okuyun lütfen
kollektivizm saçmalığıda güme gitti iyimi

kuman
12. October 2014, 09:55 PM
Manas,
Saçmalamak sana yakışıyor. Bu forum da kimseyi tanımıyorsun. Fikir yurütme.

Çok Müslümansin ya zan ile hareket edip günaha girme...

Benim galip yetkin ile kavgalarım forumda yazılı.

Oku ve tövbe et...

Bir daha da zan ile hareket etme.

Ama senin hocalArın söyle derdi; 4444 tövbe duası 99 kere tesbih et.... yada böyle yap sen bilirsin beni bağlamaz.

bartsimpson
12. October 2014, 10:35 PM
Manas,
Saçmalamak sana yakışıyor. Bu forum da kimseyi tanımıyorsun. Fikir yurütme.

Çok Müslümansin ya zan ile hareket edip günaha girme...

Benim galip yetkin ile kavgalarım forumda yazılı.

Oku ve tövbe et...

Bir daha da zan ile hareket etme.

Ama senin hocalArın söyle derdi; 4444 tövbe duası 99 kere tesbih et.... yada böyle yap sen bilirsin beni bağlamaz.

Katılıyorum...

khaos
16. October 2014, 07:35 PM
banada bir nüshasını gönder.yanınada şu kollektivizmle ilgili bir şeyler ekleyiver.ama gerçekleri yaz.kollektivizm yüzünden öldürülen açlıktan insan eti yemek zorunda bırakılan milyonlarca insanı yaz.
siteye bugün bayağı bir göz attımda kuranı bu kadar sulandıran ve bunuda sistematiğe döken insanların nasılda bir arada öbeklendiğini hayretle gördüm.ayetlere bazen düz bazende uçuk ve alakasız anlamlar yükleyen bir grup insan.dinin gereklerini yerine getirmekte zorlanan ve bu fikirleri görünce hallelujah diye bağıran safları beri tutuyorum.anlatılan düşüncelerin altında müthiş bir toplum mühendisliğinin yattığını düşünüyorum.fikirler batı çalışma grubundaki generallerin kuranı ellerine alıp ürettikleri yeni tip insan modeline uyuyor.ama o kuran elinizde eğreti duruyor.tıpkı doğu perinçeğin televizyonda okuduğu sure gibi.
Özellikle gerçek hanifleri yani müslümanları ve inançlarını yıkmak için en önemli şeyleri sulandırıyorsunuz.Peygamber ve namaz.salat salat diyip duruyorsunuz iddia ediyorum hiç birinizin yaptığı salat birbirine aynı değil. tabi yapıyorsanız.siteye bakan saf insanlar sizin salat tanımızın ne olduğunu anlamaları mümkün olmuyor.kavram kargaşası alakasız ayetler kafa bulandırma tek yaptığınız bu.söylediklerinizden farklı bir şey söyleyen olursa hemen kuranı inkarla hatta kafirlikle suçluyorsunuz.
arapçayı çok iyi bilenleri derin müslüman sanan saf müslümanlar yada itikatı zayıf olanlar hemen düşüyor kucağınıza.günde 5 vakit abdest al namaz kıl.30 gün oruç tut başını ört zekatını ver harama bakma oohooo bunlar zor işler.
şöyle bir müslümanlık olsun
namaz yok -----arada bir allahım beni affet de yeter
oruç yok--------birinci onbeşinci ve otuzuncu günü tut yeter
hacc yok--------turistik gezi.nerde o haccı ekber .araplara para kaptırmayalım
kurban yok----- düpedüz vahşilik çok gerekirse üçbeş kuruş fakirlere verelim
içki serbest----- iki kadeh parlatmanın zararı yok aklın başındaysa salatıda aradan çıkarıver
kıçın başın açık gezebilirsin namahrem falan diye bir şey yok.hatta öyle gezerken daha extrem bir şey yapıp saçını maviye boyayıp üzerine esrar serbest kalsın diye tshirt de giyebilirsin.cennet yok huriler zaten bizim iyi düşüncelerimiz.cennet olmayınca cehennemde yok yani ne yaparsan yap yanmakta yok.korkmana gerekte yok.melek yok cin hiç yok.yok yok yok

ooooh tereyağlı ballı ekmek
böyle din ilkel kabilede bile yok.şu işe bak şeytan bile kendisine tapanlardan daha çok istiyor.ne güzel allah.bu arada peygamberde vardı ama neyse boşver onu takan kim ben nasıl olsa allaha inanıyorum

tam batı çalışma grubunun tsk yı bir zamanlar babasının çiftliği halkıda koyunu sanan subayların yüksek yargının en önemli yerlerine konuşlandırılmış belli bir mezhebe ait hukukçuların yada daha eskiye gidersek ismet paşanın ve onun meşhur memurlarının türkiye için hayal ettiği müslümanlık.

adam antikapitalist müslümanım diye ortalıkta gezer arkasında para babası bir baron.
antikapitalist diyip gerçek kimliğini gizleme sosyalist hatta bir yerde anarşist müslüman de ne çekiniyorsun.
sadece müslüman olmaya ne dersin.olmuyormu
hem sadece müslüman olursan hem anti kapitalist hem anti sosyalist hemde ırkçılık karşıtı olursun.
ama öyle değil halk tarafından ilgi gösterilmeyen solculuğa biraz dini motifler ekleyip adındada alengir yapıp antikapitalist dersen belki yedirirsin.
arapça yazma ve okumayı çok iyi bilen aklı her türlü çetrefilliğe çalışan iki tanede eleman koyarsan hikayenin başına al sana yeni müslüman tipi.
tamam ışid gibi bir manyaklar topluluğu kimse istemez ama marksist leninist müslümanda ne olaki.

ideolojinizle dini inançları özellikle allahın kitabınını yeniden yapılandırmaya çalışıyorsunuz.

Üç beş tane sosyetik kokonaya yada katı devletçi tutuma sahip emekli olmuş devlet memurlarına müslümanlığın gereklerinin zor geleceği tikiler için biçilmiş kaftan bu makyajlı yeni tip müslüman tanımınız.

Sen Manas,

Ne kadar büyük bir isim taşıyorsun. Ama karakterin ve ağzından dökülen kelimeler bir o kadar düşük. Ayıp be kardeşim. İnsan da birazcık utanma olur.
Yalan söylüyorsun! bir günde siteyi incelemiş te beyefendi herkesin karakter analizini yapmış.Sen provakatörsün.Sitedekilere bilinçli bir saldırı yaptın.Ama söylediğin sözler boş ve anlamsız.Ön yargılı ve yalanlarla dolu bir kusmuk birikintisi gibi.
Senin hakkından gelirim ama bu siteyi senin üfürüklerinle kirletmek istemiyorum.Akıllı ol.Kendini Kur'an a adamış tertemiz insanlara çamur atma.Sen O yancı dediğin insanların tırnağı bile olamazsın. Üstadların yanından bile geçemezsin.
Haydi naşş