PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Amerika IŞİD


ozkanates
1. October 2014, 09:20 AM
Anadolu yazımdan devam: http://hanifler.com/showpost.php?p=19258&postcount=1


1990'larda yayılan globalizasyon, 2000'li yıllarda Arap Bölgesi'ne BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) olarak geldi ancak başarısızlığa uğradı. Aynı amaçla 2010'da başlatılan Arap Baharı ise, beklenmedik bir dönüş yaparak, Batı merkezli yönetimler yaratmak yerine, "sandık yoluyla bölgesel birleşme"ye yöneldi.

Bu, Batı için iki risk demekti:
- Bölge petrolü Batı sanayisi için zorunlu olduğundan, bölgede egemen pozisyonda kalma zorunluluğu.
- Bölgesel bir birleşmenin, 1 milyar 700 milyonluk müslüman dünyada birleşme olasılığının önünü açması.
Her iki riskin geleneksel çözümü(!), bölgenin kargaşa içinde kalmasıydı.

Böylece kontrol güvercinlerden tekrar şahinlere geçti. Sandığı ezerek diktaya yol verdiler. Halkı terörize ederek savaş koşullarını dizayn ettiler. Bugün Amerika ve IŞİD eliyle gerçeklenmekte olan savaş(!), işte bu dizayndır.

Batı'nın Arap Baharı'nı (bölgenin globalizasyonunu) ezerek önüne geçtiği "sandık yoluyla bölgesel birleşme"... şimdi savaş koşullarının her gün değişen ülke sınırları ve kitlesel göçleri ile kendine yeni bir "birleşme" kanalı yaratıyor.

İki canavar (Amerikan şahinleri ve aynadaki zıttı IŞİD) arasında kalan ve kalacak olan bölge halkları için tek alternatif yine Türkiye. Son 10 yılda siyasi istikrarını dünyaya pazarlayan ve bunun ekmeğini yiyen Türkiye, son 2 yılda aynısını Kürt bölgesine ihraç etmenin eşiğine gelmişti. Sıradakinin, yani tüm bölgeye istikrar ihracının adımlarını da atmıştı.

Bu kabul edilemez pozisyon sebebiyle, Gezi ve 17 Aralık ile uzaktan iki atış yapan Amerikan şahinleri, üçüncüyü bizzat gerçekliyorlar: Türkiye'yi izole etme aksiyonuna başlama. Yukarıda anlatılan uzun vadeli perspektif gereği, bölgedeki savaş bitse bile Amerika'nın Türkiye'ye atarı bitmeyecek (ki bence savaşı da bitirmeyecek).

Amerika'nın giderek artacak bu basıncına ve bölgesel savaşın basıncına karşın... Türkiye'nin potansiyelindeki barizlik sebebiyle... Türkiye'deki muhalefetin öz-demokratikleşmede ve ulusal politikalar ile birleşmede belli-belirsiz ilk kıpırdanışlarını yapmakta olduğunu düşünüyorum. Asırlık reflekslerin boyutlarıyla kıyaslandığında bunlar henüz minik adımlar ama potansiyelleri büyük çünkü...

Bir ülkenin ekonomisini, o ülkenin üretim kapasitesi belirler. Üretim kapasitesi de siyasi istikrarın türevi. Bu sebeple demokratikleşmiş bir muhalefle bütünleşen bir Türkiye, (derecelendirme kuruluşlarının, New York Times'ın ve Amerika'nın yorumlarından bağımsız olarak), siyasi istikrarını derinleştirerek, dünya para nehirleri için yükselen cazibe olarak kalmaya devam eder. Siyasi istikrarını bölgesine yayma senaryosunu gerçekleme durumunda ise, yepyeni finans kademelerine yerleşir.

.

ozkanates
21. August 2015, 04:17 PM
Yukarıdaki yazımdan devam:

Şahinlerin çözümü: Ülkeleri yeteri kadar küçük ülkelere bölerek ve bu zayıf yapıları birbirleriyle savaşır halde tutarak, hepsinin üstündeki bir üst güç olarak kontrolü sürdürmek.

Güvercinlerin çözümü: Demokrasi ile siyasi/toplumsal/ekonomik istikrar kazanan ülkelerin bölgesel birleşmeye giderek nihayette küreselleşmeye katılması. 2050’de dünyanın bir numaralı süper gücü olacak Çin’in yarattığı baskı ve risk, Batı güvercinlerinin elindeki en önemli argüman.

Son aylara geldiğimizde… Esad’ın kendi yaşadığı başkenti bombalama aşamasına gelmiş olması gibi pek çok gelişme, dünya şahinlerin elinin zayıflamakta olduğunu, dengelerin tekrar güvercinlere dönmekte olduğuna işaret ediyor. Mücadele güvercinler lehine sonuçlanırsa… sonraki sürecin en büyük sorunu, bölgede istikrarın nasıl inşa edileceği ve kimin inşa edeceği olacak.

Amerika ve Avrupa, bir dış güç olarak bunun yapamayacaklarını Afganistan, Irak gibi bu güne dek girdikleri her ülkede gördüler. Bu sebeple bölgede bir güvercin çözümünün tek anahtarı var: Türkiye.

İşte bu sebeple dünya şahin ve güvercinlerinin son 5 yılda Ortadoğu üzerinden sürdürdükleri kapışma, şimdi Türkiye'ye kayıyor. Dışta Türkiye karşıtı söylemlerin tekrar yükselmesi, içte ise demokrasi kanalları açık bir ülkede şiddet siyasetine geçmek, yani terör kartının açılması… tarafların yaklaşan sonu kabullenmelerinin ve oyunun bir sonraki aşaması için pozisyon almalarının ifadesi.

Türkiye için ise durum… satranç tahtasındaki mevcut kompozisyon, 13 yıllık kendi güvercin dizaynı olduğundan, oldukça rahat. Planladığı şekilde tamamlaması durumunda, barış, birlik ve kardeşliği en zor olduğu günlerde savunmuş bir ülke olarak yatırımlarının karşılığını alacak. Bölgede güven ortamı oluşturarak, karşılıklı işbirliklerinin kurulmasına öncülük edecek. Savaş çarklarının durması, ekonomi çarklarının dönmeye başlamasıyla bölgenin ekonomik refahının mimarı ve ortağı olacak.

kuman
28. August 2015, 11:12 AM
Globalizasyon BOP (Buyuk ortadogu Projesi) Bati merkezli yonetim kurmak icin ise ki oyle;
Bizim basbakanimiz ve su an ki ccumhurbaskaniiz da BOP esbaskani okdugunu defalarca soyledigine gore sunumu anlamaliyiz yani siz sunu soyluyorsunuz.
Cumhurbaskanimiz bolgemizde bati merkezli yonetimler kurmak icin calismis.

ozkanates
31. August 2015, 04:17 PM
Globalizasyon BOP (Buyuk ortadogu Projesi) Bati merkezli yonetim kurmak icin ise ki oyle;
Bizim basbakanimiz ve su an ki ccumhurbaskaniiz da BOP esbaskani okdugunu defalarca soyledigine gore sunumu anlamaliyiz yani siz sunu soyluyorsunuz.
Cumhurbaskanimiz bolgemizde bati merkezli yonetimler kurmak icin calismis.

Bölgemiz zaten Batı merkezli yönetimler altında.
Türkiye için konu bu yönetimin,
Batı tipi sömürgecilikten/kolonizasyondan,
Doğu tipi birlikte yaşamak kültürüne geri çevrilip çevrilmeyeceği.

Türkiye'nin bu seçimde en önemli argümanları,

- Çin'in 2050 yılında dünyanın en büyük gücü olacağı gerçeğinin baskısı ile,
Batı'nın kendi egemenlik sahasına çeki düzen vermek zorunda olması,
Ama bunu 300 yıllık egemenlik tarihinde bir kere bile başaramamış olması.

- Türklerin 3.000 yıl boyunca defalarca tekrarladıkları bu başarının,
En güzel ifadesi olan Anadolu Türkleri'nin 600 yıllık Osmanlı'sının,
Hem bıraktığı devlet geleneği hem de bölgesel bağlar.

Batı, BOP'u kendi tipinde bir yönetim olarak tasarladı.
Ama Türkiye Davos ile kendi projesini ilan etti,
Ve o zamandan beri bunu inşa etmekte.