PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alma Mazlumun AHINI Cikar Aheste Aheste..


merdem
7. June 2013, 03:28 PM
Amerikalilar Kizilderililere yaptiklarinin karsiliksiz kalacaklarinimi zannediyorlar?

Türkiye'ye "Ermeni Soykirimi" diye laf atana kadar kendi yaptiklari rezillikleri ele alsinlar önce.

Yeryüzünde yasayan Kizilderililer mi cogunlukta yoksa Ermeniler mi?

Alma Mazlumun AHINI Cikar Aheste Aheste...

Kendilerini bir matah zannediyorlar, milleti güldürmesinler, dünyada barisi ve demokrasiyi saglayacagiz diye karistirmadiklari halt kalmadi, nerede petrol, altin ve bugday.... zenginligi varsa göz dikmislerdir üzerlerine.

Halktan aldiklari vergileri edepleriyle yerli yerinde kullanmis olsalardi kendileri icin daha hayirli olurdu.

Ama gelin görün ki, dünyada ve uzayda, denizaltinda kendi güclerini göstermek askiyla yapmadiklari yatirimlar kalmadi. Amerika iflas etti farkinda degil.


Sirf arzularina kapilmalarindan dolayi zamaninda Amerikalilarin kendi aralarinda yaptiklari savasta ölenlerin sayilari baska devletlerle yaptiklari savasta ölen Amerikalilarin cok cok üstündedir.

Bundan sonra TABIAT'a karsi savasacaklar.

*****

-Amerikan tarihinin en büyük doğal afetleri-

Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre, doğal felaketlerde 2000’ler ülkede en fazla can kaybı ve maddi hasara yol açan dönem oldu. 2005'te New Orleans başta olmak üzere Meksika Körfezini etkileyen Katrina kasırgası, 146 milyar dolar ekonomik hasara ve 1836 kişinin de ölümüne yol açtı. 2012'de 132 kişinin hayatına mal olan Sandy Kasırgasının ise 60 milyar dolar zarara yol açtığı tahmin ediliyor.

Amerikan tarihindeki en bilinen ve en fazla can ve mal kaybına yol açan diğer doğal felaketler ise şöyle:

"-1871'de 'Büyük Chicago Yangını', 200 milyon dolar zarar ve yaklaşık 300 kişinin ölümüne yol açtı.

-10 yıl sonra, Teksas'taki Galveston kasabasında görülen, ABD tarihinde en ölümcül kasırgasında, 6-12 bin arası insan yaşamını kaybetti.

-1906'da Büyük San Francisco depremi ve yangınında 3 - 6 bin kişi ölürken, 480 milyon dolarlık hasar ortaya çıktı.

-1930’lar boyunca devam eden 'Toz Çanağı' adlı kuraklık, ülkenin orta bölgesinde yer alan verimli büyük ovaları, 'Büyük Amerikan Çölüne' dönüştürdü, halihazırda 1929 büyük ekonomik buhranından geçen ABD'ye yaklaşık 1 milyar dolarlık zarar ve 7 bin kişinin ölümünü getirdi.

-1980'lerde yaşanan en yıkıcı doğal afet, 156 milyar dolarlık zarar verirken, sıcağa bağlı yangınlar nedeniyle 10-20 bin kişi hayatını kaybetti. Bu olay, ABD’de küresel ısınma tartışmalarını doğurdu.

-1990’lar ise 1992'deki Florida'nın güneyinde 44 milyar dolar zarara ve 65 kişinin ölümüne neden olan Andres kasırgası ve 1993’te 33 milyar dolarlık hasara ve 33 kişinin ölümüne neden olan Midwest seli haricinde sessiz geçti."


Coğrafi konumu nedeniyle ABD, tarihi boyunca kasırgadan kuraklığa, hortumdan kentleri suya gömen sel baskınlarına, her türlü doğal afetle mücadele etmek zorunda kaldı. Birçok insanın ölümüne yol açan doğal afetler, ülkenin önde gelen şehirlerinin ekonomisini temelden sarsıyor, yaraları sarmak ise yıllara ve milyarlarca dolara mal oluyor. PreventionWeb.net internet sayfasının verilerine göre, 1980-2012'de ABD'deki doğal afetler toplamda 544 milyar dolar zarara yol açarken, 12 bin 366 hayat yok oldu. Özellikle 1980'lerden itibaren doğal afetlerin sayısı artarken, 2000'li yıllar en çok can ve mal kaybının yaşandığı dönem oldu.

Ekim 2012'de, ülkenin doğusundaki 24 eyaleti etkisi altına alan Sandy, en az 60 milyar dolar hasara ve 132 kişinin ölümüne yol açarken, geçen ay Oklahoma’da, şiddetli hortumlarla bazı kentler neredeyse yerle bir oldu, 38 kişi hayatını kaybetti ve 2-3,5 milyar dolar hasar ortaya çıktı. Diğer yandan hava sıcaklıklarının artması, kurak bölgelerde yangın riskini artırırken, fırtına mevsimine giren ABD’de, Missisipi nehrinin taşma ihtimalinin artması sonucu yeni kasırgalar kapıda.