PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hep KARADUL derlerdi de...


merdem
17. May 2013, 09:49 PM
KARADUL denen örümcegin disisi erkegini ciftlestikten sonra yer diyerek hatunlara laf atiliyordu. Hayvanlar da sasirmis olacak artik, buradaki örümcegin erkegi yiyor disini.

Körle yatan sasi kalkar misali, eh ne de olsa ayni yeryüzünü paylasiyoruz, onlar da biraz topluma uysun :p


***

Erkek örümceklerin tehlikeli seçicilikleri


http://www.bilim.org/wp-content/uploads/orumcek-ciftlesme.jpg

Erkek bir Micaria sociabilis, dişisi ile karşılaşır ve onunla çiftleşmesi beklenirken afiyetle mideye indirir! Bu olay örümcek çiftleşme ritüellerinde tehlikeli bir buluşma olarak kayıtlara geçer ve şaşırtıcı bir araştırmanın kıvılcımı oluverir…

Dişi türlerine bir eş olarak değil de bir öğün olarak yaklaşan erkek örümcekler aslında genç dişi üyelerine nasıl dişilerden hoşlandıklarının mesajını veriyor olabilirler.

Çek Cumhuriyeti'ndeki Brno Üniversitesi üyelerinden biri olan Lenka Sentnska:

"Aslında erkek örümcekler ayırt etmeksizin her önüne gelen dişi örümcekle çiftleşme makineleridir" diyor!

Fakat bu Micaria sociabilis türündeki ufak bireyler için pek de geçerli bir iddia değildir!

O ve iş arkadaşlarının Davranışsal Sosyobiyoloji ve Ekoloji makalelerinde, bu türdeki örümceklerin diğer akrabalarına göre çok belirgin şekilde ve uç noktalarda seçici olduğunu öne sürmektedirler.

Sentenska'nın raporunda bulunan 160'dan fazla birey üzerinde iki cinsiyetten ve her yaştan örümceğin laboratuar incelemesine göre, çok ironik bir şekilde çiftleşme buluşmalarında erkek örümceklerin 3'te 1'inin dişisini öldürmesi ile sonuçlandığı ve hiçbir dişinin erkeğini öldürmediği gözlemlendi.



Sentenska'nın örümceklerin yaş aralığına ait tahminleri yılın hangi zamanında toplandığına ve yaşam döngülerine dayanmakta: İlkbahar aylarında yumurtadan çıkmış örümceklerin arasında dişiler en geç ölecek olanlardan, bir sonraki yani haziran ayında doğan jenerasyonun erkekleri ise ilk olgunlaşanlardan. Sonuç olarak haziran ayının gelmesiyle, ilkbahar dişileri, neredeyse haziran jenerasyonu erkeklerden en büyük dişiler olmakta.

Bu yaşlı dişiler ve genç erkeklerin çiftleşme ritüelleri ise yüzde 60 oranla dişi ölümü ile sonlanır. Fakat yılın diğer vakitlerinde daha az ölüm oranıyla çiftleşme sağlanarak sonlanmakta.



Kaynak: sciencenews.org