PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kişi başına 54 gram süt düşüyor


PİLOT
5. October 2008, 02:49 PM
Kişi başına 54 gram süt düşüyor

Türkiye'de, süt tüketiminin artırılması için okullarda süt programlarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi
Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kişi başına düşen günlük süt tüketiminin 54 gram olduğuna dikkati çekti.

Süt tüketiminin artırılması için faydalı programların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Alp, ''Gelecek nesillere sütü sevdirmek, tüketimi artırmak ve üreticiyi kalkındırmak için okullarda süt programı uygulanmalı'' dedi.

Uygulanacak programın hem üreticiyi kalkındıracağını hem de sütü çocuklara sevdireceğini bildiren Alp, şöyle devam etti:

''Ülkemizde çocuklarımız süt ve süt ürünlerini yeterince tüketmediğinden, sağlıklı beslenememektedir. Bu ürün özellikle yoksul aile çocuklarına ulaşamamaktadır.

Okul sütü programlarıyla çocuklara süt içirmek, yoksul aile çocukları başta olmak üzere tüm çocukların sağlıklı gelişimi, toplumumuz ve sağlıklı bir gelecek için çok önemlidir.''


-SÜT, HAYVANCILIK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ-


Alp, okullarda süt programlarının hayata geçirilmesinin süt hayvancılığında da istikrarı ve süt piyasasını düzene sokacağını söyledi.

Temel gıda maddesi olan sütün, insanın sağlıklı geleceği için ne kadar önemli ise hayvancılık sektörünün geleceği için de en az o kadar önemli olduğunu vurgulayan Alp, ''Özellikle büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi ve gelişmesi, ancak sütün istikrarlı ve güvenli bir pazara sahip olması ile mümkündür. Süt fiyatlarında fiyat istikrarı, pazar güvencesi sağlanamadığı takdirde hayvancılığın ayakta kalabilmesi mümkün değildir'' diye konuştu.

Süt üreticisinin kar edebilmesi için sattığı bir kilo sütün karşılığında 1.5 kilogram yem alabilmesi gerektiğini ifade eden Alp, şunları kaydetti:

''Üreticilerimiz uzun süredir karlı üretim yapmamaktadırlar. Üretimimizi artırmamız söyleniyor. Üretici, bu yöndeki taleplere cevap vermek için zaten gayret sarf etmektedir. Üretimdeki fazlalıkları değerlendirecek, 'müdahale alımı' gibi mekanizmalar ve talebi artıracak okul sütü gibi programlar hayata geçirilemediği sürece istenilen amacın gerçekleştirilmesi mümkün görülmemektedir.

Çünkü ürettiği sütü elinde kalan, ürünü değerine satamayan üretici ya üretimi kısacak ya da sektörden kaçacaktır. Özellikle sütün sanayiye gitmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamak, devletin vergi kaybına uğramasını engellemek için 'hayvan başına destek' yanında, süt teşvik priminin desteği yüksek uygulanmalıdır.''