PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik ve Kırklar Meclisi


raven
19. February 2013, 03:06 AM
Sitedeki yazılara ve yorumlara bakınca hep dört mezhep (hanefilik,şafiilik,hanbelilik,malikilik) hakkında yorumlar var.Alevilik veya Caferilik hakkında pek yoruma denk gelmedim.Bu konu benim açımdan bir muamma.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum.
Aşağıda Alevilik inancına ait bir kaç inanışı paylaştım.Konu hakkındaki yorumlarınızı(tabi ki kimseyi üzmeden)bekliyorum.




“BİRİMİZ KIRK, KIRKIMIZ BİRDİR BİZİM…”
Kaynaklara göre, “Hz. Muhammed, atı Burak ile bir gece Mirac’a çıkar. Cenab-ı Hak ile 90 bin kelam konuşur. Bunun 30 bini sırrı hakikat olup Hz. Ali’de kalır.
Miraç’ta Hz. Muhammed’e; süt, bal, ve elma verildiği rivayet edilir. Bal aşka, süt sevgiye, elma ise dostluğa işaret eder. Muhammed, Mirac’a çıkarken yoluna bir kükremiş aslan çıkar. Aslan yolunu keser. Gaîpten bir ses (nida) gelir. “Parmağındaki yüzüğü aslanın ağzına atması” istenir. Muhammed böyle yapar aslan sakinleşir, yoluna devam eder. Muhammed, Cenab-ı Hak ile görüştükten sonra şehre döner. Yolda bir dergâha rastlar. Merak edip gidip kapısını çalar.
İçerdeki ses; “Kimsiniz?” der. Muhammed ise; “Ben peygamberim içeriye girmek istiyorum” der. Kapı açılmadan içerden gelen ses; “Peygamberliğini git ümmetine yap. Bizim aramıza peygamber sığmaz” der. Hz. Muhammed kapıdan ayrılıp yürümeye başlayınca gaipten gelen ses ayrılmamasını kapıyı yeniden çalmasını ama yanıtı farklı vermesini söyler. Muhammed yine kapıyı çalar: İçerden yine; “Kimsiniz” diye sorulur. Bu kez Hz. Muhammed; “Ben de sizden biriyim. Bir insanım. Sizi görmek istedim” der. Bu yanıttan sonra kapı açılır. Muhammed içeri alınır. İçerden “Hoşgeldin sefa getirdin, uğur getirdin” diyerek karşılarlar.
Hz. Muhammed içerde oluşmuş bir meclis görür. Hatta sayımını da içinden yapar. Tam 39 kişi vardır. Üstelik bu meclis kadın ve erkeklerden oluşmuştur. Bunların 22’si erkek 17’si kadındır. Muhammed’e yer gösterilir. O’da gösterilen yere oturur. Hz. Ali’de meclistedir. Muhammed tesadüfen Ali’nin yanına oturur. Ve Hz. Muhammed sorar.
“Size kimler denir?” der.
“Bize Kırklar denir” diye yanıt alır.
“Ama burada 39 kişi saydım” der.
“Selman-ıPak Can Parstadır” denir.
“Peki sizin ulunuz, büyüğünüz, küçüğünüz kim” diye sorar Hz. Muhammed. Gelen yanıt şöyle olur: “Bizim küçüğümüz, büyüğümüz yoktur. Küçüğümüz de uludur, büyüğümüz de uludur. Birimiz kırkımız, kırkımız birimizdir” denir. Bunun üstüne Muhammed meclisten bunu kendilerine kanıtlamalarını söyler.
O sırada Ali kolunu uzatır ve gömleğini sıyırır. İçlerinden biri “destur” diyerek bıçağın ucu ile kolunu hafif kanatır. Kolundan bir damla kan akar. Bunu, her canın kolundan birer damla kanın gelmesi izler. 40. canın bir damla kanı da pencereden içeri gelir. Bu ise Selman-ıPak’ın kanıdır. Sonra Hz. Ali kolunu bağlar, hepsinin kanaması durur.
Selman-ıPak, Parstan dönüşte bir üzüm tanesi getirir. O’nu Hz. Muhammed’e verir ve bölüştürmesini ister. Muhammed verilen kapta üzüm tanesini ezer, çıkan dem meclisteki kadın-erkek canlara dağıtılır. Kırklar üzüm suyunu içerler. Hep birlikte mest olurlar. “Ya Allah” deyip semah dönerler. Hz. Muhammed’de onlara katılır.
Büyük bir coşku ile vecd halinde semah dönülürken Hz. Muhammed’in başından sarığı (imamesi) düşer. Kırk parçaya bölünür. Kırklar parçaları bellerine bağlarlar, kemerbest olurlar. Hz. Muhammed, Kırklar Meclisi’ne pirlerini sorar. “Pirimiz Ali’dir” derler.
Böylece, Hz. Muhammed, Ali’nin de orada olduğunu öğrenmiş olur. Ali, Hz. Muhammed’in yanına gelir. Hz. Muhammed, Ali’nin parmağında, Mirac’a giderken “aslana” verdiği yüzüğü (hatemi) görür. Ali’ye sarılır, O’nu bağrına basar.”

Karacaahmet.com dan



ALEVİLİKTE ÜÇLER BEŞLER YEDİLER

Alevilikte Üçler, Beşler, Yediler, Oniki İmamlar ve Kırklar kimdir?

Alevilikte Üçler: Hz. Allah, Hz. Muhammed ve Hz. Ali'dir.

Beşler: Hz. Muhammed, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'dir.

Yediler: Bunlar yedi ulu aşıklardır: Hatayi, Nesimi, Fuzuli, Kul Himmet, Virani, Yemini ve Pir Sultan Abdal'dır.

Oniki İmamlar: Hz. Ali Kerramallahü Veche, İmamı-ı Hasan, İmamı-ı Hüseyin, İmam-ı Zeynel Abidin, İmam-ı Muhammed Bakır, İmam-ı Cafer Sadık, İmam-ı Musa Kazım, İmam-ı Ali Rıza, İmam-ı Muhammed Taki, İmam-ı Aliy'yül Naki, İmam-ı Hasan el-Askeri, İmam-ı Muhammed Mehdi.

Alevilikte Kırklar : Alevi inancına göre Kırklar, Tanrının
ruhları yarattığında yaratılan, her devir ve zamanda yeryüzünde bulunduklarına inanılan ermişlerdir. Bu kırk ermiş dünyanın çeşitli zamanlarında insan suretinde yeryüzüne gelmişler, ölümlerinden sonra da değişik donlarda(başka kimlikte) yaşadıkları ve dünya durdukça da yaşayacakları kabul edilmektedir. Kırkların 23'ü erkek 17'si kadındır. Hiçbir kaynakta kırkının isimleri bulunamamaktadır.

merdem
19. February 2013, 04:01 AM
Degerli Raven Kardesim,


ben sahsen ne 4 mezheb ile ve de ne 4 mezhebin haricinde tutulan mezheblerle ugrasmisligim var.

Cocuklugumdan bu yana benimle mezhebler üzerine ne bir anlatim yapan ne de bir tartisma yapan olmustur.

Bir iki sene evveli bir akrabamla telefon yoluyla sordum, bu mezheb denen seyler ne demek oluyor diye. Basladi bana anlatmaya, neymis efendim hak mezhebmis, bize kolaylik olsun diye dinimizin sartlarini, ibadetlerini, iman yollarini coooooooook uzun ve ince arastirmalar sonunda bizlerin hizmetine sunmuslar.

Hak mezheblermis. Her kim vermisse o hakki (!).

Sordum nereden ögrenmisler tüm bilgileri nereden toplamislar biz insanciklar icin. Hadislerdenmis. Onlarin toplayip secip ayikladiklari hadislerden ben kendim derler toplarim gerekeni. Uff dedi, o kadar coooooooooook hadis varki, sen gerekeni lüzumlu olani bulana kadar...

Ha dedim bana ne imam lazim, ne mezheb lazim, ben dinimi Kur'an'dan ögrenirim.

Zaten o aralar fena moralim bozulmaya baslamisti, namazlardan huzursuz olmaya baslamistim, her secde de sonsuz gösyaslarinda boguluyordum: Rabbim bana dogru yolu göster diye.

Kisa bir zaman gecti aradan haykirislarimdan, yalvarislarimdan sonra sakinlesmeye basladim. Internette kendim arastirmalar yaptim. Mezhebleride hadisleride bir kenara biraktim.

Hak din Islam'dir. Allah'in katinda hak din Islam'dir. Kur'an'a uyuyorum, gerisi beni ilgilendirmiyor.

Alevi sayfalarini da okumamis degildim bu arada. Sunu söyleyebilirim haklarinda, gayet terbiyeli üsluplu insanlar. Catismali, küfürlü, hakaretli bir davranislarina rastlamadim yazismalarinda.

Anladigim kadariyle, nasil ki sünnilere birileri önder olmussa, alevilere de birileri önderlik etmis. Tüm ayriliklarin sebebini 4. Halifeyi Ali'yi ( Allah ondan razi olsun ) saymayarak Muaviye'ye seslerini cikarmayanlar ve destekleyen sahabelerin aralarindaki anlasmazliklar neden olmustur. Son elcinin bu gün ehl-i sünnetin kutsal saydiklari hadisleri o zamanlar ayaklar altina alinmistir.

Sunu da ifade edeyim, her zaman mevzuu gectiginde kalbim burkuluyor, cok üzülüyorum degerli bir peygamberin amcaoglu ve damadinin, torunlarinin nasil katledildigi.

En iyisini Allah bilir, herkes yaptigindan elbette ki Rabbimizin huzurunda hesabini vereceklerdir.

Bir mümini haksiz yere üldürmenin ne demek oldugunu sen ve ben biliyoruz. Demek saltanat hirsi gözleri bürüdümü ne hak taniniyor nede hukuk.

Bir Halife varken, başka birisi, ben halife olacağım diyerek devlete isyan ederse onunla savaşılır.

(Bir emîr [devlet başkanı] üzerinde ittifak ettiğiniz halde, biri çıkar da birliği bölmek ve tefrika çıkarmak isterse onu hemen katledin!) [Taberani]


^ Müslim, İmâre 46,Hadis No:3431.(Ayrıca bk. Nesâî, Bey’at 25; İbni Mâce, Fiten 9)
^ (Ebu Said el-Hudri, Müslim; Tefsir-i Kurtubi, c. 1, sf. 185)

Selam ve dua ile.

raven
19. February 2013, 04:19 AM
sevgili merdem
Ben şunlar hak mezheptir şunlar değildir diye yazmadım.Fark ettim ki sitede yorum yapılan mezhepler sünni mezhepler.Ama popülasyon olarak ülkemizde ve bölgemizde yoğun olarak yaşayan Aleviler, Caferiler ve onların inançları hakkında pek yorum göremedim.
Bir şeyin ne olduğu bilinmeden onun hakkında yorum yapmak cahilliktir.Bu yüzden sizlere danışmak ve bu inanış biçimini irdelemek istedim.Yukarıda Alevi inancına dair bir kaç inanış paylaştım ve bu konudan uzaklaşmadan yorumlarınızı bekliyorum.

Söylediğim gibi konu hakkında fazla bilgim yok yeni araştırmaya başladım.

merdem
19. February 2013, 06:24 AM
Bir zamanlar wiki de okumustum, istersen bir göz at. Genis olarak izah edilmis ve mavi sözcüklerin üzerini tikladiginda istedigin konulara ulasabilirsin. Ben hatta onlarin namaz kilma sekillerini dahi inceledim, sünnilerden daha yatkin gelmisti bana bir zamanlar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alevilik


http://www.alevi.dk/ALEVILIK/40lar%20cemi.htm

http://gercekilim.com/kirklar.htm

http://www.frmtr.com/alevi-kulturu/4694137-kirklar-meclisi-ve-mirac-olayi-cem-ibadetinin-kaynagi.html

Öyle zannediyorum sitedeki kardeslerimizin pek yakinligi yoktur bu konularda ve öyle zannediyorum bastan aleviligin icinde olanlar nurcular misali bir daha ayrilmazlar guruplarindan, yoksa bu sitede bulusamazdik :-) Bu bana ait düsünce tabiiki.

khaos
20. February 2013, 01:38 AM
Alevilik siyasi bir oluşumdur!
Tarihte ilk ortaya çıktığı andan yola çıkarsak Aleviliğin çıkışındaki sebep inançsal değil siyasidir.
Anadoluya gelen ilk Türkler bu inanca sahiptiler.

İnanç yönünden incelersek;
Şamanizm le İslam ın sentezlenip araya biraz zerdüştlük serpiştirilerk ortaya çıkmış bir inanç sistemidir.
Anadolu Aleviliğinde incelemelerim sonucu aşağı yukarı otuz farklı alevi inanışına rastladım.
Balkan alevisiyle, Tunceli alevisi yada Toroslarda yaşayan Alevilerle, İç Anadolu da yaşayan Aleviler arasında inanış ritüel olarak farklılıklar vardır.Bektaşilerle Iğdır daki Caferiler arasında büyük farklar vardır.

İnanış genel itibarı ile hikalere ve mitlere dayanır.Tasavvufi yönü kuvvetlidir.Avatar inancı vardır mesela.Kimisi Ali nin Tanrının dünyadaki yansıması olduğunu kabul eder.Ali nin değişik bedenlerde dünya ya geldiğini kabul eder.Mesela Pir Sultan Abdal olarak.Peygamber üçlemenin içinde bulunmasına rağmen genelde arka planda kalır.Ehl-i beyt sevgisi her şeyin önünde gelir.On iki imamlar, dört kapı kırk makam, semah inanç sistemlerini tamamlayan öğelerdir.Bölgeye göre yapılan semahlarda farklılıklar gözlenir.İnsan odaklıdırlar.İnsanı kabe olarak görürler.İnancın dünyaya ve doğaya büyük bir saygısı vardır.Hümanist yönleri çok kuvvetlidir.
Kimi Alevilerin inancı ise neredeyse Sünni inanca yakındır.Oruç tutar hatta namaz bile kılarlar.Ali yi veli olarak görürler.

Son dönemlerde özellikle Avrupa menşeili yeni bir alevilik ortaya çıkmıştır ki bunlar kendilerini İslam ın bir parçası olarak görmezler.Bu güruh daha çok Aleviliği etnik ve siyasi bir oluşum olarak gösterme çabasına girmişlerdir.Bu bağlamda çeşitli sol örgütlerle hareket edip ayrılıkçı kürtlerle işbirliği yapmaktadırlar.

raven
20. February 2013, 04:45 AM
bu tartışma konusunun faydalı olacağını düşünmediğimden konuyu kapatıyorum