PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mucize ?


aRaYaN
21. September 2012, 05:13 PM
Mucizeyle ilgili 3 kabul yapacağım.

1- Mucize ; doğaüstü ,olağanüstü ''yok artık'' dedirten, şuan ki bilimle bile açıklanamayacak şeyler. (1M)

2- Mucize ; insanları o anki bilgi birikimleriyle aciz bırakan, şaşırtan fakat şuanki bilimle-akılla anlayabileceğimiz şeyler.(2M)

3- Mucize ; tüm zamanlarda aklen açıklanabilecek fakat aklen açıklanabilsede Allah'ın kendi varlğına delil dediği şeyler.(3M)

Soru 1 : Kuran'da ki kıssalarda anlatılan olaylar hangi türe girer ?
Soru 2 : Kuran'da ki kıssalar 1M gibi anlatılıp , aslında 1M veya 2M veya 3M midir ?
Soru 3: Kuran'da ki kıssalar aslında 1M gibi anlatılmıyor da, tercümeler sonucunda 1M gibi mi çevriliyor.
Soru 4: Kuran'da geleneksel anlayışta mucize diye çevrilen kelimeler , arapça da 1M e denk gelen bir kelime midir ? Yoksa Kuran'ın hiç bir yerinde 1M e denk gelicek türde bir kelime kullanılmaz mı ?
Soru 5: Her peygamberin 1M mucizesi var mı ? Yoksa bazılarının var bazılarının yok mu ? Kuran'da sürekli 1M türü şeyler isteyenlere uyarı yapılmıyor mu ? Kur'an a göre Kuran hangi tür mucizedir ?
Soru 6: Yazdığım ayeti 1M,2M,3M kapsamında nasıl anlamalıyız. Ali Aksoy'un bir mesajında dediği gibi Kuran da 1M yok dersek bu ayet nasıl yorumlanacaktır.
Bizi mucizelerle peygamber göndermekten alıkoyan şey, onu yorumlayanların yalanlamasıdır. Semud kavmine o dişi deveyi verdik. Ama onlar bunu hiç kâle almadılar. Biz ayetleri ancak uyarıp korkutmak için göndeririz." (17/59).
Semud'a gönderilen deve 1M midir ? Kur'anda mucize kelimesi geçmiyorsa bu ayet neden böyle çevriliyor.Buradaki mucize kelimesi yerine ayet yazarsak ayet daha anlaşılmaz bir hale gelmiyor mu ?
Soru 7: Allah peygamberlerine 1M mucizeler veriyorsa, şuandaki insanlar biz neden 1M göremedik derse ne olacak ?

Geleneksel anlayış Kuran kıssalarını 1M olarak yorumluyor. İhsan Eliaçık 2M gibi yorumluyor. Sanırım Hakkı Yılmaz da 2M gibi yorumluyor.

dost1
21. September 2012, 09:43 PM
Selamun Aleykum! Değerli Arayan Kardeşim!

Lütfen! Buraya tıklayarak bakar mısınız? (http://www.hanifler.com/showthread.php?t=1699)

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.

aRaYaN
21. September 2012, 11:30 PM
Aleykum Selam yarın bakacağım.

hiiic
22. September 2012, 01:13 AM
arayan:

Kuranın deyimsel anlatım olduğunu ve bir şiir şeklinde indiğini unutmayınız. Onu düz metin olarak algılarsanız nice mucizeler göreceğiniz gibi içerisinde nice öarpıklıklar da bulabilirsiniz.

Oysaki Allah bu kitapda çelişki olmaz hatta eğer çelişki varsa bu Allah katından kitap olamaz diye insanları uyarıyor.

Keza bir bilginin Kurana sonradan sokulmadığını (incile yaptıkları gibi) anlayabilmenin yoluda o bilginin önce akla mantığa çelişkisiz gelmesidir.
Bir ayette, delilsiz şeyin peşinden koşma diyen Allah diğer ayette bilimsel delilleri ve doğa yasalarını çiğniyorsa bu kitabın yalan uydurma olduğunun delili ıspatıdır...


Kuranda mucize olarak gördüğünüz, yada düz metne çevirince mucize anlamı çıkan şeyler aslında deyimdir...

Birkaç örnek vereceğim, ardından siz aklınıza takılan mucizeleri sorun, Allah izin verirse işin iç yüzünü sizlere açıklayalım.

Mesela;
-İbrahimin ateşe atılması (kişinin hayatını yakmak deyimiyle aynıdır, ibrahimin hayatını yakmak istediler, ona tuzak kurdular gibi)
-Yunusu balığın yutması; Allaha isyan sonucunda kişinin doyumsuz karanlığa umutsuzluğa, çıkış olmayan içsel bunalımlara sürüklenmesi gibi anlamlar çıkar.
-Musanın mucizelerinde; ortaya atılan karşı iddalara silip süpüren hakikatler (yılan) ve herkesce temizliği aydınlığı ve yol göstericiliği olan bir liderlik yeteneği (beyaz eli) gibi..


Yine de bunlara rağmen ben, Yusuf peygamberin rüyaları nasıl yorumladığını, görülen rüyaların ne olduğunu v.s. bilmiyorum. Ancak yukarıda saydıklarım gibi, belkide hergün başımıza gelen normal bir olayı tasfirlediğinden şüphem yok.

teşekkürler...

aRaYaN
22. September 2012, 12:03 PM
Bizi mucizelerle peygamber göndermekten alıkoyan şey, onu yorumlayanların yalanlamasıdır. Semud kavmine o dişi deveyi verdik. Ama onlar bunu hiç kâle almadılar. Biz ayetleri ancak uyarıp korkutmak için göndeririz." (17/59).

Şimdi bu ayette ilk bakışta şu anlaşılıyor: Mucize(1M) göndermeyeceğiz,bak semud a mucize (1M) gönderdik,yalanladılar,bizde helak ettik.

Şöylede anlaşılabilir : Biz mucize(1M) göndermiyoruz.Çünkü gönderirsek onu yalanlarlar ve/veya yalanlarlarsa helak etmemiz gerekecek.Bu yüzden göndermiyoruz.Semud a yaptığımız türden ayet(2M veya 3M) gönderiyoruz.

ikinci durumda semud a gönderilende 1M mucize değil.2M veya 3M türü fakat bu halde inanmadılar.


aslında bu ayeti anlatırsanız iyi olur :)

soru 6

aRaYaN
15. November 2012, 10:48 PM
Peki neden deyimsel anlatım tarzı seçildi ?

Deyimsel anlatım tarzı seçilmesi,deyimsel anlatımın,efsanevi tarzda anlatımın kendisini DİNLETTİRİYOR ve akılda daha kolay kalabiliyor olması mıdır ? Okuduğum bir hafıza teknikleri kitabında birşeyi hikayeleştirirsek,abartırsak o şey daha iyi hafızamıza yerleşir.Daha kolay hatırlarız,unutmayız diyordu.Öyle de.

1- Dinlettiriyor
2- unutturmuyor.

hiiic
16. November 2012, 12:45 AM
....

pramid
16. November 2012, 08:56 AM
"Göğün kapılarının açılması" anlatımına göre birileri gök yüzünde kapı olduğunu idda edebilir. Dev kapılar... İçerisinden su, yağmur yeryüzüne gönderilen kapılar v.s.

bu ayetle verilmek istenen mesaj indirildiği toplumun edebiyat ve kültür anlayışına göre indirilmiştir. Dost1 geçen bir yazısında, "gökte duran kişinin sizi yerin dibine geçirmeyeceğinden emin misiniz" diye soruyor Allah. Çünkü, bu ayetin muhatapları, gökte kişi vardır o tanrıdır v.s. tarzı zanlara sahiplerdi. Allah bu ayetle gökte bir kişinin varlığını değil, indirildiği yerin anlayışına cevap veriyor, algıları açıyor.

Dİlerse düz nesir şeklide de indirebilirdi. Ancak Kuranın kendine has uslubu, mealini dahi okuyanların inancını pekiştiren uslubu onu farklı bir alana taşıyor.

ha yaşa hiiiç, Kuran muhatabın anlayacağı dilden konuşuyor.

Arabinin bakış açısı zahiriyi gerçek sanır.