PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kavramsal Kur'an


galipyetkin
29. August 2012, 11:55 PM
KAVRAMSAL KURAN NEDİR?

Resul isimleri kavramsal anlamı olan kelimeler olduğu gibi, kitap isimlerinin de rastgele olmayıp, anlamlı kavramlardan türetildiği bir gerçektir.

Din konusunda kültürümüze karışan ve sosyal siyasette defolu olan eski Yunan’dan gelen anlatımlara, mitlere ve hatta felsefi metin ve yorumlara, çok dikkatli ve şüphe payını ihmal etmeden bakmak gerekir. Bunun gibi, İsrail oğullarından intikal eden bazı metinlere de(İsrailiyyat), hatta kavramlara da ihtiyatlı bir şekilde bakmak gerekir.

Böylece aklın kullanılarak vahyin ve eski metinlerin içeriklerine hakkı ile vakıf olma yöntemine ''Kuran'' denilir.

O kitap, tarihi, kültürü eski inanışları doğrulttuğu gibi adaletli ve merhametli olmanın gerçek ilmini, eski metinlerin doğru anlaşılmasına ışık tutan bir ilim anlamını taşımaktadır. Tabiî ki “tilavet” edecekler için böyledir. Üzerinde düşünmeden okuyanlardan hayır adına bir şey beklenmez.

Kuran kavramının kavramlaşmasında birden ziyade oluşum köklerinden birisi de Süryanice “Keryânâ”dır. Anlamı ise aldatıcıların hilelerinden sıyrılmış olarak hakikat ilmine vakıf olmaktır.

Eski metinleri hakkıyla okuyup anlama ilmidir.

Dediğimiz gibi Kuran kavramının anlamlarında sadece birisidir bu.

Diğer anlamı ise Kıraat ve Müziktir(diyalektik mantığı).

Bu ise yazılımındaki müzik matematiğinin sağladığı kolaylıktan faydanılarak hakikati kavramadır. Bu anlamlar üzerinde mutabakat olunan ve ansiklopedilerde yer alan anlamlarıdır. Diğer kök ve anlamlarından birisi de “Karane” dir. Bunun çeşitli çekim ve oluşumlarından yalnız birisine değinelim. Bu mühim bir kavram olup,”Kuran” kavramının etimolojik oluşum mantığı içersindedir. O da şudur,

Karane, Mukareneten, Karanen hü; Benzer olmak. Dostluk yapmak.

—Beyne el kavmi; Eşit kılmak.



İşte, Tevrat ve İncil kavram, kurum ve bunların detayını ihtiva eden kitapların yanında ve en sonunda Kur'an gelir ve bildirilen çok detaylı bilim ve Samimi dostluk, Ensariyet ve sadakat kavram ve kurumlarını en geniş ve gerekçeli şekilde anlatılır

Kur'an müzik matematiğine(diyalektik mantığına) en uygun dillerden birisi olan Arapça ile kolaylaştırılmıştır. İnzarlar kuru bırakılmamış, kötü sonuçları ve sebepleriyle birlikte detaylı bir şekilde anlatılmış ki, gaflet edilmesin. Serbest yer yaşam, siyaset, sosyal ve ekonomik modellerinin niçin zararlı olduğunu ayetlerde geçen kavramların müzik matematiğine(Diyalektik mantığına) uyarak yapılan analizleri de çok detaylı bir şekilde vererek şer yolları gözler önüne serer ve niçin insaniyet dışı olduklarını isbatlar. Sonra müjdelere geçer ve onları da erdemli hayatın nasıl olması gerektiğini tarif ve tanımlarını yaparak anlatır.

Mademki Kuran’ın etimolojik anlamlarından birisi vahyi ve eski metinleri doğru algılama bilimidir; öyle ise Kur'an'da ihtisas kazanmış bir araştırmacı, önceki kitaplarda da uzmanlaşmaya en müsait insandır.

Yine anlamların bir tanesi “Mukarenet” olduğuna göre, gerekçeli İncil demektir. İncil kavramının sözlüklerden araştırılıp iyi bir analiz yaptığımızda göreceğiz ki ''uzun incikli''lerin yolunun kötü olduğunu buna karşın sakin ve itidal üzere yaşanların yollarının güzelliğini bize tarif ve tanımını yapar ve böylece “İncilâ” kavramında olduğu gibi bize “İzhar” edip kötülüğün de, iyiliğin de açıklanmasından ve iyilik yolunu tercih etmekten ibaret olan özet anlamını gözler önüne serer.

Onun için Selam ona İsa vasiyetinde gelecek olan hakikat ruhuna ve Allah nuruna atıf yapmış ve ona sarılmalarını ümmetine vasiyet etmiştir.

Saygılarımla
Galip Yetkin.
Adalet ve Rahmet sitesinden.

galipyetkin
31. August 2012, 01:33 AM
Üst kısımdaki yazıda yazılması gerekirken atladığım bir husus hakkında bu açıklamayı yapma mecburiyeti doğmuştur. O da şudur:

Sondan bir evvelki paragrafta ''uzun incikli '' diye bir ifade geçmektedir. Bu ifadenin anlamı ''kapitalist'' anlamınadır.

Kollektivist sistem üretime dayalı olduğundan, ihtiyaçlar kendi emek gücüne dayalı üretim ile içeriden temin edildiğinden bu sisteme ''içerisi bereketli veya içeriden bereketli'' ve ''çevresi kurak/verimsiz veya bekkede'' diya tanımlanır, İbrahim Peygamberin Beyti gibi.

Kapitale dayalı liberal sistemde ise kapitalist-tüccar üretim yapmaz, fakat üretim yapan başkalarının üretimini kapatıp ticaretini yaptığı ve ihtiyacını çevresinden temin ettiği için bu sisteme ''çevresi bereketli'' denilir Isra Suresi 1. ayetteki gibi. İşte bu sistemde kapitalist, dışarıda/çevresinde üretileni kapatmak için diğerlerinden hızlı koşmasıı gerektiğinden, bu hıza ulaşmak için de bacaklarının inciğinin ince olması gerekir ki hızlı ve seri adım atabilsin. İşte bu yüzden ''ince incikli'' ifadesi ''kapitalist''i tanımlar.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.