PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İSRA-1’in MUHAMMED PEYGAMBER İLE İLGİSİ YOKTUR


Zinedov
25. August 2012, 07:45 PM
Miraç ayetlerinden sayılan İsra suresinin 1. ayeti aslında Muhammed peygamber ile ilgili DEĞİLDİR. Orijinalde “Kul” yazan kısmın Muhammed peygamber olduğu iddia edilmektedir fakat aslında Kuran’da o kelimenin Musa peygamber olduğunda dair çok daha fazla delil vardır. Gelin ayeti birlikte çözümleyelim. Numaralandırdıklarım ile ilgili bağlantıları aşağıda açıklayacağım.


Kulunu(2), geceleyin(3), âyetlerimizden bir kısmını göstermek için(5), Mescidi Haramdan, etrafını/kenarını mübarek/bereketli kıldığımız Mescidi Aksaya(4) yürüten(1) bütün noksanlıklardan münezzehtir. O en iyi işiten, en iyi görendir(6).

- subhâne: bütün noksanlıklardan münezzehtir
- ellezî: ki o
- esrâ bi: yürüttü (gece) (1)
- abdi-hî: kulunu (2)
- leylen: geceleyin (3)
- min el mescidi el harâmi: Mescid-i Haram'dan
- ilâ el mescidi el aksa: Mescid-i Aksa'ya
- ellezî: ki o, ki onu
- bâreknâ havle-hu: hayırlı, mübarek ve bereketli kıldık onun etrafını/kenarını (4)
- li nuriye-hu min âyâti-nâ: ona âyetlerimizden göstermemiz için (5)
- inne-hu: muhakkak o
- huve es semîu el basîru: o en iyi işitendir, en iyi görendir. (6)



NUMARALI SÖZCÜKLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

(1) Gece yürüyüşü kelimesi:
Ayette açık ve net olarak kulun yürüdüğü yazıyor. At, deve veya burak(?) gibi herhangi bir taşıta binmemiş veya kendi de uçmamış, uçurulmamış. Buradan anlıyoruz ki burada bir rüyadan da bahsedilmiyor. Benzer kelimeler olan birkaç ayet:

44.23 - (Allâh->Musa peygambere): "O halde KULLARIMI GECELEYİN YÜRÜT. Çünkü takip edileceksiniz" (dedi).



(2) Kul kelimesi:
Ayette bahsedilen “Kul”; bu ayete VE bağlacı ile bağlanan bir sonraki ayetten de görebileceğiniz gibi Musa peygamberdir.

Kulunu, geceleyin, âyetlerimizden bir kısmını göstermek için, Mescid-i Haram’dan, etrafını/kenarını mübarek/bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa’ya yürüten, bütün noksanlıklardan münezzehtir. O her şeyi işiten, her şeyi görendir. VE Mûsa'ya Kitabı verdik ve onu, "benden başka bir vekil tutmayın" buyruğuyla İSRAİLOĞULLARINA bir kılavuz kıldık. (İsra 1-2)

Bu ilk ayetten sonraki diğer ayetlerin bu ayetin devamı niteliğinde olması tek delil değildir elbette. Diğer şıklarda bunlar açıklanmaya çalışıldı. “Musa peygamber kul olamaz” diyenin çıkabilme ihtimaline karşı bir ayet vereyim.

19:51 - Kur'ân'da Musa'yı da an; Şüphesiz ki o, ihlaslı bir KULDU ve gönderilmiş bir peygamberdi.



(3) Geceleyin yola çıkılması:
Ayetin cümle yapısı Mescid-i Haram diye tanımlanan yerden Mescid-i Aksa diye tanımlanan yere yapılan yolculuğun “bir gecede” yapıldığını ifade etmez. Sadece yola gece vakti çıkıldığını ifade eder. “Onlar dün gece atla Çin’e gittiler” cümlesinin muhatabı olan kişi Çine atla bir gecede gidildiğini anlamaz, sadece yola gece çıkıldığını düşünür.

“Gece” kelimesinin “her şeyin sarpa sararmış ve karanlık olduğu zamanda” anlamında mecaz olarak kullanılması olasılığı da vardır. Mecaz anlamda düşünecek olursak; gece yola çıkma meselesi Musa peygamberin HER ŞEYİN SARPA SARARDIĞI O ZAMANDA kendi başına Mısır’dan (Mescid-i Haram) kaçma anına mecazi bir gönderme olabilir. O halde ayette ifade edilen yolculuk Musa peygamberin Mısırdan kötü bir durumdayken kaçarak yola çıkmasından Medyene gitmesi aile sahibi olması ve sonra vahiy almasına kadar süren yolculuğu ifade ediyor olabilir. Hatta daha kapsamlı olarak vahiy aldıktan sonra Mısıra giderek İsrailoğullarını Mısırdan kurtarıp onları etrafı bereketli kılınmış yere getirdiği zamana kadar olan süreci kapsıyor olabilir.

20.77 : Yemin olsun, Mûsa'ya şöyle vahyetmiştik: " KULLARIMI GECELEYİN YÜRÜT! Denizde onlar için kuru bir yol aç! Size yetişecekler diye korkma, endişelenme.!"

26.52 : Mûsa'ya şunu vahyettik: KULLARIMI GECELEYİN YÜRÜT. Mutlaka peşinize takılacaklar.

44.23 - (Allâh->Musa peygambere): "O halde KULLARIMI GECELEYİN YÜRÜT. Çünkü takip edileceksiniz" (dedi).



(4) Çevresi/kenarı mübarek/bereketli kılınan yer :
Aşağıdaki ayetlerden görebileceğiniz gibi bir kutsal yer var bir de o kutsal yerin “mübarek kılınan” çevresi/kenarı vardır.

20.9 : Ulaştı mı sana Mûsa'nın haberi?
20.10 : Hani, bir ateş görmüştü de ailesine şöyle demişti: "Bekleyin! Gözüme bir ateş ilişti. Olabilir ki, ondan size bir kor parçası getiririm, yahut onun üzerinde bir kılavuz bulurum."
20.11 : Onun yanına geldiğinde kendisine "Mûsa!" diye seslenildi.
20.12 : Benim ben, senin Rabbin! Hadi, pabuçlarını çıkar; sen KUTSAL VADİde, Tuva'dasın.

27.7 : Mûsâ, âilesine: "Ben bir ateş gördüm (gidip) size ondan bir haber getireyim, yâhut size bir ateş koru getireyim de ısınasınız." demişti.
27.8 : Mûsa ateşe vardığında şöyle çağrıldı. "Ateşteki kimse de ateşin çevresindekiler de MÜBAREK kılınmıştır. Ve âlemlerin Rabbi olan Allah, bütün eksiklik ve iğretiliklerden arınmıştır."

79.15 : Ulaştı mı sana Mûsa'nın haberi?
79.16 : Hani, Rabbi ona, KUTSAL vadide, Tuva'da seslenmişti:
79.17 : Firavun'a git! İyice azdı o.

28.30 - Oraya gelince O MÜBAREK BÖLGEDEKİ VADİnin sağ kıyısındaki ağaçtan kendisine şöyle seslenildi: "Ey Mûsâ, âlemlerin Rabbi Allâh benim, ben!"

7.137 : Ezilip itilmekte olan topluluğu da içine BEREKETLER doldurduğumuz toprağın doğularına ve batılarına mirasçı kıldık. Rabbinin, İsrailoğullarına verdiği güzel söz, sabretmeleri yüzünden hedefine vardı. Firavun ve toplumunun sanayi olarak meydana getirdiklerini de dikip yükselttikleri sarayları da yere geçirdik.

Ayrıca şunlar da ilgili olabilir:

21.71 : Biz onu da Lût'u da kurtarıp içinde âlemlere bereketler sakladığımız toprağa ulaştırdık.

21.81 : Ve Süleyman'a kasırgayı boyun eğdirdik. İçini bereketlerle doldurduğumuz toprağa doğru onun emriyle akıp giderdi. Her şeyi bilenleriz biz.



(5) Peygambere gösterilen ayetler:
Ayette kul diye anılan Musa peygambere çevresi mübarek kılınan kutsal vadide bazı âyetler gösterilmiştir. İşte bunlar şu ayetlerde anlatılıyor:

20.17 : Nedir o sağ elindeki ey Mûsa?
20.18 : Cevap verdi: "O, benim asamdır. Ona dayanırım, onunla koyunlarıma ağaçtan yaprak indiririm. Onda, işime yarayan başka özellikler de vardır."
20.19 : Buyurdu: "Yere at onu ey Mûsa!"
20.20 : O da onu attı. Bir de ne görsün, bir yılan olmuş o, koşuyor...
20.21 : Buyurdu: "Al onu, korkma! Biz onu ilk görünümüne döndüreceğiz."
20.22 : Bir de elini koynuna sok! Bir başka AYET olarak lekesiz, bembeyaz bir halde çıksın.
20.23 : Kİ SANA EN BÜYÜK AYETLERİMİZDEN GÖSTERELİM
............
20.42 : Sen ve kardeşin, AYETLERİMİ götürün; beni anmakta gevşeklik etmeyin.
............
26.10 : Rabbinin Mûsa'ya, "Zulüm sergileyenler topluluğuna git" diye seslenişini hatırla.
26.11 : Firavun'un toplumuna git. Hâlâ korkup korunmayacaklar mı?
26.12 : Demişti ki Mûsa: "Rabbim, doğrusu ben, beni yalanlamalarından korkuyorum."
26.13 : Göğsüm daralıyor, dilim açılmıyor. Görev emrini Hârun'a gönder.
26.14 : Hem, benim üzerimde onlar aleyhine işlenmiş bir suç var; bu yüzden beni öldürmelerinden korkuyorum.
26.15 : Hayır, olmaz! dedi. "AYETLERİMİZİ götürün. Biz sizinleyiz, herşeyi dinlemekteyiz."

Sonrası malum:

23.45 : Sonra Mûsâ'yı ve kardeşi Hârûn'u AYETLERİMİZLE ve apaçık bir delille gönderdik;

11.96 : Yemin olsun, Mûsa'yı ayetlerimizle ve açık bir kanıtla gönderdik;

14.5 : Yemin olsun ki, biz Mûsa'yı, "Toplumunu karanlıklardan aydınlığa çıkar ve onlara Allah'ın günlerini hatırlatıp bellet!" diye AYETLERİMİZLE gönderdik. Şu bir gerçek ki, bunda iyice sabreden, çokça şükreden herkes için sayısız ayetler vardır.

17.101 : Yemin olsun, biz, Mûsa'ya açık seçik dokuz AYET verdik. İsrailoğullarına sor: Hani, Mûsa onlara geldiğinde Firavun ona şöyle demişti: "Ben senin kesinlikle büyülendiğini düşünüyorum, ey Mûsa!"

7.103 : Onların ardından Musa'yı, ayetlerimizle Firavun'a ve kodamanlarına gönderdik de ayetlerimiz karşısında zulme saptılar. Bir bak, nasıl olmuştur bozguncuların sonu!



SONUÇ:

İlerleyen ayetlerde İsrailoğullarına hitap edecek olan Rabbimiz bu ilk ayette Musa peygamberin hayatının büyük bir bölümünün özetini tek cümle içinde vererek Musa peygamberin yaşadıklarının göz önünden geçmesini, hatırlanmasını sağlamıştır. Konuyu daha iyi anlatabilmek için örnek vereyim. Benzerini peygamberimize uyarladığımızı düşünürsek aşağı yukarı şuna benzer yapıda bir cümle olur: “Kulunu yetim bulup barındıran, bir gece evinden hicret ettiren ve evine devlet başkanı olarak döndüren Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir.” Bu cümle peygamberimizin hicreti ve hicret sonrasından Mekkeye geri dönüşüne kadar yaşadığı tüm olayları hatırlamamızı ve tekrar gözden geçirmemizi sağlar.

Ayet ile Muhammed peygamberin bağlantısı olduğu iddia edilebilecek tek sözcük Mescid-i Haram sözcüğüdür. Ve bu bence bunların yanında yeterli bir delil değildir. Çünkü Musa peygambere göre Mescid-i Haram Mısır’dır diye düşünüyorum.
Kısa zamana sığdırdığım acemice bir araştırmaydı. Kusursuzluk Allah’a mahsustur.Zinedov...

NOT: Yukarıda varsayım olarak bahsettiğim veya değinmediğim konular aşağıdaki linkteki yorumlarda konuşuldu. Yani olgunlaşmamış yazı yorumlarla olgunlaştı ama yazıyı güncelleme fırsatı bulamadım. Yazıda bahsedilmeyenler veya yazıda muallakta bırakılanlar için aşağıdaki linke tıklayıp yorumlara da göz atınız:
http://www.facebook.com/notes/zined-zinedov/isra-1in-muhammed-peygamber-ile-ilgisi-yoktur/246604418783676

galipyetkin
26. August 2012, 03:17 AM
Benim bakış tarzım sosyo ekonomi politik. Bu nedenle Sayın Zinedov'un görüşlerine katılamıyorum. Benim görüşlerim burada:

http://www.hanifler.com/showthread.php?p=11904#post11904.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.