PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : âyet numaraları


Taner
1. July 2012, 04:17 AM
İlk nüshalarda âyet numaraları yoktu. Oysa mevcut Mushaflarda, bazen bir tek cümle, 1'den 10'a kadar 10 âyet şeklinde numaralanmakta; bazen de on cümle, bir paragraf, bir bölüm tek bir âyet olarak gösterilmektedir.

Bir metindeki cümlelerin numaralanarak okunuşu, okurun dikkatini metinden sayılara yönlendirip metnin anlaşılmasına engel olacağı kaygısı ile biz Mealimizde numaraları âyet başına “1- …” şeklinde koymayıp okurlarımız orjinalini kolay bulsunlar ve başka Mealler ile mukayese yapabilsinler diye ayetlerin başında “2x..” şeklinde üst simge halinde koyduk. Her necmin altında da, klasik kabuldeki Resmi Mushaf numarasını, iniş sırasındaki numarasını; bilinen sûre adını ve âyet numaralarını gösterdik. Örneğin, iniş sırasına göre 1., Resmi Mushaf'ta 96. sûre olan Alak sûresi'nin 1-5. âyetlerinden oluşan necm, (1/96, Alak/1-5) şeklinde; Resmi Mushaf'ta 2. sûre, iniş sırasına göre 87. sûre olan Bakara sûresi'nin 114-115. âyetlerinden oluşan necm, (87/2, Bakara/114-115) şeklinde gösterilmiştir. Taksimin önündeki rakam (87/?), iniş sırasını, yan çizgiden sonraki rakam (?/2) ise Resmi Mushaf'taki sırayı göstermektedir.

hiiic
2. July 2012, 10:48 PM
Ellerinize sağlık güzel çalışma.

Bence ayetleri diğer numaraya geçişlerini peş peşe değil, enterleyerek alt alta verin.
Kuran onu okuyup onun hakkında derin derin tefekkür edecek olanların kitabı.
Onu daha net daha anlaşılır, üzerinde daha duraklaya duraklaya, düşüne düşüne okumak için ayetlerinin arasını açın.
Hiç bir ayetin boşta kalmaması, her birinin okunup üzerinde düşünülmesi gerek. Ayetler arası nefes payı az geldi bana sanki.