PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Iniş sırası


Taner
1. July 2012, 04:09 AM
İniş sırasına göre okumak, Kur’ân'ın daha iyi anlaşılmasını sağlar. Meselâ, o günkü iktidarın görüşüne göre düzenlendiği için “Resmî Mushaf” diye bilinen Halife Osman tarafından hazırlatılan Mushaf, sahabenin içtihadıyla oluşturulmuştur. Kur’ân ve İslâm hakkında yeterli birikimi olmayanların, Kur’ân'ı yeni tanıyacak olanların ve cahiliye dönemindekine benzer bir küfür ve şirk ortamında bulunanların bu Mushaf'tan gereği gibi yararlanamama riski vardır. “Resmî Mushaf” tabir edilen bugünkü şekliyle Kur’ân'ı başından itibaren ilk defa okumaya başlayan bir kimsenin, ister Arapça aslından okusun, isterse mealinden okusun, Mushaf'ın hemen giriş kısmında bulunan Bakara/6-7 âyetlerine geldiğinde kafası karışacak, Kur’ân'a ve İslâm'a karşı olumsuz duygular hissedecektir. Okunan mealin yanlış-kusurlu olması durumunda ise, duyulan olumsuz tepki açıktan açığa bir düşmanlığa dönüşebilecektir. İçtenlikle belirtmek gerekirse, toplumumuzda bu âyetleri anlamış insan sayısının çok az olduğunu itiraf etmeliyiz. Bir de Kur’ân'ı ilk defa eline alan kimseler tarafından okundukları düşünülürse, bu kimseler İslâm'a yakınlaşacakları yerde Kur’ân'ı anlamamaları veya yanlış anlamaları sebebiyle İslâm karşıtı olabileceklerdir. Mesela, Şüphesiz şu kâfirler; Allah'ın ilâhlığını, rabliğini bilerek reddetmiş kimseler; onları uyarsan da, uyarmasan da onlar için birdir; inanmazlar. Allah, onların kalpleri ve kulakları üzerine mühür vurmuştur;
onların gözlerinin üzerinde perdeler vardır. Ve büyük azap onlar içindir. (Resmi Mushaf: Bakara/6-7 ( 399. Necm)) âyetlerini anlayabilmek için Kur’ân'dan en az 5.000 âyetin sindirilircesine öğrenilmiş olması gerekir. Çünkü bu âyetler ilk inen âyetlerden yaklaşık 10-15 yıl sonra inmiştir. Bakara sûresi'ndeki bu âyetleri o gün duyan ve okuyanlar, gereği gibi anlayabilecek bir alt yapıya sahiptiler. Bu nedenle de onları rahatça anladılar. Aynı âyetler bugün de alt yapısı olanlar için anlaşılabilir niteliktedir. Ama ya Kur’ân ile yeni tanışanlar ve alt yapısı olmayanlar? Böylelerinin, “Demek ki, bazı kimselerin kalpleri ve kulakları Allah tarafından mühürlendiğine ve uyarılmaları da kendilerine yarar sağlamadığına göre, İslâm'ın ne olduğunu veya Allah'ın ne istediğini öğrenmek için boşuna çaba sarf etmenin de yararı yoktur” diye düşünmeleri ve Kur’ân'ı bir daha açmamak üzere terk etmeleri kuvvetle olası değil midir?

Eğitim ve öğretim, bir sistem ve yöntem gerektirir. Bugün hazırlık sınıfında İngilizce öğrenmeye başlayan bir öğrenciye nasıl hemen Shakespeare okutulmuyorsa, ilkokulda matematikle yeni tanışan çocuğa nasıl hemen üslü veya köklü sayılar değil de önce doğal sayılar öğretiliyorsa, Kur’ân öğrenimine yeni başlayan birine de, Peygamberimizin ancak 22. yılda aldığı vahiy
bilgilerinin verilmemesi gerekir. Aksi takdirde, o âyetlerin gereği gibi anlaşılabileceği konusunda iyimser olunmamalıdır.

Geçmişteki saptamaları da dikkate alarak okuyucuya sunmaya çalıştığımız Mushaf düzenlemesi/sıralaması, herkes tarafından bu konudaki en ciddî eser olarak bilinen Hattat Kadroğlu'nun Mushafıdır. Yalnız şu da iyi bilinmelidir: Medenî necmler birbirine karıştırılmış, Medîne'de 1. sûre olarak gösterdiğimiz Bakara sûresi'nin nice âyetleri Peygamberimizin vefatına yakın inmiştir. Yani, birçok Medenî sûreden sonra inmiştir. Özetle Medenî sûrelerde, Mekkî sûreler kadar kronolojik özellik yoktur. Bunun sorumluluğu, Mushaf'ı -Allah'tan korkmadan- bu şekilde düzenleyenlerindir. Sayın okurlarımız necmleri dikkate alarak okumalıdırlar. İnşallah ileride Medenî necmlerin de sağlıklı bir kronolojik sıralaması yapılabilir. Bu da mü’minler üzerine savsaklamamaları gereken bir borçtur.