PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Jeoloji Haberleri


yeşil
12. November 2011, 10:31 AM
Bilimadamları Dünya çekirdeğindeki gizemi araştırıyor

12 Kasım 2011 Cumartesi 08:21

Bilimadamları, Dünya'nın çekirdeğindeki koşulları laboratuvar ortamında oluşturabilmek için bir deney başlattı.

274


--------------------------------------------------------------------------------




Fransa'daki Avrupa Sinkrotron Işınımı Tesisi'nde (ESRF) yapılan deneyde bilimadamları, demir ve diğer materyalleri olağandışı derecede sıcaklık ve basınca maruz bırakmak için X ışınlarını kullanıyor.

X ışınlarının nasıl emildiği, Dünya'nın çekirdeğindeki gizemli süreçlere ışık tutacak.

Böylece Dünya'nın manyetik alanının nasıl oluştuğu, neden değiştiği ve depremler sırasında oluşan şok dalgalarının nasıl yayıldığı gibi sorular yanıtlanabilecek.

Deniz seviyesinin yaklaşık 3 bin kilometre altında yer alan çekirdeğe doğrudan ulaşılması olanak dışı.

Bilimadamlarının Dünya'nın en üstteki katmanını oluşturan kabuğu delme girişimleri ise hala devam ediyor. Okyanus tabanlarında en ince seviyesine inen kabuğun kalınlığı, 70 kilometre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

ID24'te yapılacak deneylerin merkezinde dikkatle kesilmiş iki elmasın uçları arasına çok küçük örnekler yerleştirerek yüksek basınç oluşturmak için kullanılan elmas örs hücre bulunuyor.

Örnekler, Dünya'nın yüzeyindekinden milyonlarca kez daha fazla olan bir basınca maruz bırakılıyor.

Daha sonra örnekler, yüksek güce sahip lazerlerle 10 bin dereceye kadar ısıtılıyor. Ardından örneklerin kesin bileşimlerini ve kimyalarını belirlemek için X ışınları kullanılıyor.

Geliştirilen ID24, X ışınlarının metrenin milyonda biri küçüklüğündeki nesnelere odaklanmasına olanak tanıyor.

ID24, bilimadamlarının maddenin ısıtılıp sıkıştırılırken verdiği reaksiyonu saniyenin milyonda birindeki görüntülerle gözlemesine de olanak tanıyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı

http://haber10.com/haber/257146/

hiiic
12. November 2011, 09:54 PM
Mâide 66
Eğer onlar Tevrat'ı, İncil'i ve Rablerinden onlara indirileni (Kur'an'ı) doğru dürüst uygulasalardı, şüphesiz hem üstlerinden, hem de ayaklarının altından yerlerdi (yeraltı ve yerüstü servetlerinden istifade ederek refah içinde yaşarlardı). - Onlardan aşırılığa kaçmayan (iktisatlı, mutedil) bir zümre vardır; fakat çoğunun yaptıkları ne kötüdür!

Kimin Kur'an-ı daha iyi uyguladığını açıklamaya gerek yok sanırım. Adamlar yeraltı ve yerüstü zenginliklerle toplumsal refahlarını her geçen gün artırıyor ve kardan zarar yada ufacık kayıplarda gündemi soruna yöneltip gidermeye çalışıyorlar. Kriz varmış... Avrupanın krizi bizim biliğimiz en yüksek refahtan daha hayırlı...

Sanırım bu çalışmalarla Allah onlara yeni kapılar daha açacak.
Afiyet olsun diyorum.
Bağlı oldukları İNSAN HAKLARI geleneği ve TOPLUMSAL eşitlik özgürlük ilkeleri gereği dünya hayatında kazandıklarının fazlasını kazanacakları Ahiret için de çeşitli müjdeler var bu tür toplumlara. Birileri kendisini kandırırken diğerleri islamın özünü yaşıyor... Şaşılacak bir dünya, şaşılacak bir imtahan...

yeşil
13. November 2011, 04:47 AM
...Allah, pisliği aklını kullanmayanların üzerine yağdırır(Yunus Suresi 100)


Bu söz üstüne söz var mı kardeşim? Allah'ın Adil sıfatının bir tecellisi bunlar şaşmak ne haddimize...