PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Savm'ın/Orucun Niteliği


Barış
7. August 2011, 05:46 PM
Selam,

Oruçla ilgili bir çalışmanın linkini ilgilenen arkadaşlar için veriyorum.

http://www.koklerimiz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=139&Itemid=151

mavera
10. August 2011, 10:50 PM
yazıdaki

"İşte savm, arzu ve isteklerimiz konusunda kendimizi tutmak, bu yönde irade göstermektir. Arzu ve istekler insandan insana değişebilir. Sigara içen bir insan için savm, sigara içmemek olabilir. Bütün gününü bilgisayar başında oyun oynayarak geçiren bir insan için savm, bilgisayardan uzaklaşmak olabilir. Kumar oynayan bir insan için savm, kumar oynamaktan uzaklaşmak olabilir. Alkol kullanan bir insan, alkol konusunda kendini tutarak savm edebilir. Dedikodu yapan bir insan, başka insanları çekiştirmemek, ileri geri konuşmamak şeklinde savm edebilir. Küfürlü konuşan bir insan, bu hususda kendine hakim olarak savm edebilir. Kızgın bir insan, kızgınlığına hakim olarak savm edebilir. Para ve mal sevgisi olan bir insan, çevresine maddi destekte bulunarak savm edebilir. Bünyeleri, duyguları, düşünceleri, arzuları, hayatı algılamaları, psikolojileri farklı milyonlarca insan için geçerli bir tek savm şekli yoktur.
Savm ile kendini tutma eylemi, Allah’ı anmak içindir.

Ancak bugüne kadar savm önce oruç ismiyle hayatımıza girmiş daha sonra da yememek içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak olarak algılanmıştır.

Ragıp El İsfahani Müfredat’ta savm için yaptığı tarif hayatımıza yerleşmiştir. Ragıp El İsfahani Müfredat’ta savm’ı “yemeyi, içmeyi, konuşmayı ve cinsel ilişkiyi bırakmak” olarak tarif etmiş ve bu tarif de kabul görmüştür."

açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

hiiic
10. August 2011, 11:59 PM
o dediğiniz şey sadomazişim mi ne... onda var,, kendine acı çektirmek ve bundan hatta zevk almak. Bir an düşünüp Alim sanılan islam uydurukçularının arasından böyle psikolojisi bozuk tipler çıkmış mıdır, fetayı bunlar mı vermiştir diye düşünmeden edemiyorum.

Çünkü bu bakış açısının sonu bizi kafamıza bıçak çakıp yanağımıa şiş sokmaya götürür,,, amaaan nesi kötü ki? Allah için nefsime acı çektiriyorum,... terbiye ediyorum onu.

Ramazan denen ayın genel bir ihtiyaç yada sorunun (kıtlık, kriz gibi) dönemler olduğunu dair kendimce delillerim var.
Çünkü piramid kardeşimin daha önce sitede değindiği bilgiden (oruçlu tutabilene yani yemeyene birde bir açı doyurmak görevi vardır, tutamayana değil) sonra şu ayetlerinde oruçla bağlantılı olduğunu açıkca görebiliriz.


İnsan 8
Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula, yetime ve esire yedirirler.


ve genel anlamda sadece yeme içmek değil, sorunun niteliğine göre tüm ihtiyaçların giderilmesi olduğu da apaçıktır (cehalet zamanı eğitim, savaş zamanı silah (örneğin kurtuluş savaşında askerin ihtiyacının halktan toplanması))


**********
Beled SURESİ
Diyanet Vakfı Meal

1. Andolsun bu beldeye ,
2. Ki sen bu beldedesin ,
3. Ve andolsun babaya ve ondan meydana gelen çocuğa,
4. Biz, insanı ( yüzyüze geleceği nice ) zorluklar içinde yarattık.
5. İnsan, hiç kimsenin kendisine güç yetiremeyeceğini mi sanıyor?
6. " Pek çok mal harcadım " diyor.
7. Kimse onu görmedi mi sanıyor?
8. Biz ona iki göz vermedik mi?
9. Bir dil ve iki dudak ,
10. Ona iki yolu ( doğru ve eğriyi ) gösterdik .
11. Fakat o, sarp yokuşu aşamadı.
12. O sarp yokuş nedir bilir misin?
13. Köle azat etmek,
14. Veya açlık gününde yemek yedirmektir,
15. Yakınlığı olan bir yetime.
16. Veya hiçbir şeyi olmayan yoksula.
17. Sonra iman edenlerden, birbirlerine sabrı tavsiye edenlerden ve birbirlerine acımayı öğütleyenlerden olmaktır.
18. İşte bunlar sağdakilerdir.
19. Ayetlerimizi inkar edenler ise işte onlar soldakilerdir,
20. Cezaları, kapıları üzerlerine sımsıkı kapatılmış bir ateştir.

sağdakiler; kitabı sağdan verilenler yani amel etmiş insanlar... Yani? amel nasıl edilirmiş ayet apaçık açıklıyor... YAT-KALK ile ancak spor yapılır... Ama yat-kalk ibadeti sevaptır, doğru sevaptır, sevap fayda kazanmak demektir ki sporun faydası sevabı vardır.

merdem
22. February 2013, 04:32 AM
Sen cok yasayasin hiiic kardesim, özendirdin yani beni, birdenbire bende spora baslasam dedim :p spor hocasina ihtiyacim olurmu acaba?:D

ORHAN VELİ
16. July 2013, 04:09 PM
Sen cok yasayasin hiiic kardesim, özendirdin yani beni, birdenbire bende spora baslasam dedim spor hocasina ihtiyacim olurmu acaba? Günde beş vakit namaz ve bu güne kadar kılmadığınız farz namazlarınızın kazasını kıldığınız an işte size günlük spor.Kolay gelsin

merdem
16. July 2013, 04:48 PM
Günde beş vakit namaz ve bu güne kadar kılmadığınız farz namazlarınızın kazasını kıldığınız an işte size günlük spor.Kolay gelsin

Farz namazlarin kazasi (!) nedir acaba, hangi ayetlerle belirtilmistir, kilinmayan namazlarin kaza olarak kilinabilecegi?

ORHAN VELİ
21. July 2013, 05:39 PM
Merdem hanım benimkisi bir espiriydi.Tabiiki ben namazın olmadığını savunan biriyim kaldıki kazasını yazayım.