PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Melekler ve insanlar


Ali Rıza Borazan
8. July 2011, 11:16 PM
MELEKLER VE İNSANLAR

MELEK:İnsanın fiziki yapısı da dahil olmak üzere insanın dışındaki insanın emrine amade olan bütün varlıkları adıdır.

Öyleyse bu güne Kadar anlatılan Kur’an’ın dışındaki melek kavramı,yanlıştır. O zaman, ondan uzaklaşıp, Kur’an’ın tarif ettiği melek kavramına gelerek Allah’ın yerine koyduğu kelimeleri yerinde tutmaya çalışalım.

“ve meleklere Ademe secde edin dedik İblis hariç secde ettiler.”

Melekler öyle bir varlık ki Hem Ademe secde edin emriyle Allah'ın emrini yerine getirerek Allah’a secde ediyor hem de secde edeceği yeri tarif ederek, Ademoğlunun emrine giriyor.

Meleği tarif ederken Allah’ın yarattığı İnsanoğlunun fiziki yapısıda dahil insanın dışındaki bütün Allah’ın yarattığı zerreden küreye kadar olan her şey demiştik.


Şimdi de iblis nedir ona bir bakalım.

İBLİS: İnsandaki fısk ve fücurun asıl Allah’a kulluk için yaratılmış olan insanı doğru yoldan alıkoymak için vesvese veren varlığın adıdır.

O zaman iblis insanın içinde olan ve insana kötülüğü fısıldayan. Bir melektir. Kur’an’da aynı zamanda nefis anlamında da kullanılmıştır.

12/23Evinde kalmakta olduğu kadın ondan murat almak istedi ve kapıları sımsıkı kapatarak,isteklerim senin içindir gelsene (dedi) (Yusuf)dedi ki Allah’a sığınırım çünkü o benim efendimdir.Yerimi güzel tutmuştur.Gerçek şudur ki zalimler kurtuluşa ermez.”

12/24-“Andolsun kadın onu arzulamıştı Eğer Rabbinin (zinayı yasaklayan)kesin kanıtını görmeseydi O da onu arzulamıştı. Böylece biz ondan kötülüğü ve fuhuşu geri çevirmek için (ona delil gönderdik) çünkü o muhlis kullarımızdandır.”

Kur’an öyle girift bilmece gibi bir şey ki bu bilmeceyi çözebilmek için. Çok düşünüp aklı iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü her kelimenin diğer kelimelerin açıklamasına ihtiyacı vardır.

Şimdi iblis cinlerdendi ayetine bir bakalım.

18/50” Hani meleklere ademe secde edin demiştik.İblisin dışında secde etmişlerdi.

O cinlerdendi Böylelikle Rabbinin emrinden dışarı çıkmıştı Bu durumda beni bırakıp böylece onun soyunu veliler mi edineceksiniz ? Oysa onlar sizin düşmanlarınızdır. Zalimler için ne kadar kötü değiştirmedir.”

Ayette de izah edildiği gibi insan vücudunu oluşturan parçalardan biri fısk ve fücur yani iblis demiştik Asıl insanın yaratılışı verdiği söz nedeni ile Allah’ı bilip itaat etmesi yaratılışa daha uygundu.

7/172: “hani rabbin adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış Onları kendi nefislerine karşı şahitler kılmıştı Ben sizin rabbiniz değimliyim? ( demişti de) Onlar evet (rabbimizsin) Şahit olduk demişlerdi . Kıyamet günü biz bundan habersizdik dememeniz içindir.”

İşte insanın ana yapısının bir köşesinde yabancı olan iblisin ,insanı kuşatmasıyla Allah’ı rab kabul eden insanı vermiş olduğu bu sözden vazgeçirterek. Şeytan ,kâfir zalim yoldan çıkmış adlarıyla anılıyor.”

Derin Düşünce
11. July 2011, 10:27 AM
Azizim, birde kanatlı olan melekleri acıklar mısınız?

hiiic
12. July 2011, 02:24 PM
Fâtır 1
Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah’a mahsustur. O, yaratmada dilediğini artırır. Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter.

kuş mu bunlar?

hiiic
12. July 2011, 02:36 PM
Kur’an öyle girift bilmece gibi bir şey ki bu bilmeceyi çözebilmek için. Çok düşünüp aklı iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü her kelimenin diğer kelimelerin açıklamasına ihtiyacı vardır.

1. Kuran bir anda inmiş bir kitap olmadığı için onun ayetleri inerken o ayete bütünsel Kuran bakışıyla bakma imkanı yoktu. Dolayısıyla necm'sel bir bakış yeterlidir.

2. Kuran arapların, bırakın okuma yazmayı, edep kurallarını bile bilmeyen cahillerne anlasınlar diye kolaylaştırılmış bir kitaptır, ona girift sudoku kapsamına alamıyacağım.

pramid
13. July 2011, 06:55 PM
cenah: kanat anlamında kullanıldığı gibi
"müminlere rasulüm kanatlarını ger"
"anne ve babası çocuğa kanat gererler" ifadesi olarak da geçer.

burada allahın güçleri kat kat olur...ve melekler sadece azap üzere iner... rüzgar kat kat, seller kat kat, deprem kat kat olduğunu bizler ölçeriz..

ayrıca bu meleklere dişil isim verirler.. rüzgar tanrıçası, su ve deniz tanrıçası, ateş tanrıçası....... bereket tanrıçası(menat), güç tanrıçası (uzza), yeri ve göğü yaratan doğa tanrıçası(el-lat)...

gök tanrı yukarıda oturur 600 kanatlı vahiy tanrıçası da gökten vahy getirir......

NASIL GÜZEL Mİ ŞİRK DÜZENİ........ ALLAHIN ELİ KOLU (BENZETMEDİR) BAĞLI DEĞİL Mİ?...... GÖRDÜNÜZ MÜ YAHUDİ DİNİNİ

hiiic
15. July 2011, 06:24 PM
Âl-i İmrân Suresi 124.
O zaman sen, müminlere şöyle diyordun: İndirilen üç bin melekle Rabbinizin sizi takviye etmesi, sizin için yeterli değil midir?

Âl-i İmrân Suresi 125.
Evet, siz sabır gösterir ve Allah'tan sakınırsanız, onlar (düşmanlarınız) hemen şu anda üzerinize gelseler, Rabbiniz, nişanlı beş bin melekle sizi takviye eder.

bu ayetteki melekler kim? nişanlı melekler? o dönemde füze helikopter icat olmuş olsa bir anlam vereceğim ama?

pramid
17. July 2011, 07:32 PM
kalb yöntemi ile arapça kelime oulşturma
eklem
kelime/kelam
melek

SAVAŞTA MELEKLER www.dersvekuran.blogcu.com
MELEKLERİN SAVAŞMASI
Allah tıpkı bal arısına vahy ettiği bibi savaş esnasında bizlerde bulunan Melekelere emrediyor ve bu Bizim melekelerimizi güçlü kılıyor. -Parmak uçlarının hassasiyetini ALLAH artırıyor. Attığımız zaman isabet oranlarımız artıyor yani inanmışlara sebat(nişanlarımız ve vuruşumuz tam isabet(sbt kök)). ENFAL SURESİ'
11. Hani O [Rabbiniz], yine Kendi katından bir güven olarak bir uyku sardırıyordu. Sizi kendisiyle temizlemek, şeytânın pisliğini/zararını sizden gidermek, yüreklerinize kuvvet vermek ve ayaklarınızı sağlam durdurmak için gökten üzerinize bir su indiriyordu.
12. Ve hani, Rabbin meleklere vahyediyordu: “Şüphesiz Ben, sizinle beraberim, hadiyin inanmış kimselere sebat verin. Ben, küfretmiş kimselerin yüreğine korku salacağım, hemen boyunların üstüne vurun, onlardan tüm parmak uçlarına [eklemlerine] da!”
Bu yardım nedeni ile oku silahın mermisini vb. atan ALLAH ve öldüren yine Rabbimiz oluyor. ENFAL SURESİ'
17. Artık, onları siz öldürmediniz, lâkin onları Allah öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, lâkin Allah attı. Ve mü’minleri bundan güzel bir bela ile belâlandırmak [güzelce sınamak] içindi. Şüphesiz Allah, en iyi işitendir, en iyi bilendir.
18. İşte! Şüphesiz Allah, kâfirlerin tuzağını zayıflatandır.
Kafirlerin melekelerine de Allah vahy ediyor bu sefer onların parmak uçlarındaki güç gidiyor, korkuları artıyor ve boyunları üzeri hareket kabiliyetleri gidiyor.
Âl-i İmrân-123-127

Ve andolsun, sizler güçsüz iken, Allah, şükredesiniz diye size Bedir'de yardım etti. Öyleyse Allah'a takvâlı davranın. Hani sen inananlara, “Rabbinizin, indirilen/hulûl ettirilen üç bin melekle size yardım etmesi size yetmez mi?” diyordun. Eğer sabrederseniz ve takvâlı davranırsanız, evet (sizi Rabbiniz destekler). Ve eğer onlar, ansızın üzerinize gelseler, Rabbiniz size işaretlenmiş/eğiten/gönderilmiş beş bin melekle yardım eder. Ve Allah, bunu [yardımı] size sırf bir müjde olsun ve kalpleriniz bununla yatışsın diye yaptı. Ve bu yardım, sırf, O [Allah], küfretmiş olan kimselerden bir kısmının kökünü kessin yahut onları perişan etsin de kaybeden kimseler olarak dönüp gitsinler diye azîz ve hakîm Allah katındandır.
“Melek” kavramı hakkında doğru bilgi sahibi olmayan kimseler, melekleri savaşa sokmuşlardır.TEKNİK DETAYDarabe’nin olası “vurmak” fiiline örnek olarak gösterilebilecek birkaç ayetten biri de budur. Şimdi ayeti yakından inceleyelim.

… fadribû fevka-l-a’nâki vadribû minhum kulle benân(in)
… Şimdi vurun boyunlarının üstüne. Vurun, onların bütün parmaklarına

Savaş sırasında kimse parmakları kesmekle uğraşmaz fakat buradaki emir bütün parmaklara vurulması gerektiği. Savaş sırasında bu emre nasıl uyulacak?
Sanırım çevirmenler bu ayette kime seslenildiği konusunda ayetin başında açıkça belirtilmiş olmasına rağmen kafaları karışmış durumdalar. Ayet melaiketi yani geleneksel çeviriye göre meleklere sesleniyor.

ملك fiilinin anlamlarına bakalım: sahip olmak; güç, otorite, hakimiyet sahibi olmak; hüküm sürmek

Aynı kökten olan malik, kral anlamına gelir. Melakut ise krallık. Melek ise geleneksel çeviriye göre melek… Peki nedir bu melek? Allah’ın kontrolü altındaki güçler. Allah’ın değişmez fizik yasaları veya diğer güçler buna örnektir. O yüzden ikisi de “melekler” için benzer çevirileri kullanmışlar.

İż yûhî rabbuke ilâ-lmelâ-iketi ennî me’akum feśebbitû-lleżîne âmenû(c) seulkî fî kulûbi-lleżîne keferû-rru’be fadribû fevka-l-a’nâki vadribû minhum kulle benân(in)

Rabbin vahiy ettiği zaman * meleklere / güçlere ** “Sizinleyim, inananları destekleyin. İnkar edenlerin kalplerine korku / dehşet salacağım*** o yüzden onların boyunlarının üstüne vurun ve onların her parmağına vurun!

Dikkat edilirse bir dehşetten sonra kafirlerin boyunlarını ve her parmağını etkileyen bir olaydan bahsedilmekte. Bakın anksiyetenin (aşırı endişenin) insana yapabilecekleri:

Bu hastaların fiziksel belirtileri sempatik sinir sisteminin aşırı aktivitesi ve kas geriliminin yoğunlaşmasını sonucu ortaya çıkar. Gastrointestinal sistem belirtileri olarak ağız kuruması, yutkunma zorluğu, epigastriumda hassasiyet, hava yutmaya bağlı geğirme, bağırsak hareketlerinde artma veya azalma oluşabilir. Solunum sisteminde; göğüste daralma hissi, nefes almada zorlanma, ve aşırı nefes alıp verme meydana gelebilir. Kalp damar sisteminde; çarpıntı, kalp üzerinde ağrı veya huzursuzluk hissi, boyunda ve muhtelif bölgelerde kalp atımlarının hissedilmesi görülebilir. (http://www.genbilim.com/content/view/3601/38/)

Görüldüğü gibi ayette herhangi bir fiziksel darbeden bahsedilmemekte, tamamen mecaz bir anlatım geçmektedir. Bu nedenle bu ayetten de “ortaya koymak, çıkarmak” anlamı çıkarılabilir.

Ali Rıza Borazan
5. August 2011, 05:11 PM
Kanat değişik maharetlere sahip anlamına gelmektedir. Bir traktör su çekmede ilaç yapmada yük taşımada çift süremede kulanılabildiği gibi.