PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adem


Ali Rıza Borazan
8. July 2011, 11:09 PM
ADEM

Önce Kur’an da geçen isimleri Kur’an içerisinde arayarak kastedilen manayı anlayabilirsek Kur’an’ın içindeki konuları ancak o zaman anlayabiliriz.

2/30: “Hani Rabbin meleklere: "Muhakkak Ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti. Onlar da: "Biz Seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin?" dediler. (Allah:) "Şüphesiz sizin bilmediğinizi Ben bilirim" dedi.”


Şimdi ayetin içeriğine baktığımız zaman önce iki varlıktan söz ediliyor. Varlığın bir tanesi melekler; bunlar daha halife olan Adem yaratılmadan önce yaratıldığı bilinen varlıklar olduğu anlaşılıyor. Bunların özelliği Allah’ı şükürle yüceltip takdis etmesidir.
İkinci bir varlık olan daha yaratılmamış fakat adı konuşulan halife olacak olan bir varlıktan bahsediliyor. Ayette geçen halifenin özellikleri bahsedilirken bozgunculuk çıkarması ve kanlar akıtması özelliğini taşımasıdır.

2/31: “ Ve Adem'e isimlerin hepsini öğretti. Sonra onları meleklere yöneltip: "Eğer doğru sözlüyseniz, bunları Bana isimleriyle haber verin" dedi.”

Yine bu ayette iki varlıktan söz ediyor.Birincisi halife olarak yarattığı varlığı şekillendirmeye ona akıl ve irade vererek Üstün bir konuma getiriyor “ Ve ademe İlimlerin hepsini öğretti ifadesi ile de , geçmişi anı ve geleceği, aynı anda kullanma sanatı yaparak.İnsan oğlunun var oluşu ile kıyametin sonuna kadar geçecek olan bir zamanın portresini çiziyor .

Aynı zamanda meleklerle ademin arasındaki yaratılış farkını belirginleştirerek.” Eğer doğru söylüyorsanız bunları bana isimleriyle haber verin dedi.

Otuzuncu ayette Halife olan Adem konusunda kuşkularını dile getiren melekler.. Bu ayette mükemmel bir yaratık olan adem Kâinatın esrarını çözmeye aday bir varlık olarak karşımıza çıkıyor.

Yine konu bütünlülüğü içerisinde ayetleri.okumaya devam eldim.

2/32”Dediler ki sen yücesi bize öğrettiğinden başka bilgimiz yok gerçekten sen her şeyi bilen hüküm ve hikmet sahibisin.”

Bu Ayette meleklerin portresini çiziyor Yine rableri olan Allah’ı tesbih ediyorlar Kedilerine verilen bilgilerin dışında bilgileri olmadığını itiraf ederek, Allah’ın emri karşısında eğiliyorlar. Ademin büyüklüğünü kendilerinin ise küçüklüğünü bilip Ona boyun eğme konusunda hazır bir hale geliyorlar.

2/33” Ey adem bunları onlara isimleriyle beraber haber ver.dedi O bunları onlara isimleriyle beraber haber verince dedi ki Size demedim mi Göklerin ve yerin gaybını ben bilirim. Gizli tuttuklarınızı ve açığa vurduklarınızı da. Ben bilirim.”

Allah Ademi inşa ederken ademin üstünlüğünü dile getirip. Meleklerin yapamadığı meleklerin çözemediği Kainatın esrarını çözecek kapasitede yarattığını Vurgulayarak. Gaybın anahtarları elinde olan Allah’ın büyüklüğünü her şeyi gizli ve açık bildiğini anlatıyorlar.

2/34” Ve meleklere Ademe secde edin dedik iblis hariç hepsi secde ettiler. O ise diretti kibirlendi böylece kâfirlerden oldu.”

Yaratılış biçimi olgunlaşmaya doğru giden adem. Artık kendisinin yaratılışına muhalefet eden melekler, tarafından secdeye layık görülüp Ademin emrine amade kılınmış oluyor yine melekler içerisine dahil edilip. Fakat insanda üslendiği görev farklılığı nedeni ile meleklerden ayrılıp insanı Allah’a isyan etme konusunda insana teklif götürdüğünden adı vesvese veren iblis oluyor.

2/35” ve dedik ki Ey Adem se ve eşin cennette yerleş İkiniz de ondan neresinden dilerseniz bol bol yiyin Ama şu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz.”

Bu ayette farklı bir isim daha geldi karşımıza “ EŞ” İkisi de cennete fakat daha tamamı oluşmamış bir insan tipinin sinyalleri geliyor. Burada yasak bir ağaçtan söz edilirken yaşamında belirli şeylerin serbest belirli şeylerin de yasaklanarak onun hayatta başı boş birileri olmadığını ima ederek sınırlar çizilmeye başlıyor.

2/36” Fakat şeytan ondan ikisinin ayağını kaydırdı böylece onları içinde bulundukları durumdan çıkardı..Biz de kiminiz kiminize düşman olarak inin Sizin için yeryüzünde belli bir vakte kadar bir yerleşim bir metea vardır dedik.”

Artık büyük bir kısmı tamamlanmış olan insandan söz ediliyor Bu ayette bir de şeytan kavramı çıktı ortaya acaba bu şeytan nedir.? Yıllardır sözü edilen fakat bir türlü tarif edilemeyen edilse de insanları tatmin edemeyen Bu söylenti Kur’an’ı düzgün anlamakla gün yüzüne çıkacak kanaatindeyim.

2/37”Derken Adem rabbinden bir takım kelimeler aldı Bunun üzerine (Allah’ta) Tövbesini kabul etti. Şüphesiz o tövbeleri kabul edendir.”

Bu ayette artık insanı oluşturan bütün materyaller oluşmuş Hem günah işleyebilen hem de günahından dolayı tövbe edebilme yeteneğine sahip olan bir varlık.

Öyleyse Ademi tarif etmeye çalışalım:
ADEM: İnsanın takvasının ve fıskının oluşmadığı Aklının da verilmediği Fakat insanı meydana getirebilecek materyallerin adıdır.

İNSAN; Halife olarak yaratılmaya aday gösterilen ademin ana parçalarını lisan-ı haliyle konuşturarak. Aklıyla, takvasıyla fısk ve fücuru ile Diğer Varlıklardan ayırarak Allahın kendisine muhatap olarak benimsediği mükemmel bir varlıktır.

Şimdi Kur’an’ın İnsan için çizmiş olduğu Portreyi Şems suresinden dinleyelim.

91/7” Nefse ve ona bir düzen içinde biçim verene.”
91/8” Sonra ona fücurunu ve ondan sakınmayı ilham edene.”
91/9-Onu arındırıp temizleyen Gerçekten felah bulmuştur.
91/10 –ve Onu örtüp saran da yıkıma uğramıştır.”

Sonuç Olarak diyebiliriz ki. İnsan nötür bir varlıktır.Hem Allahın Yasakladığı şeylere karşı eğilimi var hem de Allahın Yasakladığı şeyleri yapmamaya ve yaptığı zaman uyaran bir ses gelmesi ve uyarılması olayı var.

Bu iki İnsandaki değişik olarak yaratılmış olan insanın takva yolunda ve fısk yolunda gidebilme eğiliminde oluşuyla aklı da devreye sokarak istediği yönde gidebilme eğilimiyle değişik isimler almaktadır. İşte insan kelimesi kuranda çok geçmektedir. Kuranın bu ismi diğer akleden varlıklar insan olduğu halde davranış ve yaşam biçimlerine göre adlandırılmaktadır. Muttaki İnsan, Kafir İnsan olmak üzere. Bunları ayrı ayrı inşallah inceliyeceğiz.

İsterseniz İnsan olduğu halde başka isimlerle kuranın zikrettiği varlıklardan söz etmeye çalışalım. Şeytan, cin, kadın erkek, ihtiyar genç , yaşlı ingiliz fıransız vs. say sayabildiğin kadar Akleden ve Allaha karşı ibadet ve kullukla sorumlu bütün varlıkların adıdır. inşallah toplumların yanlış algıladığı değişik kelimeleri kuran bütünlüğü içerisinde zamanı zemini geldikçe açıklamaya çalışacağız inşallah.

Derin Düşünce
11. July 2011, 10:31 AM
İnsanlık aleminin ilk tiyatral sahnesi. Bir drama. Anlayalım diye, kul algılamasına indirgenmis bir kurgu. Adem ve melekler, birde iblis.... Hakem Allah. Dikkat edilmesi gereken bir soru var Neden Rab , secde edilmeye layık tek varlık kendisi oldugu halde tum meleklerin insana secde etmesini istedi? Neden kendine degilde ademe..

Muhabbetle

hiiic
11. July 2011, 01:18 PM
Çünkü Allahın yarattığı varlıklardan secde istemesine ihtiyacı yok, yaratılmış herşey ona istese de istemese de secde ediyor. İşte zaten insan için "0" noktası burası değil mi? Allah kendisine iradesizce secde eden cansız yada canlı varlıkları yada onların gölgelerini değil, kendisine kendi iredesiyle boyun eğen insanı ve cinleri yaratmak istedi ve şimdi buradayız. Kimimiz boyun eğiyor kimimiz ise isyan ediyoruz. Secde etmemizi engelleyen ise kendi böbürlenmemiz, kendimizi üstün görmemizden başkası değil.

Hakikatte insanda istesede istemesede Allahın buyruğuna boyun eğer/secde eder. sadece bu secdeyi retedebilir.