PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran'a göre erkekler, kadınlardan bir derece üstün müdür


pramid
13. April 2011, 07:54 PM
02.228 Boşanmış kadınların kendi başlarına üç âdet ve temizlenme süresi beklerler. Eğer Allah'a ve âhiret gününe inanmakta iseler, Allah'ın onların rahimlerinde yarattığını saklamaları kendilerine helal olmaz. Kocaları, bu süre içinde herhangi bir şekilde barışmak isterlerse eşlerini geri almaya herkesten daha çok hak sahibidirler. Kadınlar, örfe uygun biçimde, sorumluluklarına benzer hakları da vardır. Erkeklerin kadınlar üzerinde bir derece farkı vardır *. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir.



Bu ayet genelde alıntılanırken sadece sonunun kopyalanması İslam'ın kadına bakış açısının çaptırılması için çokça başvurulan bir yöntemdir.



Allah' ın erkek ve kadının yaptıkları iyilik ve güzellikleri ödüllendirmede bir ayırım yoktur. "4.124 Erkek veya kadın, inanmış olarak hayra ve barışa yönelik işler yapanlar cennete gireceklerdir. Ve zerre kadar zulme uğratılmayacaklardır." (4:124). Bu ayetten önceki ayetlere bakarsanız boşanma gerçekleşmeden önceki bekleme süresinden bahsettiğini görürsünüz. Buradaki derece erkeklerin kişisel olarak boşanmayı başlatabilmeleridir, kadınlar ise bunu bir yetkilinin aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Yani bu avantaj sadece boşanma konusunda geçerlidir. Bu avantajın yararı da birkaç ayet öncesinde bahsedildiği gibi kadının hamile olması gibi durumlarda erkeğe düşünme süresi vermek içindir.



Muhammed Esed de bu dereceyi benzer biçimde yorumlamıştır:



"Boşanmış bir kadın bekle (iddet) süresi bitmeden önce kocasının ilişkiye yeniden başlama teklifini reddetme hakkına sahiptir; ama ailenin bakımı erkeğin ellerinde olduğundan geçici boşanmayı feshetme hakkı öncelikle erkeğindir."



Kim kimden üstündür?



09.20 İman edip hicret eden, Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla didinenler derece bakımından Allah katında daha yücedirler. Kurtuluşa erenler de işte bunlardır.

hiiic
14. April 2011, 10:13 PM
Müslüman bir kadınla erkek arasında üstünlük savaşı mı olur muş?

bizler birbirimizin örtüleri, tamamlayanı değil miyiz?

Kendisini kadından büyük gören kişi neyine güveniyor? :) malına mı çocuklarına mı?

FEDAKARADAM
15. April 2011, 10:45 PM
müslüman bir kadınla erkek arasında üstünlük savaşı mı olur muş?

Bizler birbirimizin örtüleri, tamamlayanı değil miyiz?

Kendisini kadından büyük gören kişi neyine güveniyor? :) malına mı çocuklarına mı?
Üstünlük takva iledir..Gerisi angaryadır.Fiziki açıdan erkek kadından üstündür.

merdem
19. April 2013, 02:01 AM
Yahudiler ve Hristiyanlar ( neye dayanarak böyle düsünüyorlarsa ) erkeklere bir cok haklar tanimislar, erkeklerin kadinlardan üstün olduklarini öne sürmüslerdir.

Kadini aybasi halini dahi kötülemislerdir, sanki kadinlar aybasi görmeselerdi dogum nasil gerceklesebilirdi? Kiz cocugunu birakin bir kenara, erkek cocuklarinin dünyaya gelmesi nasil olacakti? Yüce Allah devamli "OL" emriyle mi dolduracakti dünyayi insanlarla. Sünnetullah'a saygi nerede kaldi.

Erkeklere tanidiklari haklarda o kadar ileri gitmislerki, Rabbimize "BABA" diyerek hitap etmeye baslamislar. Bakarmisiniz lütfen karistirdiklari halta. "BABA" ne demek oluyor? Erkeklere bictikleri degerden ötürü Allah'in (hasa) ERKEK oldugunumu ileri sürüyorlar? Kahrolasicalar nasilda yalan uyduruyorlar. 3 leme yaptiklarinda dahi Allah'a (hasa) BABA diyorlar, Isa'ya baba'nin oglu diyorlar bir de kutsal ruh diye bir sey uyduruyorlar yanina. Bakarmisiniz karistirdiklari halta, Isa'nin annesi Meryem'i kadin oldugu icin sokmuyorlar bile üclemeye :p Meryem ANA diye dualarinda birseyler mirildaniyorlar hepsi o kadar.

Allah sapittirmasin kimseyi diyecegim, ama sapitan insanoglunun kendisidir. Yaradan kimseyi sapittirmaz, tüm insanlarin iyiligini arzu etmemis olsaydi Resullerini göndermezdi insanogullarini devamli uyarmazdi.

Kalbini Rabbine kapatana Rabbi de dogruya giden yollarini kapatir. Kimseyi zorlamaz, isteyen sapikligi isteyen dogruyu secer.

Allah istemeseydi bizde dogrulardan olurduk sapitanlardan degil demeleri kendi uydurmalaridir. Allah kimseye zulm etmez.

yolcu42
22. January 2018, 10:15 AM
İnsanların fıtratı gereği farklı görevleri vardır.

İlçeyi kaymakam yönetir.
Şehir halkına göre yetki yönünden bir üstünlüğü vardır.

Fakat kanun önünde herkesle eşittir.
Yani bu üstünlüğü ona istediği her şeyi yapma yetkisi vermez

Nisa34 e göre erkekler evi geçindirdikleri için evi reisidir

Peki kadın çalışırsa?


Çalışan Anne-babalar çocuklarını bakıcıya bırakmak zorunda kalıyor.
Çocuğun anne şevkatine,merhamete en ihtiyaç duyduğu dönemlerde onu yalnız bırakıyoruz.
Bu çocuklar büyüdüğü zaman onlardan aynı vicdanı bekleyebilirmiyiz.

Yani anneler,çalışsa bile asıl görevinin annelik ve ev hanımlığı olduğunu ve kariyerin ikinci plan olduğunu unıtmamalılar

Eski bağnaz söylemlere bakarak veya feministlere şirin gözükmek için orta yoldan ayrılmayalım.
Tahrim1 in bu konuda bir evrenselliği olabilir.

Erkeğin evde yönetici olması,eşini dövme yetkisi vermez.
Öyleki darp kelimesi,dövmek değil kanaatindeyim.

misali DARP ETmek.(13/17)
Kadına DARP ETMEK.(4/34)
Yola DARP ETTİĞİNİZDE..(2/273)
Asanla taşı DARP et(2/60)
Örtüleriyle üzerlerine DARP ETSİNLER(Nur31)


Darp etmenin manası (tam olarak karşılığı bu değil siz anlayın.):etkisi altına almak,aktif duruma geçmek gibi..etkilemek gibi bir kelime.(“bi” Edatıyla gelirse “kullanmak, etkinleştirmek”)

“Kadınları etkiniz altına alın”(kılıbıklık yapmayın gibi.)

“Onları şu misalle etkile”

“Yolu etkiniz altına aldığınızda”.yola çıkınca yol pasif sen aktif durumdasın.

“bi”edatı alan kelimelere dikkat edin.onu kullanıp etken hale getirmeyi kasdediyor.)

Asan ile taşa darp et.(biasake)(asanı kullan)

Örtülerini darp etsinler.(bihumurihinne.)(örtülerini kullansınlar.)

Burda da “(biercülihinne)ayaklarını KULLANARAK zinetlerini belli etmeye çalışmasınlar”.(halk arasında ki “kırıtmadan yürüsünler”)

Özetle, işin aslı,
Erkek mi üstündür kadın mı?

Cevap,
İkisi de acizdir,tek bir nefese muhtaçtır,bir
gün su içmese bütün planlarını unutup su aramaya başlar.
Kim rabbin sevgisini kazanırsa üstün olan odur.

Herkes kendine verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıdır. Bu görev onu kibre veya isyana sürüklememelidir


En doğrusunu elbette allah bilir.

galipyetkin
26. January 2018, 03:13 PM
Zannederim yukarıdaki yazıda "Tahrim-1" yerine "Ahzab-50. ayetinin meali misal olarak verilse daha iyi olurdu.

Bakın Ahzab-50 mealini nasıl çevirmişler:
Elmalılı: "Ey peygamber! Biz bilhassa sana şunları helâl kıldık: Mehirlerini vermiş olduğun eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak ihsan buyurduklarından sahip olduğun cariyeleri, amcalarının kızlarından, halalarının kızlarından, dayılarının kızlarından, teyzelerinin kızlarından seninle beraber hicret etmiş olanları, bir de mümin bir kadın kendini peygambere hibe ederse, peygamber nikâh etmek istediği takdirde, onu başka müminlere değil de sadece sana mahsus olmak üzere helâl kıldık. Onlara eşleri ve cariyeleri hakkında neyi farz kıldığımızı biliyoruz. Bunlar sana hiçbir darlık olmaması içindir. Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."

Biz de sizin anladığınız mânâda anlarsak dünyada Peygamber'in helâli olmayan kadın kalmayacak; ana bir, bacı iki hariç, neredeyse her dişi.

Kaymakam misali de uygun düşmemiş. Çünkü devrimizde kaymakam artık devletten çok siyasi iktidarı temsil eden ve onun talimatlarıyla hareket eden ve onun tarafından atanan bir unsurdur.
Fakat İslam yaşamında işler "şura" ile olduğundan kaymakam ilçe halkının tayin ettiği konuları yerine getirmek için ilçe halkı tarafından ve içinden seçilir ve konular dışına çıkamaz.
Yani biri despotik, diğeri demokratiktir.
Bu nedenle kitaba göre ifade edilmeye çalışılan erkeğin(erkek kelimesinin)-her halde kocanın diye anlaşılması gerek- kaymakama benzetilmesi İslami düşünce tarzına uygun düşmemiş. Belediye Başkanı olsa bir nebze olabilirdi.

"Rical" kelimesinde halen "adam" diye ısrar edilmesini anlayamıyorum. Geçen yazılarımdan birinde "Araf- 46. ayeti inceleye-verin bir zahmet demiştim. Hiç oralı olunmamış.

7/A'RÂF-46.- "Ve onların aralarında bir perde ve A’rafın (tepelerin) üstünde onların hepsini simalarından (yüzlerinden) tanıyan adamlar-ricalun- vardır. Henüz oraya (cennete) dahil olmamış ama ümit eden cennet ehline: “Selâmlanmak (selâm) sizin üzerinize olsun!” diye nida ettiler"

Orada bahsedilen "Rical" öylesine bir adam mı?
Çöl Arab'ının, bedevinin bildiği en yüksek şey "kum tepeleri". İşte o ricalin yüksek bir sıfat sahibi olduğu böyle anlatılmış, kum tepelerine benzetilerek; yoksa orada anlatılan "kumdan tepeler" filan değil, yani o, "adam" denilen kişiliğin sıfatı! Yani "kum tepeleri kadar haşmetli."
Oradaki "adam dediğiniz" sopa gibi dikilip duran da, değil bilgili; kişilerin yüzüne baktığında, baktığı kişinin simasından o kişinin cennetlik mi cehennemlik mi olduğunu sezip, anlayan, arif, onları sevk edecek kadar yetkili bir idareci ve oranın yöneticisi olduğu anlaşılıyor. Yani "öylesine bir adam" değil.

Dolayısı ile gerek bu ayette gerek diğer ayetlerde geçen "rical" ifadesini basitçe (bazı zaman eş, bazı zaman da koca anlamı verecek şekilde) adam diye tercüme etmek hatalıdır.

Her şeyden evvel o, "yetkili idareci, mevkii sahibi, görevli, yönlendirici"dir..

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

galipyetkin
27. January 2018, 01:52 PM
Nisa34 e göre erkekler evi geçindirdikleri için evi reisidir

Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır.......

Açılım;
1. er ricâlu : erkekler
2. kavvâmûne : kâim olanlar, idareciler, koruyup gözetenler
3. alâ en nisâi : kadınlar üzerinde
4. bi mâ : sebebiyle, dolayısıyla
5. faddala : üstün kıldı

Ayetteki "alâ" kelimesi "üstün dereceyi, üst seviyeyi" ifade eder.

"Rical" kelimesini biliyoruz.
"Nisai" da iş, işçi, birine veya bir yere bağlı olarak çalışan.

Bu durumda anlamı, erkeklerin kadınlara üstünlüğü değil, işverenin/idarecinin/işi yönetenin, işçiye iş sağladığı, işi ve işçiyi iş yönünde yönlendirici olduğu için, çalışma sahasında/branşında üstün, talimat verici ve yönlendirici olmasıdır.

Zuhruf-32
"Rabbinin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? Dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz paylaştırdık. Ve onların kimini kimine derecelerle üstün kıldık ki, BAZISI BAZISINI TUTUP ÇALIŞTIRSIN. Rabbinin rahmeti, onların derleyip topladıklarından daha hayırlıdır." Yaşar Nuri Öztürk

Ayetlere bakıldığında yukarıda belırttiğimiz işçi-patron ilişkisi hariç kadın ile erkekler her alanda eşittirler. Bu konuya Sayın Tuğçe Deniz Akın şurada:
http://www.hanifler.com/showthread.php?t=1287
ayetlere dayanarak çok güzel açıklamalarda bulunmuştur.

Meselâ Ahzab-35:
Diyanet Vakfi: "Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata/itaate devam eden erkekler ve taata/itaate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır."

Saygılarımla.
Galip Yetkin