PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mısırlı mâriye


EVVAB_İNSAN
1. October 2008, 09:46 AM
MISIRLI MÂRİYE

Hz. Peygamber’in on birinci hanımıdır. Hz. Peygamber’e evlat doğ Mâriye, İslam’ın Mısır topraklarındaki zaferinde büyük kolaylıklar sağlamıştır. Onun, Peygamber tarafından nikâhlanmasının esas sebebi, buydu. Bir başka deyimle, Hz. Hatîce dışındaki tüm hanımlar gibi Mâriye de, bir tebliğ ve hizmet unsuru olarak rol almak üzere Peygamber hanımları arasına katıldı ve onun rolü Mısır’da, İslam diplomat ve askerlerine kolaylıklar sağlanmasına aracı olmaktı.
Durumu biraz daha yakından görelim:

Peygamber çocuğu İbrahim’in annesi Mâriye, hicretin 6. Yılında Mısır hükümdarı Mukavkıs tarafından, kız kardeşiyle birlikte, hediye olarak Hz. Peygamber’e gönderilmişti. Hz. Peygamber o sıralarda, dünyanın çeşitli bölgelerindeki hükümdarlara mektuplar yazıp onları İslam’a davet etmekteydi. Mukavkıs da mektuplara nazikçe ve olumlu cevap verenlerden biriydi.

Hediye olarak gönderilen iki kız kardeş, Mâriye ve Sirin’den ikincisi, Hz. Peygamber tarafından şair Hassân b. Sâbit’e verildi. Mâriye ise bizzat Peygamber tarafından nikâhlandı. Bu evlilik, bütün Mısır halkını İslam’a ısıttı ve tüm yöneticileri olumlu bir havaya soktu. Nitekim, Müslümanlar Mısır topraklarına, Bizans üzerine sefer yaptıklarında, bu olumlu yaklaşım, sonucunu vermiş ve Bizanslılara katılmaları beklenen Mısırlı Kıptîler, tarafsız kalarak Müslümanların zaferini hazırlamışlardı.

Mâriye beyaz tenli, güzel bir hanımdı. Peygamber hanımlarınca bu yüzden kıskanılırken, hicretin 8. yılında İbrahim’i doğurdu ve biraz daha kıskanılır hale geldi.

Mâriye, hicretin 16. yılında Medine’de öldü ve ünlü Bakî mezarlığına defnedildi.
(Mâriye için bk. İbn Sa’d, 8/212-216; Taberî,3/169; Yakubî,2/32,87; Öztürk; Hz.Fâtıma, 39-40)uran ikinci hanım ola İkinci Bölüm

(ASRISAADET’İN BÜYÜK KADINLARI” PROF. DR. YAŞAR NURİ ÖZTÜRK)