PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : -akıl- kullanılır ilgiyat bağı ayetler:


brkelit
28. January 2011, 11:26 AM
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla



-AKIL-

**

Biz emaneti [ akıl ve irade sahibi olup sorumluluk almayı] göklere, yere, dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten kaçındılar. Zira ağıt sorumluluğu insanoğlu yüklendi. Doğrusu [kafirlik, müşriklik, ve münafıklığı tercih eden her] İnsan cidden çok zalim, çok cahildir. (Ahzab:72)

a- bir görüşe göre buradaki “emnaet” sözcüğüyle kelimei tevhid”

b- Bir görüşe göre “adalet”

c- Bir görüşe göre “alfabe harfleri”

d- Başka bir görüşe göre ise “AKIL” kast edilmiştir..

Sahih olan görüş bu sonuncusudur Çünkü ancak akıl sahibi olmakla tevhid bilinebilir, adalet taharri edilir aranıp gerçekleştirmeye çalışılabilir. Alfabe hafleri öğrenilebilir. Daha doğrusu, beşerin gücü dahilindeki her şey, akıl aracılıgıyla öğrenilir, gücü dahilinde yapabileceği her güzel fiil akıl aracılığıyla (icra edilir) ve beşer,akıl sayesinde, Yüce Allah’ın yarattığı canlıların çoğundan üstün kılınmıştır.



**

Anlayasınız diye biz onu Arapça bir Kur'an olarak indirdik.(Yusuf:2)

Doğrusu, Biz onu Arapça olarak okunacak bir Kur'an yaptık ki akıl erdiresiniz. (Zuhruf:3)

Size de, Allah'ı bırakıp tapmakta olduğunuz şeylere de yuh olsun! Siz akıllanmaz mısınız? (Enbiya:67)

Şimdi, Rabbinden sana indirilen vahyin hak ve gerçek olduğunu bilen kişi ile âma olan kimse hiç bir olur mu? Ancak akıl sahibi kimseler düşünüp ibret alırlar. (Rad:19)

Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir (İbrahim:52)

O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da Allah'ın emri ile hareket ederler. Şüphesiz ki bunlarda aklını kullananlar için pek çok deliller vardır. (Nahl:12)

Hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse şüphesiz ona çokça hayır verilmiştir. Bundan ancak akıl sahipleri ibret alır. (Bakara:269)

Sana Kitap'ı indiren O'dur. Onda Kitap'ın temeli olan kesin anlamlı ayetler vardır, diğerleri de çeşitli anlamlıdırlar. Kalblerinde eğrilik olan kimseler, fitne çıkarmak, kendilerine göre yorumlamak için onların çeşitli anlamlı olanlarına uyarlar. Oysa onların yorumunu ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar: «Ona inandık, hepsi Rabbimiz'in katındandır» derler. Bunu ancak akıl sahipleri düşünür; (Ali imran:7)

Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ardarda gelişinde temiz akıl sahipleri için gerçekten ayetler vardır.(Ali imran:190)

Allah, Bahire, Saibe, Vesile ve Hami diye bir şey koymamıştır. Fakat kâfirler Allah adına yalan uydururlar. Onların çoğu düşünme yeteneğinden yoksundur.(Maide:103)

Allah'ın izni olmadıkça hiç kimse inanamaz. O, aklını kullanmayanlara kötü bir azab verir. (Yunus:100)

«Ey milletim! Buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak beni yaratana aittir. Akletmez misiniz?» (Hud:51)

Andolsun ki; size, içinde zikrinizin bulunduğu bir Kitab indirdik. Hala akletmiyor musunuz? (Enbiya:10)

Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki olanları akledecek kalbleri, işitecek kulakları olsun. Gerçek şudur ki, gözler kör olmaz, fakat asıl göğüslerin içindeki kalpler kör olur. (Hac:46)

Ve O, yaşatan ve öldürendir; gecenin ve gündüzün değişmesi O'nun eseridir. Hâla aklınızı kullanmaz mısınız! (Muminun:80)

Musa: «Eğer akledebilen kimselerseniz bilin ki O, doğunun, batının ve ikisinin arasında bulunanların Rabbidir» dedi.(Şuara:28)

Size verilen her şey, dünya hayatının geçimi ve süsüdür. Allah'ın katında olan ise daha hayırlı ve kalıcıdır. Aklınızı kullanmıyor musunuz? (Kasas:60)

Biz aklını kullanıp düşünen kimseler için, o memleketten âşikâr bir ibret vesilesi (harabe) bıraktık. (Ankebut:35)

İşte biz, bu temsilleri insanlar için getiriyoruz; fakat onları ancak bilenler düşünüp anlayabilir.. (Ankebut:43)

Andolsun ki, eğer onlara, «Gökten suyu kim indirdi de onunla yeri ölümünden sonra diriltti?» diye sorsanız, elbette derler ki: «Allah.» De ki: «Hamd Allah'a mahsustur. Fakat onların ekserisi, akıl erdiremezler.»(Ankebut:63)

Sana indirdiğimiz bu Kitap mübarektir; ayetlerini düşünsünler, aklı olanlar da öğüt alsınlar. (Sad:29)

Geceleyin secde ederek ve ayakta durarak boyun büken, ahiretten çekinen, Rabbinin rahmetini dileyen kimse inkar eden kimse gibi olur mu? De ki: «Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.» (Zümer:9)

Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerini hidayete eriştirdikleridir ve onlar, temiz akıl sahipleridir. (Zümer:18)

Yoksa Allah'tan başka şefaatçiler mi edindiler? De ki: «Onlar bir şeye sahip olmadıkları, akıl da edemedikleri halde mi şefaat edecekler?»(Zümer:43)

O kitap, akl-ı selim sahipleri için bir hidâyet rehberi ve öğüt kaynağıdır.(Mümin:54)

Sana odaların arka tarafından bağıranların çoğu aklı ermez kimselerdir (Hucurat:4)

Allah'ın, yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiğini bilin; size, akledesiniz diye açık açık deliller anlattık.(Hadid:17)





**Not: Bize zaman zaman şöyle diyor. aklını kullanamayan rivayet ve atalar kültünden kurtulamayan. taklidci gelenekciler. sen aklını ilah ediniyorsun . Akıl sıza sorumluluk varmı bir deninin önüne yüzlerce gerçegi hakkı koysanız onun için ne ifade ederki onlar. hiç bir şey. ayetler aklını kullanmayı teşvik ediyor emrediyor .kullanmayanları yeriyor zem ediyor. Düşünmek akı iledir. öğüt alma anlama idrak etme dinlemek dahi anlamak içindir. Çoğunluk her zaman bilgisiz akılsız şuursuz düşüncesiz olarak görülmüştür. kalabalık olmak hak üzere olmak hiç bir zaman sayılmadı.Hak gerçek akılla bilinir. her kendisine akıl verilen aklını kullanıyor degildir. akıl insanlara eşit verilmiş , dağıtılmıştır. kimisi az kullanır kimisi hiç kullanmaz. kimiside alıcı vericisini bozmuştur.

"Allah'ın izni olmadıkça hiç kimse inanamaz. O, aklını kullanmayanlara kötü bir azab verir. (Yunus:100) KULLANILMAYAN AKIL NE İŞE YARAR BAŞKASININ AKLIYLA YAŞAYANLAR YAŞAMIŞ SAYILIRLARMI? KENDİNE YAŞAYANLAR KENDİ OLUP FITRATINA DÖNEN ÜRETENLERDİR. AKILSIZLAR ÜRETEMEZLER TÜKETİRLER. ÖTEKİNİN ÜRETTİKLERİNİ. ölmüşleri tesbih edenler, ananlar salat edenler zikredenler. bu kabilden bir güruhturlar. onlar bu günü yaşamazlar geçmişleriyle övünür durular ölmüş atalarıyla

Onlara: «Allah'ın indirdiğine(KUR'AN'A) uyun» denilince, «Hayır, atalarımızı yapar bulduğumuz şeye uyarız» derler; ya ataları bir şey akledemeyen ve doğru olmayan kimseler idiyseler?(Bakara:170)



Eğer varsan ,nefes alırsın Nefes alırsan,

konuşursun Konuşursan ,sorarsın

Sorarsan,düşünürsün

Düşünürsen,araştırırsın

Araştırırsan, tecrübe edersin

Tecrübe edersen,öğrenirsin Öğrenirsen ,

büyürsün Büyürsen, arzularsın Arzularsan, bulursun Ve eğer bulursan, şüphe edersin

Şüphe edersen, sorgularsın S

orgularsan,anlarsın Eğer anlarsan,biliyorsun

Biliyorsan daha çok bilmek istersin Eğer daha fazla

bilmek istersen,yaşıyorsun. yaşıyorsun.