PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cuma namazı kadınlara farz değil midir?


halukgta
2. January 2011, 04:01 PM
Geçen gün Cuma namazı için camiye gittiğimde, hutbede aynen şu sözleri söyledi Müftü.

“Peygamberimiz Cuma namazının kadınlara farz olmadığını, yalnız erkeklere farz olduğunu söylemiştir.”


Tabi hiç şaşırmadım, ne yazık ki günümüzde İslam dini yaşanırken, Rabbimin rehberi bir kenara bırakılmış, rivayetlere iman edilip yaşanır olduğundan, bu tür sözleri artık yadırgamıyor insan.

Peki, gerçekten peygamberimiz böyle bir söz söylemiş olabilir mi? Eğer peygamberimiz böyle bir söz söylemediyse mahşer günü, hesabın görüleceği gün, peygamberimizin şahitliğinde bu sözlere inananlar, peygamberimize iftira atanların saflarında olacaklarını da bilmelidirler. Gelin böyle bir sözü peygamberimiz söylemiş olabilir mi, şimdide onu kur’anın yardımıyla anlamaya çalışalım. Önce Rabbimin cuma namazına davet eden ayeti yazalım.

Cumua 9: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.


Yukarıdaki ayeti sizler okuduğunuzda, Yüce Rabbimin Ey iman edenler seslenişinden, hitabından siz yalnız erkeklere hitap ettiğini mi anladınız? Eğer yalnız erkeklere davet olsaydı, aşağıdaki ayetlerde Rabbin açıkça söylediği gibi, bu kesin bir dille örneklerle açıklanıp izah edilmez miydi?


Kehf 54: Andolsun, bu Kur'an'da insanlar için her örnekten çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsan, her şeyden çok tartışmacıdır.

İsra 89: Andolsun, bu Kur'an'da her örnekten insanlar için çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsanların çoğu ise ancak inkârda ayak direttiler.

Bu açıklamaları okuyan bizler, Cumua 9. ayetinde Rabbin yalnız erkeklere seslendiğini mi düşünüyorsunuz? Eğer öyle olsaydı, bu konu açıkça belirtilmez miydi?

Diyelim ki Rabbim bu ayetinde yalnız erkeklere sesleniyor, ayetin sonundaki uyarıya bakar mısınız ne diyor?
(Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.)
Demek ki iman edenlerin cumaya davetine gitmeleri, gidenler için çok hayırlı bir iş olduğunu söylüyor Allah. Peki, Rabbim hayırlı bir işi kadın, erkek diye ayırıp, kadınları hayırlı bir şeyden mahrum edip, onları yararlandırmayıp engeller mi? Bu ayetin devamındaki ayete de bakalım söylediklerimizi nasıl onaylıyor.

Cumua 10: Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.


Lütfen ayetin son cümlesine bakar mısınız? Cuma yani, toplantı namazına gidenler için bakın ne diyor Rabbim,( umulur ki kurtuluşa erersiniz.) Allah bu kadar önemli toplantı namazına katılanların kurtuluşa erebileceği müjdesini dahi verdiği halde, bizler nasıl olurda Rabbimin asla bir ayrım yapmadığı halde, peygamberimizin kadınlara Cuma namazı farz değildir dediğini söyleriz? İşin daha da kötüsü, bu sözlere nasıl inanırız? Yoksa bizler kadınlarımızın kurtuluşa ermesini istemiyor muyuz? Bakın ne kadar mantıksız bir sonuca vardık, eğer kadınlarımıza Cuma farz değil dersek.



Bizlerin en büyük hatası kur’an ile bağımızın olmamasıdır. Kur’an ile aramıza girenler, sen ondan anlamazsın diyerek, kendilerini ruhban sınıfının görünmez kahramanları ilan etmişlerdir. Rehbere müracaat olmayınca, söylenenleri Allahın sözü sandığımızdan, gözü kapalı inanmışız her söylenen sözlere. Hâlbuki eğer baksaydık Rabbin rehberine, eğer onun yöntemini uygulasaydık, neler görecektik, anlayacaktık, hissedecektik ah bir bilsek. Bakın Allah kullarına ne yapmasını öneriyor kur’an için.


Muhammet 24: Peki bunlar, Kur'an'ın anlamını inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde o kalplerin kilitleri mi var?


İşte izleyeceğimiz yol ve yöntem. Kur’anı anlayarak bolca okuyup, anlamını inceden inceye düşünmek olmalıdır. Düşünün lütfen beşerin yazdığı ciltlerce dolusu kitapları okuduğumuzda anlıyoruz da, Rabbin rehber olsun sizlere dediği kitabımı anlayamayacağız? Bakın kur’anı okuyanlar, anlamaya çalışanlar için ne diyor Allah? Bunu yapanın kalpleri üzerindeki kabukları, kilidi açılacak ve Rabbin güneşi nuru dolacaktır. Böyle bir insan nasıl olurda yaratıcısının sözlerini anlayamaz? İşte kalplerimizin kilitli kalmasının nedeni, bu ayetten anlaşılıyor. Bizlerin kur’an ile bağımız koparılmışta ondan.

Bakın Allah Araf suresi 31. ayetinde ne diyor.


Araf 31: Ey âdemoğulları!(âdemin evlatları) Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez.

Allah ayette Ey âdemoğulları diyor, bu hitabı sakın erkeklere hitap ediyor diye anlamayınız. Burada hitap edilen, âdem soyundan gelen tüm insanlaradır. Yani daha anlaşılır şekliyle hitap, EY ADEMSOYU şeklindedir. Peki, ne diyor âdem soyundan gelen kadın, erkek ayrımı yapmadan hepsine? Mescitlere giderken, yani topluca ibadete giderken süslü, temiz, güzel kıyafetlerinizi giyin de öyle gidin diyor bizlere. Süslü kıyafeti sizce kimler daha çok giyer ve özenir, erkekler mi kadınlar mı? Şimdi bu durumda da hitap edilen toplum yalnız erkeklere diyebilir miyiz? Bunu söyleyen Rabbim e ve elçisine yalan sözler isnat etmiş olacağının farkında olmalıdır. Allah her şeyden nice örnekler verdim diyorsa, Rabbin açıklamadığı, hüküm vermediği bir konuda peygamberimizin hüküm vermeyeceğini çok iyi bilmelidir. Bizler kur’anı kendi nefislerimizin doğrultusunda anlamaya çalışırsak bu güzel dini yaymamız, insanları İslam a davet etmemiz, mümkün olmayacaktır. İyice araştırdığımızda şu sözleri bizlere isnat ettiklerini göreceksiniz. İslam dini ve kur’an erkeklere hitap ediyor. İşte Rabbimin asla söylemediği halde, bizlerin bu yanlışa düşmemizi İslam düşmanları o kadar güzel kullanıyorlar ki, inanın huzuru mahşerde bunun hesabını Rabbim e veremeyiz, bunu da unutmayalım.


Allah kur’an da kadın ve erkek ayrımı yaparak açıkladığı konuları hatırlayınız, çok açık detaylar verir ve izah eder bizlere. Örnek olarak şu ayete bakınız.

Nisa 127: Senden kadınlar hakkında fetva soruyorlar. De ki: "Onlar hakkında fetvayı size Allah veriyor." Yazılmış hakları olanı kendilerine vermeyip de kendileriyle nikâhlanmak istediğiniz kadınların yetimleri hakkında, ezilip horlanan çocuklar hakkında, yetimler için adaleti yerine getirmeniz hakkında. Kitap'ta olup da yüzünüze karşı okunan şeyler var. Hayır olarak yaptığınız her şeyi Allah, hakkıyla bilmektedir.


Peygamberimize yalnız kadınları ilgilendiren bir konu soruluyor ve bakın Rabbim hemen nasıl devreye giriyor ve ne diyor? Sana kadınlarla ilgili konuda ki fetvayı ben sana veriyorum diyor ve açıklama yapıyor. Açıklamaya dikkat edin, kur’a nın başka bir yerinde onlar için açıklama yaptığı konuları hatırlatıp, onların hakkını sakın yemeyin diye izah ediyor. Bu ve buna benzer çok örnek vardır kur’an da. Sizler tüm bu örnekleri gördükten sonra, acaba Cumua suresi 9. ayetinde Rabbimin EY İMAN EDENLER diye seslenişinden yalnız erkeklere hitap ediyor diyebilir misiniz? Peygamberimizin Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır, dediğine inanabilir misiniz bu durumda?


Şimdide bu konunun, Rabbin huzurunda hesap günü, nasıl bir sorguyla karşılaşabileceğimizi hayal edelim. Huzuru mahşerde Allah, elçisine dönüp de, ben Ey iman edenler diye tüm kullarıma hitap ettiğim halde, sen mi yalnız erkeklere Cuma namazı farzdır dedin diye sorduğunda, acaba peygamberimiz nasıl bir cevap verecektir? Bu örneği verdiğimde ne geldi biliyor musunuz aklıma? Rabbin Hz. İsa kıssasında şöyle soracağını söylüyor hesap günü elçisine. Ey resulüm sen mi söyledin, ben Allahın oğluyum diye kullarıma dediğinde, Hz. İsa şöyle cevap vereceğini söylüyor. Elbette hayır Rabbim, ben söyleseydim sen bunu bilirsin. İşte değerli kardeşlerim aynen bu örnek bahsettiğimiz konu içinde gerçek olacak, huzuru mahşerde ve Rabbim elçisine bu konuyu aynı bu şekilde soracak ve diyecek ki? Ey resulüm sen mi söyledin Cuma namazının yalnız erkeklere farz olduğunu dediğinde, acaba Allah resulü ne cevap verecektir? Gelin bu sorunun cevabını huzuru mahşerde birlikte alalım. Merak etmeyin o gün göz kapayıncaya kadar çok çabuk geçecektir.

Şunu sakın unutmayalım, Allah anlayasınız diye apaçık ve detaylı gönderdim dediği kur’an da, Cumua suresinde hiç ayrım yapmadan, Ey iman edenler diye sesleniyorsa tüm iman edenlere, peygamberimizin bu önemli toplantı namazının yalnız erkeklere farz olduğunu söylemeyeceği çok açıktır. Tüm bunları çok iyi düşünüp, hesap gününe hazırlıklı olmamızın en doğrusu olacağını hatırlatırım. Her cumaya gidişimde, eşimi evimde bırakarak tek başıma gitmemin üzüntüsünü Rabbim biliyor. Böyle bir ortamı yaratarak kadınlarımızı toplumdan ve kurtuluşa yaklaştıran yoldan uzaklaştıranlar, Rahmana elbette hesap vereceklerdir.

Rabbim bu ve buna benzer soruların sorulduğu hesap günü, sanıya değil, kur’an gerçeklerine iman eden ve hesap günü yüzleri gülen kullarından eylesin bizleri inşallah.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK

Birbeyin@glu
2. January 2011, 10:17 PM
cuma namazlarına kadınlarda gidebilirmi??

Miralay
2. January 2011, 11:59 PM
Cumua 9: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
Selam birbeyinoğlu kardeşim.
Ayette "ey iman edenler" dediğine göre Cum'a kadın erkek her iman edene farzdır.

Selametle

Barış
3. January 2011, 01:09 AM
Selam,

Gidebilir tabi de, bundan önce başka bir soru var.

''Cuma namazı nedir,ne içindir?''

Beraberce düşünülmesinde fayda var.

Miralay
3. January 2011, 01:13 AM
Selam Barış kardeşim
Dikkat ettiyseniz özellikle "Cuma namazı" demedim.

"Cuma" dedim :)