PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bayram


suskunkul
29. September 2008, 02:03 PM
Ramazan Bayramınız mübarek olsun..hayatımıza hayır getirsin inşallah


Allahım!
Mübarek ramazan ayını hayırlısıyla tamamladığımız şu mübarek bayram gününde rahmetine, fazlına, lütf-u keremine,
güç ve kuvvetine iltica ediyor ve bize dostluğunu lutfetmeni..
inayetinle bizi desteklemeni..
koruyup kollamanı..
me’mur kıldığın vazifelerimizi yerine getirmeye çalışırken yardımını esirgememeni..
başka kapılarda dolaşma ve elâleme el açma mecburiyetinde bırakmamanı
ve her zaman sıyanetin ve hıfzın altında bulundurmanı diliyoruz ya Rabbi!


Allahım

bayramın kendine has şive ve nazını, gönüllere inşirah veren, dinlendiren, mutlu eden ve ebedî mutluluğa giden yolları açan sihirli uğultularını Sen bizlere doyasıya duyur ya Rabbi!


Allahım

imanın aydınlık dünyasında,
zikir, fikir, tesbih ve tehlillerin çağrıştırmasıyla
henüz yaşamadığımız, görmediğimiz,
hatta tasavvur bile edemediğimiz güzellikleri
bize yaşat ya RABBİ!

bilhassa günümüzde, herkesin boğulup bunaldığı dünyanın karanlık tünellerinde,âdetâ Cennet yamaçlarında seyahat ediyor gibi,
varolmanın, insan olmanın, mü’min olmanın en erişilmez zevklerini bu bayram vesilesiyle sen bizlere duyur ya Rabbi!




Allahım

Ramazana elveda edip bayrama kavuştuğumuz şu günlerde
ömrümüzü bir adanmışlık mülâhazası içinde
Sana kullukla geçirebilmeyi
bize muvaffak kıl ya Rabbi!

yüce nezdindeki ‘ilm-i ledün’den
bizi de hissedar eyle ya RABBİ!

anlayış ufkumuzun önündeki perdeleri kaldır..
sâlih kullarınla yoldaşlık yapmaya muvaffak eyle;
neticede bizi de o güzel mukarrebun olan
kulların gibi eyle! YA Rabbi!


Allahım!Lutfettiğin bayramda ve sonrasında
Bizi her türlü bela, musibet bütün tehlikelerden koru..
muhabbet ve sevgi şerbetinden doyasıya içir
bizi ümitsizlik gibi bütün hastalıkların illeti olabilecek bir ruh bozukluğuna müptela eyleme! Ya Rabbi!



Yüceler Yücesi Allahım
Gizli ve açığımızı da bilen Sensin!
Lütfen bizi mazur gör ve tevbemizi kabul buyur!
Bizim Senin rahmetine, merhametine, şefkatine, inayetine, sıyanetine, hıfz u riayetine ne kadar muhtaç olduğumuzu
biliyorsun.

Ne olur dileğimizi yerine getir ve bizi haybet ve hüsrana uğratma!. Ya Rabbi!


Merhameti sonsuz Rabbimiz!

nefsimizi yoldan çıkaran kirli arzulardan,
mülevves düşüncelerden Ayaklarımızın kaymasına, kalbimizin kararmasına, düşüncelerimizin bulanmasına karşı Senin inayet ve sıyanetini dileniyoruz. Bizleri muhafaza buyur ya Rabbi!


Allahım
Günahlarımız, cürümlerimiz ve hatalarımız olsa da
biz Senin kulunuz.

Şayet merhametinle muamelede bulunup bizi affedecek olursan, o Senin şanındandır ve Sana da o yaraşır.
Işte o zaman bayram bizim için hakiki bayram olur

Yok eğer azap edecek olursan biz de ona fazlasıyla layık
ve müstehakız.
Öyle olsak da Senin bizi affedeceğine olan inancımız katî, ümîdimiz de tamdır;
zira Sen düşenlerin günahlarını bağışlama şanına en çok yaraşan yegane Zat’sın.
biz kullarını bu bayram hürmetine bağışla ya Rabbi!
Rızana bizleri Vasıl eyle ya Rabbi
Hakkımızda hayırlı olacaksa sen bizleri daha nice ramazanlara ve bayramalara eriştir ya Rabbi!


Ya ilahel Alemin
Senin yolunda her türlü hizmet eden
Hizmetlere vesile olan
Başta büyüğümüz ve büyüklerimiz olmak üzere
Arkadaşlarımızı, kardeşlerimizı ve dostlarımızı
Rıza ve rıdvanına vasıl eyle ya Rabbi
Yapılan bu dualara her ne şekilde iştirak ederse etsin amin diyenlere de hidayet, ihlas ve istikamet lutfeyle
Bütün geçmişlerimize rahmet eyle
mekanlarını cennet eyle
bizleri de rıza ve hoşnutluğunu kazananlardan eyle ya Rabbi!

Ey yüceler yücesi!
Efendimiz Hazreti Muhammed’e,
Muallâ aile efradına
ve bütün ashab-ı güzînine
salât u selam ederek bunları Senden dileniyoruz; dualarımızı kabul buyur ya rabbi!..
amin amin amin
velhamdü lillahi Rabbil alemin
El-fatiha

PİLOT
29. September 2008, 02:41 PM
selamlar,

Allah bizleri yalnızca
“amin” diyenler değil,
amin dedikten sonra
“amin” tabirinin yüklediği yükün
ağırlığını hisseden müslümanlar kılsın…

adalet70
2. October 2008, 12:04 PM
MİLLETİN Bayramları DEVLETİN Bayramlarını DÖVER
MAHMUT KARAKÖSELİ
Dünyada kutlanan bayramları, resmi bayramlar ve halkın bayramları şeklinde iki kategoride incelemek mümkündür.
Resmi bayramlar demokratik ülkelerde aynı zamanda halkın da itibar ettiği, benimsediği ve gönüllü katıldığı, kutladığı bayramlardır. Vatandaşın ihtiyaçlarını ve iradesini dikkate alan demokratik ülkelerde resmi bayram, halk bayramı ayrımı yoktur. Resmi bayramlar halkın itibar ettiği, yürekten kutladığı bayramlardır; halkın bayramları da devlet tarafından yadırganmaz, tu-kaka edilmez, bilakis sahiplenilir. Bayramlar devlet zoruyla, üniformalıların katılımıyla, kalabalıklar statlara tıkılarak ve resmigeçitlere maruz bırakılarak yapılmaz. Devlet sivil ve gönüllü organizasyonlara imkânlar tanır, kolaylıklar sağlar. Halkın, sivillerin kutlamalarına destek olur.
Totaliter devletlerde, despotik yönetimlerde ise bayramlar hem çoktur, hem de taban bulamamış, halkın gönüllü katılmadığı kutlamalardır. Bayramlar ya propaganda amaçlıdır veya o ülkedeki diktatörün şahsıyla ve resmi ideoloji ile ilgilidir. Despotik liderlerin veya kurucuların doğum günü, iktidara geldiği günler vs. “bayram” olarak kutlanır. Bu bayramlar devletin gücüyle, zorlamasıyla; banal ve soğuk atmosferlerde kutlanır ve kalabalığı daha çok resmi kimliği haiz kişiler oluşturur. Rejimden ve totaliter yönetimden nemalananlar, bu tür bayramlara gönüllü katılırlar. Bir kısım vatandaş ise, devletin zararından çekindiği için merasimlere katılmaya özen gösterir. Anti demokratik yönetimlerde, resmi bayramlarda devlet kurumlarına bayraklar asılır; memurlar, öğrenciler, askerler salonlarda toplanır ve uzun nutuklar dinlemek zorunda bırakılırlar. Büyük stadyumlarda askeri geçitler eşliğinde, kamu görevlilerinin sıkıcı hitapları altında günün önemi anlatılır. Bu bayramlara heyecandan, mutluluktan, coşkudan öte; resmi, sıkıcı bir hava hâkimdir. Merasimlere katılan herkes; memur, öğrenci, asker, vatandaş, bayramın bir an önce bitmesini arzular.
Türkiye’de de bayramlar, resmi ve sivil bayramlar diye iki gurupta incelenebilir. Bir, halkın yaygın ve gönüllü kutladığı Ramazan ve Kurban bayramları vardır. Birde, devlet desteğinde stadyumlarda ve resmi kurumlarda kutlanan, vatandaşın katılımının sınırlı olduğu resmi bayramlar vardır.

Ramazan ve Kurban Bayramlarında (Şeker Bayramı olarak değiştirilmek istendi, ama belli kesimler hariç, bu isimlendirme tutmadı) yemekler hazırlanır tatlılar alınır, evler temizlenir. Tatlı bir telaş ve heyecan içinde, misafirliğe gidilir veya misafirler beklenir. Küsler barışır, insanların tahammülü, toleransı artar. Memleket ziyaretleri yapılır. Halkın tekellüfsüz, zorlamasız benimsediği bu bayramlarda; yediden yetmişe, her kesimden kimseler hazırlıklar yaparlar ve bayramı kutlarlar. Halkın özümsediği bu bayramlar toplumun bütün kesimlerine bir heyecan, hareket getiren, zorlamalardan, resmi soğukluktan uzak; tabii ve gönüllü sosyal faaliyetlerdir, kutlamalardır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ve tek parti döneminde toplumu dönüştürme projeleri çerçevesinde halkın binlerce yıllık bayramları ve merasimleri önemsizleştirilmeye ve resmi ideolojinin müdahaleleri doğrultusunda değiştirilmeye çalışılmıştı. Toplumun yeniden inşası ve modernleştirilebilmesi(!) İçin; yeni bayramlar, sevinç günleri, kutlamalar icat edildi. Bu merasimler devlet ve kurumlar eliyle desteklendi, finanse edildi. Merasimlere devletin en yetkili isimleri aralıksız katıldılar. Ama tepeden, zoraki yöntemlerle millete dikte ettirilmeye çalışılan bu bayramlar, küçük bir kesim dışında genel kabul gören merasimler haline getirilemedi. Vatandaş bu bayramlara tavır almadıysa da, gönüllü ve coşkuyla kutlamadı, bu günler soğuk ve resmi programlar olarak kaldı. Tatil ilan edilmesine rağmen ne börekler açıldı, ne baklavalar alındı, ne panayırlar düzenlendi; ne de millet bu günlere bir kutsiyet atfetti.

Cumhuriyetin hâkim ideolojisinin sonradan icat ederek, devlet eliyle yaygınlaştırmaya çalıştığı bu bayramlar hedeflendiği gibi olmadı. Devletin bayramları bütün zorlamalara rağmen istenen ilgiyi elde edemedi, halkın benimsediği diğer bayramlar yanında çok sönük kaldı. Bu bayramların önemini artırmak için diğer bayramlara yapılan müdahaleler ve önemsizleştirme çabaları, bazen karalama gayretleri de etkili olmadı.
Resmi bayramların yeterince kabul görmemesinin başlıca sebebi, bu bayramların tabii bir süreç içinde gelişen ve benimsenen günler olmayıp, devletin dikte ettiği günler olmasıdır. Uzun yıllardır kutlanan bu merasimler, bayramlar pekâlâ halkta da taban bulabilirdi. Zira bu günlerin bir kısmı tarihi, sosyolojik olaylara dayanmaktaydı, tepeden inmeci yöntemlere başvurulmaması ve uygun formlarda kutlanması durumunda genel kabul görebilirdi. Ancak bu merasimler resmi, soğuk kutlamalar olmaktan kurtarılamadı. Halka mal edilerek, sivil eğlenceler haline getirilemedi.
Resmi bayramların yaygın kutlanamamasında ve kabul görmemesinde resmi ideolojiye açılı duran kesimlerin aldıkları tavırlar da etkilidir. Demokratik kriterlere rağmen hala dayatılan bazı tek parti ideolojisi uygulamaları, toplumun pek çok kesimi tarafından yadırganmaktadır. Toplumun önemli bir kesimi, resmi bayramları tek parti döneminin “dönüştürücü” yaklaşımın devamı olarak gördüğünden, bu merasimlere iltifat etmemektedir. Oysa tabii bir süreç içinde yerleşen ve kabullenilen Ramazan ve Kurban bayramları dini ritüellere mesafeli laik, seküler, Alevi vs. kesimler tarafından bile kutlanmaktadır. Gayrı Müslimler dahi bu bayramlara saygı duymakta, iştirak etmektedirler.
Demek ki bazı günlerin devlet eliyle “bayram” ilan edilmesi, o günlerin halk tarafından bayram olarak kabullenilmesini ve coşkuyla kutlanmasını sonuç vermiyor.

Türkiye’de resmi bayramların hala devlet eliyle, askeri geçitlerle, üniformalarla kutlanmaya çalışılması, ülkemizdeki demokratikleşmenin ve sivilleşmenin seviyesini ortaya koyuyor.

kuranyeter
2. October 2008, 12:10 PM
suskunkul yazdı.

Ey yüceler yücesi!
Efendimiz Hazreti Muhammed’e,
Muallâ aile efradına
ve bütün ashab-ı güzînine
salât u selam ederek bunları Senden dileniyoruz; dualarımızı kabul buyur ya rabbi!..
amin amin amin
velhamdü lillahi Rabbil alemin
El-fatiha

merhaba.

1. Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla...


2. Hamt, âlemlerin Rabbi Allah'adır.


3. Rahman'dır, Rahîm'dir O.


4. Din gününün Mâlik'i/ sultanıdır O...


5. Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.


6. Dosdoğru giden yola ilet bizi...


7. Kendilerine nimet verdiklerinin, üzerlerine gazap dökülmemişlerin, karanlığa/şaşkınlığa saplanmamışların yoluna...

:) :) trajikomedi bu olsa gerek.

allahım üzerimize sabır yağdır ve canımızı müslümanlar olarak al

PİLOT
5. October 2008, 09:43 PM
selamlar,

MİLLETİN Bayramları DEVLETİN Bayramlarını DÖVER
MAHMUT KARAKÖSELİ
nin yazısına cevap;

O kadaryanlı bi yazı ki bu kadar olur sanki belli bi kesim tarafından ısmarlanıp yazılmış.

Ülkenin bütün değerlerine hakaretle kalmamış bu halkı parçalarada bölmüş.şiddetle kınıyorum.

Resmi bayramları sevdirmek için 9 gün tatil verilse sevgi o biçim artar ayrıca dini bayramlar artık ege ve akdenizde çoğu insan için bi tatil fırsatına dönüştü bunuda bilerek konuşup yazmak lazım.

FEDAKARADAM
31. August 2011, 12:47 AM
Selamün aleyküm arkadaşlar...Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun..

hiiic
31. August 2011, 01:56 AM
Mahmut karaköseli muaviyeyi anlatmış farkında olmadan :)

muaviyenin şeker bayramıylada doğal olarak milli değerlerimizi yani can vererek kan vererek kazandığımız günleri çarpıştırma mücadelesinde. o da bir klasik...

Muaviyenin millete şeker dağıtıp Hz Ali ve Hanif müslüman alemi karşısında kazandığı zaferin bayramını almış dini bayram ilan etmişte aynı adam neden bağımsızlık mücadelesi verip afganistan, cezayir, bağdat gibi olmamızı engelleyen değerlere arsızca saldırmış?

Asıl dini bayramlar milli bayramlardır, 30 Ağustos zafer bayramınız mubarek olsun arkadaşlar.
O zafer olmasaydı bu gün 5 devlet halinde ayrı ayrı dini, kültürel ve ekonomik apaçık sömürgeydik. Allah hak ile batılı ayırsın ama illa da bu memlekete batıl inanç ve amelleri gereği bir ceza verecekse biz hanif müslümanları o vakit bu ceza içerisinde bulundurmasın.

Allah milli bağımsızlık ve zafer kazandığımız bu günleri 30 Ağustos Zafer bayramı ve sonrasını Mubarek etsin.

nuhungemisi
31. August 2011, 04:53 PM
Bayram barış, hoşluk, hoşgörü anlamına gelmez mi bizim kültürümüzde?

Bari bayram başlığının altında çatışmayın :) Hem bayramın dinisi dini olmayanı bişey yoktur ki. Bayram tamamen kültüreldir.

Ramazan bayramımız da, 30 Ağustos bayramımız da kutlu ve hoş olsun.

hiiic
31. August 2011, 08:06 PM
Bayram barış, hoşluk, hoşgörü anlamına gelmez mi bizim kültürümüzde?

Milli değerlerimi aşağılayan birisini hoş göremem.

Hoş görü altında ne kadar ileri gidebilirler? Ama hoşgörü dini diyenler hala delilsiz tutanaksız bir şekilde pek çok insanı tutuklu yargılıyorlar. Bu hoşgörünün kime göre olduğunu ben anlamadım, sanırım hoşgörüde çifte standart var, bize karşı yapılanlar (delilsiz, kararsız yıllarca tutuklu yargılanmak) adalet iken yobazlara yapılanlar hoşgörü...

ilginçmiş..

http://30.media.tumblr.com/tumblr_lmrsfh7MFI1qzhusvo1_400.jpg