PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz. Kur’an'ın anlaşılması için tefsir, hadis, ilmihal. Kitaplarına ihtiyaç yoktur...


EVVAB_İNSAN
29. September 2008, 01:47 PM
HZ. KUR’AN'IN ANLAŞILMASI İÇİN TEFSİR, HADİS, İLMİHAL. KİTAPLARINA İHTİYAÇ YOKTUR.

…Kâfirler dediler ki "KUR’AN ona toptan, tek bir defada indirilseydi ya” Biz böyle yaptık ki, onunla senin kalbini dayanıklı kılalım. Biz onu parça parça düzenleyip okuduk. …Onların sana getirdikleri hiçbir örnek yoktur ki, biz sana gerçeği ve en güzel yorumu (ahsena tefsir) getirmiş olmayalım. Furkan Suresi/32,33

Görüldüğü gibi kâfirler hep HZ. KUR’AN ile uyarılmışlardır, bu yüzden kâfirlerin itirazları da hep HZ. KUR'AN’A karşıdır. Yapılması gereken yorumlar da HZ. KUR'AN’IN içindedir. "En güzel yorum” ifadesinin Arapçası "ahsena tefsir”dir ve "TEVSİR” kelimesinin HZ. KUR’AN'DA geçtiği tek yer yukarıdaki alıntıladığımız ayettir. Böylece YÜCE ALLAH, HZ. KUR’AN'IN tefsirinin en güzel şekilde yine HZ. KUR’AN'LA yapılacağının dersini vermektedir.

Oysa HZ. KUR’AN'A eş koşulan birçok HADİS de "KUR’AN tefsiri” diye satılan kitaplarda geçer. HZ. KUR’AN en güzel yorumu içerirken ayrıca başka yorum kitapları (tefsir kitapları) dinin kaynağı olamaz. Dinimiz tefsir kitapları olmadan da anlaşılır ve tastamamdır. Daha evvel belirttiğimiz sarf(türlü şekillerde açıklama), fussilet(detaylandırma) tipi kelimelerin HZ. KUR’AN için kullanılması da, HZ. KUR'AN’IN hiçbir HADİS kitabına, mezhep kitabına, tefsir kitabına ihtiyaç duymaksızın her detayı içerdiğini gösterir.

…RAHMAN. …KUR’AN'I öğretti… Rahman Suresi/1,2

…Şüphesiz onu toplamak ve okutmak bize düşer. …O halde biz onu okuduğumuzda sen de onun okunuşunu izle. …Sonra onu açıklamak da bize düşer. Kıyamet/17–19

ALLAH KUR’AN’IN öğretilmesini de, açıklanmasını da üzerine almıştır. HZ. KUR’AN kendi kendini açıklar. HZ. KUR’AN’IN bir ayetinde anlaşılması gerekli konu tamamlanmadıysa, başka bir ayetin ilave yapmasıyla, o ayeti açıklamasıyla konu anlaşılır. Yoksa HZ. KUR’AN'IN, HZ. KUR’AN dışı HADİS, tefsir, içtihat başlıklı kitaplara ihtiyacı yoktur.

Bu kitaplardan, bu kaynakların gereğinden HZ. KUR’AN hiç bahsetmez. HZ. KUR’AN, YÜCE ALLAH’IN kendisini öğreteceğini, açıklayacağını ve kendi içinde en güzel yorumu (ahsena tefsir) yaptığını söyler. HZ. KUR’AN'IN kendi açıklamasına şu konuyu örnek verebiliriz. 1 Fatiha Suresi 4. ayet "DİN gününün sahibidir O” şeklindedir. DİN gününün ne olduğunu anlamayan kişiler tüm HZ. KUR'AN’DA bu terimi araştırırlar. Bu terimin 15.Hicr Suresi 35. ayet, 26.Şuara Suresi 82.ayet, 37.Saffat Suresi 20.ayet, 38.Sad Suresi 78. ayet, 83. Mutaffifin Suresi 11.ayet ve diğer geçişlerini inceleyenler bu terimin öldükten sonraki yeniden dirileceğimiz günü ifade ettiğini anlarlar. Bu örnekte olduğu gibi din adına anlamamız gereken tüm bilgi HZ. KUR’AN'IN içindedir. HZ. KUR’AN kendi kendini açıklar.)

RESUL-Ü EKREMİN ŞİKÂYETİ

HZ. KUR'AN’I dinin merkezine koymalı ve HZ. RESULULLAH efendimize uymanın, HZ. KUR’AN'A uymakla olacağını bilmeli, HZ. RESULULLAH efendimizi ve dinimizi iftiralardan kurtarmalıyız. HZ. RESULULLAH efendimizin YÜCE ALLAH'IN huzurunda ümmetinden tek şikâyeti ayette şöyle geçer:

…Ey RABBİM! Benim toplumum bu KUR'AN’I devre dışı tuttular. Furkan Suresi/30

Gerçekten de HZ. RESULULLAH efendimize uyduğu söylenen birçok kişinin sergilediği manzara budur. Sözde HZ. KUR’AN el üstündedir, kutsaldır, fakat HZ. KUR’AN aslında hayata uygulanmayan, dini tek başına belirlemeyen bir kitap olmuştur ve yüzlerce dini kitaptan birine çevrilmiştir. Kişiler dinlerini ilmihal kitaplarından öğrenmekte, HZ. KUR’AN ise anlaşılmak için değil, sadece seslendirilmek için okunmakta, böylece devre dışı tutulmaktadır.

Tüm bu ayetler ve açıklamalar, HZ. KUR’AN'IN dinin tek kaynağı olduğunu başta kendisinin açıkladığını göstermektedir. İleride HZ. KUR’AN'IN dinin biricik kaynak olduğuna dair konuların içinde işleyeceğiz. Aslında HZ. KUR’AN'DAKİ bu ayetler, HZ. KUR’AN'IN tek kaynak olduğunu ve İSLAM'IN eğer bir şey İSLAM’İ olacaksa HZ. KUR’AN İSLAM’I olması gerektiğine delil olarak yeterlidirler.

HZ. RESULULLAH efendimize iftira olarak uydurulan HADİSler başta olmak üzere, mezhepler, tarikatlar ve gelenekleri irdeleyerek, HZ. KUR’AN dışında kaynak kabul etmenin sonunun nasıl felaket olduğunu gözler önüne sereceğiz. İleriki yazılarımızda HZ. KUR’AN'A göre HZ. KUR'AN’IN yeterli olduğunu anlamanızı daha da iyi sağlayacaktır