PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mucizenin şartları


kamer
1. August 2010, 11:50 AM
MUCİZENİN ŞARTLARI

Mucize, onu gösteren kişinin kendi hüneri değildir. Kendisine Allah tarafından,görevini yapabilmesi, iddiasını ispat edebilmesi ve toplumu ikna edebilmesi için verilir

Bir olayın mucize sayılabilmesi için :

* Sebep ve illeti olmadan yapılmalıdır. (determinizme aykırı olmalıdır.)
* Mutlaka harikulâde olmalıdır.
* Peygamberlik iddiasındaki kişiden başkası yapamamalıdır.
* Ortaya çıkan olay kendisini yalanlamamalıdır.
* Amacına uygun olarak ortaya çıkmalıdır.
* Peygamberlik sürecinde olup daha evvelki hayatında olmamalıdır.
* Alenî olmalıdır. Yani herkesin gözü önünde olup herkes tarafından görülmelidir. İddiacının kendinden menkul olmamalıdır.

Buraya kadar yaptığımız açıklamalar doğrultusunda peygamberlere verildiği kabul edilen mucizelere (!) bir göz atalım. Tüm peygamberler ve onlara izafe edilen mucizeleri tek tek zikretmek konuyu çok uzatacağından çağımızda ümmetleri var olan Îsâ, Mûsâ ve Muhammed ve İbrahim as.lara izafe edilen mucizeleri Kur’ân’dan inceleyelim.

Kur’an’da mucize sözcüğü geçmez. Kur’an’da “ayet (alamet/gösterge)” sözcüğü yer alır.

Mü’m in; 78: 78 – Ve ant olsun ki, Biz senin önünden nice elçiler gönderdik. Onlardan kimini sana anlattık onlardan kimini de anlatmadık. Hiçbir elçi, Allah'ın izni olmaksızın bir alamet/gösterge getiremez. Artık Allah'ın emri gelince de hak ile gerçekleştirilir. Batılcılar, işte burada hüsrana uğradılar.

Ra’d; 38: 38- Ant olsun ki, Biz senden önce de peygamberler gönderdik. Onlara da eşler ve zürriyet (nesil; oğlan- kız çocuklar) verdik. Hiç bir peygamber için Allah’ın izni olmadan herhangi bir alamet/gösterge getirmek de yoktur. Her ecel için bir yazı vardır.

Rabbimiz kendi varlığına, birliğine alamet/ işaret olan her varlığı ve olayı ayet diye ifade buyurmuştur.

Kaynak: İşte Kur'an (http://www.tebyinulkuran.com/index.php?page=mucize-mucizeler#MucizeninSartlari) (Hakkı YILMAZ)

hiiic
1. August 2010, 02:47 PM
Fussilet 53
İnsanlara ufuklarda ve kendi nefislerinde ayetlerimizi göstereceğiz ki onun (Kur'an'ın) gerçek olduğu, onlara iyice belli olsun. Rabbinin her şeye şahit olması, yetmez mi?

Ali Rıza Borazan
1. August 2010, 04:05 PM
Peygamberlere verilen mucize gönderilen vahiylerdir. Mucizeler allaha aittir. anlatılanlar anlamında peygamberlere mucize verilmemiştir. Kuranianlamametodu.blogspot.com