PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İstiklal Mahkemesi Belgeleri Niye Gizli Kalsın?


dost1
16. February 2010, 04:18 AM
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşlerim!

Sizlerle paylaşmak istedim.

İstiklal Mahkemesi belgeleri niye gizli kalsın ki?"
İstiklal Mahkemesi Belgeleri'ni genç kuşaklar okuyabildiği oranda, hukukun ve demokrasinin değeri daha fazla anlaşılacaktır. 11.02.2010 09:46
________________________________________
Mehmet Barlas
www.sabah.com.tr
İstiklal Mahkemesi belgeleri niye gizli kalsın ki?
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin 1876'da kurulan Meclis-i Ayan ve 1877'de kurulan Meclis- i Mebusan kararları ile Milli Birlik Komitesi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi, Milli Güvenlik Konseyi ve TBMM'nin kurulduğu tarihte verilen kritik kararların da aralarında yer aldığı, orijinal 12 milyon resmi belgenin kamuoyuna açılması için arşiv yönetimine talimat vermiş.
Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre açıklanması şimdilik uygun görülmeyen tek istisnayı "İstiklal Mahkemeleri"ne ait dosyalar oluşturmaktaymış.
Yakın tarihimize ilgi duyanlar bilirler.
TBMM'nin 1924-30 arasındaki "Gizli Celse Zabıtları" dört cilt halinde İş Bankası tarafından 1985'te yayınlanmıştı.
"Cumhuriyet'in Şeffaflaşması" açısından bir dönüm noktası oluşturan bu zabıtların yayınlanması, o dönemde TBMM Başkanı olan Necmettin Karaduman'ın onayı ile mümkün olmuştu.
Şimdiki Başkan Mehmet Ali Şahin'in "Şimdilik" yayınlanmaları için onay vermediği İstiklal Mahkemeleri'ne ait bazı zabıtlar ise "Ankara İstiklal Mahkemesi Zabıtları-1926" başlığıyla 1993'te Ahmet Nedim'in editörlüğünde "İşaret Yayınları" tarafından kitaplaştırıldı.
"Şapka İsyanı Davası" olarak da bilinen "İskilipli Atıf Hoca Davası"nın zabıtlarının yayınlanması da, dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un onayı ile mümkün olmuştu.

Kanun yerine vicdan
Ali Ekber Aktürk'ün haberini okurken açıkçası Mehmet Ali Şahin'in İstiklal Mahkemesi'ne ait 962 dosyayı neden şeffaflaşma dışında tuttuğunu anlayamadım.
İstiklal Mahkemesi Belgeleri'ni genç kuşaklar okuyabildiği oranda, hukukun ve demokrasinin değeri daha fazla anlaşılacaktır.