PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2- Hükmü Çarpıtmaya Çalışmak


samimi
22. January 2010, 06:50 PM
2- Hükmü Çarpıtmaya Çalışmak

İlahi mesajın insanlar tarafından anlaşılması çağlara göre değişebilen bir hadisedir. Kur'an-ı Kerim lafız olarak aynı kalmasına ve sonraki dönemlere aynı lafızla intikal et¬mesine rağmen, bu İlahi kelamın insanlara verdiği anlam¬larda Önemli değişiklikler olmuştur. İlahi mesajın İlahi anla¬mım tahrif edenler, hiç şüphesiz ki bu mesajın, İlahi anlamından rahatsız olan şeytan ve dostlarıdır. Nitekim onlar Kur'an-ı Kerimden duydukları bu rahatsızlığı, Kur'an-ı Kerim nazil olurken şöyle dile getirmişlerdir.
“Onlara ayetlerimiz apaçık belgeler olarak okunduğunda, bizimle karşılaşmayı ummayanlar, derler ki: “Bundan başka bir Kur'an getir veya onu değiştir.” De ki: “Benim onu kendi nefsimin bir öngörmesi ola¬rak değiştirmem, benim için olacak şey değildir. Ben, yalnızca bana vahyolunana uyarım. Eğer Rabbime is¬yan edersem, kuşkusuz ben, büyük günün azabından korkarım.”YUNUS…15
“Bundan başka bir Kur'an getir veya onu değiş¬tir” diyenler, İlahi kelamın İlahi manasından rahatsız olan¬lardır. İlahi kelamın değiştirilmesine ilişkin bu teklifleri red¬dedildiği için, lafzını değiştiremedikleri İlahi kelamın, batıl tevil ve yorumlarla manasını değiştirmeye çalışmışlardır. Nitekim geçmiş tarihteki Yahudiler de, İlahi kelama karşı bu batıl yaklaşımda bulunan kimselerdir.
“Onlardan zulme sapanlar, sözü kendilerine söyle¬nenden başka bir şeyle değiştirdiler. Biz de bunun üzerine zulme sapmaları dolayısıyla gökten 'iğrenç bir azab' indirdik.”ARAF…162
İlahi kelamın manasına İlişkin yapılan bu tahrifatlar, şeytan ve dostları tarafından yapıldığı gibi, yeterli ilmi olmayan veya fırka taassubuna kapılan kimseler tarafından da yapılmıştır. Nitekim bazı ayet-i kerimelerin iki ayrı fırka¬ya göre yorumu veya açıklanması, ayet-i kerimler aynı ol¬masına rağmen birbiriyle çelişen açıklamalardır. Kur'an-ı Kerim'de hiçbir çelişkinin olmadığını dikkate alırsak, bu çe¬lişkili açıklamalarda bulunan taraflardan birisi veya her ikisi mutlaka ve mutlaka Allah'ın ayetlerini gerçek manasından çarpıtmaktadırlar. Oysa bütün müslümanlar bu konuda önemle uyarılmakta ve böylesi yönelişlerde bulunanlar tehdit edilmektedir.
“Bizim ayetlerimiz konusunda çarpıtma yapanlar, Bize gizli kalmazlar, öyleyse ateşin içine bırakılan mı daha hayırlıdır yoksa kıyamet günü güvenle gelen mi? Siz dilediğinizi yapın. Çünkü O, yapmakta oldukları¬nızı gerçekten görendir.”FUSİLET…40
İlahi gerçeklerin çarpıtılmasına ilişkin yaşadığımız toplum''an birçok örnekler vermemiz mümkündür. Mese¬leye sosyal bir örnek verecek olursak, mesela güzel bir gerçeği ifade eden “Hay'dan gelen, Hu'ya gider” özdeyişi vardır. Hay ve Hu, Allah (c.c.)'ın birer ismi olduğu için bu özdeyişin manası, “Dönüş Allah'adır” gerçeğinin bir başka ifadesi olan “Allah'tan gelen, Allah'a gider” şeklindedir. Fa¬kat ne var ki bu sözün yaşadığımız toplumdaki yozlaşmış manası “Hampadan (bedavadan) gelen, hampaya gider” şeklindedir.
Bir gerçeği ifade eden bu özdeyişin manasında yapı¬lan açık tahrifat, Kur'an-ı Kerim'de bulunan birçok ayet kerimeye karşı da yapılmaktadır.
Bu hususta çok açık ve canlı örnekler görmek isti¬yorsanız, yaşadığımız coğrafyadaki siyasi otoriteye bağımlı din adamlanna, tağutun hükümlerini korkuyla kutsayan sa¬pık hocalara, devlet ve hükümetle ilgili bazı ayet-i kerimelerin manasını sormanız yeterli olacaktır.
Allah'ın hükümlerini nasıl çarpıtmaya çalıştıklarını gö¬recek ve yüzlerine tükürmemek için kendinizi zor tutacaksınız.

Barış
22. January 2010, 07:46 PM
Selam,

Özellikle Kuran'da geçen kelime ve kavramların anlamlarını gene Kuran'dan öğrenmek,Kuran ile açıklamak gerektiğini unutmamak gerek.

En çarpıcı örneklerden biri ''tesbih''. Bu kelimeyi duyunca hepimizin aklına ipe dizilen boncuklar geliyor değil mi? Kuran'da geçen tesbihle ilgili ayetleri okuyunca da şaşırabiliyoruz tabi. Mesela kuşların tesbihinden bahseder Kuran.

http://www.hanifler.com/showthread.php?t=653 (Tesbih nedir)


Kuran kavramlarının anlamlarını yine Kurandan öğrenmek ve genellikle soyut anlam ifade eden kelimelerin dil açısından geldiği somut anlamı da bilerek kelimeye yaklaşmak...Bu iki yöntem beraberce uygulandığında Kurandaki kavramlar gerçek anlamlarını buluyor.

Bu konuda ''şükür'' kavramı üzerine sitemizden bir link vereyim. Kelimenin dil açısından geldiği somut anlam ve Kuranda geçtiği ayetlere bakarak Kuran kavramının anlaşılması üzerine bir örnek olsun.

http://www.hanifler.com/showthread.php?t=266



Günümüzde bu hassasiyete ve bilgiye sahip araştırmacılar var ve bizler de bu çalışmalardan faydalanma imkanı bulmaktayız. Her geçen gün Kuran'ın mesajının gerçek anlamıyla daha çok kitlelere ulaşmasını ve yaşanmasını diliyorum ve umuyorum.

Selam ile.

hiiic
19. June 2010, 10:05 AM
Bahsettiğiniz konuları okurken aklıma şu ayet geldi,,,

-Hani Allah israiloğullarına oradan "affet" diyerek ve boynunuzu bükerek girin ve orda bozgunculuk çıkarmayın demişti... Ama onlar manayı bozdular (artık affeti kaç rekat kılmaya başladılarsa) ve bozgunculuk çıkardılar... Kelimelerin manalarını bozmuşlardı.

ayını durum değişen bişey yok.