PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kur'an ile Teberrük


TUĞÇE DENİZ AKIN
1. November 2009, 04:53 PM
Kur'an'ın insanlara gönderilmesinden maksat, içindekileri uygulamaksızın, emir ve yasaklarını yerine getirmeksizin muskalar yapmak değildir.


Kur'an-ı Kerim evlerde veya bürolarda levha gibi duvara asılmak veya ondan muskalar edinip boyuna asılmak için gönderilmemiştir. Şeytanı kovalasın, gönül huzuru versin veya korusun diye yastık altı¤na koymak veya arabaya asmak için de gönderilmemiştir.


Kur'an'ın gönderiliş amacı, insanların akidesini düzeltmektir. Bu bakımdan ölüler için değil, diriler için bir rehberdir. Kur'an bir sistem olarak benimsenmelidir. Ona dünya hayatında uyan her müslüman yol¤ların en doğrusuna yönelmiş olacaktır. "Biz Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü'minler için şifa ve rahmettir" (İsra/82) ayetinden böyle bir mana anlıyoruz.


Bu ayeti böyle anlamamız, sahih hadislerde bildirilen Kur'an'dan bazı ayetleri, bir takım hastalıklar için şifa olarak okuma anlayışına ters düşen bir durum değildir.


Rahatsızlıklar için şifa niyeti ile Kur'an okumayı âlimlerden bazı¤ları bir çeşit dua olarak tefsir etmişlerdir. Hz. Allah lütuf ve keremi ile ihlaslı olarak Allah'a yönelmekle yapılan bu duayı kabul eder ve oku¤nan Kur'an, hastalığa iyi gelir.


İnsanın amacı ona başvurmak, ondan yararlanmak veya uygula¤maya esas olmak üzere anlamak olduktan sonra yanında, bürosunda veya arabasında Kur'an bulundurmasına bir mani yoktur.


Böyle bir uygulama sakıncalı olmak şöyle dursun Allah'ın hoşnut¤luğuna açılan bir kapı olur. Burada bir hususu hatırlatmamız yerinde olacaktır: Ondan yararlanmak amacı ile Kur'an'ı bazı yerlerde bulundurmakta sakınca bulunmadığı noktasından hareketle onu, saygınlığı¤na uygun düşmeyecek, ona hakaret sayılacak ve ona layık olmayacak yerlerde bulundurmaktan korumamız gerekir.