PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Orucun Anlamı / Sağlığa Etkisi


mavera
22. August 2009, 06:13 PM
Ramazan geldi, televizyonda, çeşitli forumlarda orucun sağlığa faydaları anlatmakla bitirilemiyor.

Kuran’da, oruç sağlık buldurucu bir eylem olarak değil, Bakara 196’da, Nisa 92’de, Maide 89’da, Maide 95’te ve Mücadile 4’te çeşitli konular için sakındırıcı / ıslah edici / keffâret olarak (bir kişiyi özgürlüğe kavuşturmak, yoksulları doyurmak ile aynı kümede) kullanılıyor. Ahzab 35’te ve Tevbe 112’de övülüyor.

Oruç ismini söylemeden, her hangi bir doktora sıcak bir yaz gününde vücut su kaybederken, bütün gün hiç su içmemek mi daha sıhhatli yoksa gün içinde aralıklar ile çok su içmek mi, sorun.

Namazın içeriğini boşalttıktan sonra vücuda da cimnastik oluyor diye övmekle, orucun içeriğini boşaltıp sağlık getirmesi ile övünmeyi aynı paralelde düşünüyorum.


Orucun, Kuran’ın belirttiği “sakındırıcılık / ıslah edicilik / ruhen yükselticilik” temelinde bir anlamı olmalı.

Gönüllü şekilde nefsin isteklerine karşı durarak nefsi ıslah etmek, yoksul / aç kimseler ile empati kurarak nefsi onlara yardım edecek şekilde ıslah etmek, bu dünyanın nimetlerine karşı, ahireti tercih ederek ruhu yükseltmek, vb. açıklamalar düşünülebilir belki.


Orucu, Allah emrettiği için, yapıp yapmayacağımızın görülmesi için bir tür test olarak, eziyet de olsa yapıyoruz düşüncesine de katılmıyorum. Bu düşüncenin, Kuran’ın genelinde bize anlatılanlar ve Allah’ın isim-sıfatları ile uyumlu olmadığını düşünüyorum.