PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fal Okları ve Vahiy


elmuh
25. May 2009, 12:40 PM
Selam Dostlar,

İslam öncesi Kabedeki görevlerden birisi de fal oku (ezlam) çekerek putlar adına hüküm okunmasıydı. Cahiliye devri Arapları, yolculuğa çıkma, çocuk sahibi olma, evlenme, ticaret yapma, su kuyusu açma, kumar oynama , soy belirleme, ihtilaf halinde kan bedeli belirleme, gibi önemli gördükleri bazı işlerini putlara danışmak için, Kabedeki en önemli put olan Hübel putu önünde bulunan bir gurup oktan birini çekerek, işlerini okun üzerinde yazılı olan ifadeye göre düzenlemekteydiler. Kabede bu iş için bir görevli bulunur ve ücret karşılığında bir ok çeker ve put’un kararı olarak okurdu.

Allahın Abdullah oğlu Muhammed’i elçi seçmesiyle birlikte ilk hitap bu anlayışı yıkmaya yönelik olmuştur. Artık Hübel adına okunmayacak, Allahın Resulü Muhammed “Yaratan Rabb” adına okuyacaktı.

Alak 1: Oku yaratan Rabbin adına,

Yeni bir kavram çıkmıştı, “Yaratan Rab”. Neydi yaratan Rab ?

Alak 2 : O, insanı bir alak'tan yarattı.

İnsanı yapışıp tutunan bir şeyden, bir alak’tan yaratan bir Rab’den bahsediliyordu. Demek ki insanın yaratılışı kendiliğinden değildi, alak’ı insana çeviren bir yaratıcısı, sahibi vardı.

Alak 3,4 : Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir, kalem ile öğretendir.

Yaratan Rabbin en üstün kudret sahibi olduğu vurgulanıyor. “Kalem ile öğretendir” ifadesi vahyin yazılması için bir telkin, tıpkı bir öğretmenin sınıfa ilk girişinde “not alan öğrenciler başarılı olur” demesi gibi.

Alak 5: İnsana bilmediğini öğretendir.

Cahiliye Arapları, artık ok çekerek değil, bilinmeyeni Allahtan öğrenecek, Allah tarafından doğru yola konulacaktır. Artık ümmilere de bir kitap verilecektir.

Muhabbetle.